×

Dani hrvatskog turizma: Mali hoteli traže izmjene zakona

Neprilagođenost zakonodavnog okvira malim i obiteljskim hotelima izaziva sve veće teškoće u poslovanju.
Dani hrvatskog turizma: Mali hoteli traže izmjene zakona

Neprilagođenost zakonodavnog okvira malim i obiteljskim hotelima izaziva sve veće teškoće u poslovanju, a s obzirom da su u svega sedam godina postigli udjel od 15 posto u ukupnim smještajnim hotelskim kapacitetima u Hrvatskoj, potrebno je što prije izmijeniti zakone kako bi se ti hoteli održali i poslovali profitabilno cijelu godinu.

Naglasio je to na okruglom stolu "Mali hoteli u (pre)velikom odijelu" u sklopu Dana hrvatskog turizma u Rovinju predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela Šime Klarić, dodajući da s Ministarstvom turizma ta udruga već surađuje po pitanju izmjena više zakona. Radi se i na popisu svih nelogičnosti u pojedinim zakonima koji se dotiču poslovanja malih hotelijera, a koje će potom preko Ministarstva turizma dostaviti drugim ministarstvima nadležnim za te zakone, rekao je Klarić.

Iznoseći primjere nelogičnosti u zakonima Klarić je naveo da se poslovanje u malim hotelima sa svega nekoliko zaposlenih i kreveta (10 do 20) regulira kao ono u hotelima sa više stotina kreveta i zaposlenih. Spomenuo je pritom zakone o zaštiti od požara, o pušenju, zaštiti autorskih prava i druge. Mali hoteli su mali sustavi, većinom u obiteljskom vlasništvu i sa svega nekoliko zaposlenih i da bi opstali moraju imati drugačiju regulativu, kazao je Klarić.

Unatoč tome oni su, dodao je, ipak veliki investitori koji su u zadnjih sedam godina u hrvatski turizam i svoje objekte uložili blizu 300 milijuna eura, rade godišnje 180 dana za razliku od velikih hotela koji rade 120 dana, a po kvaliteti i raznolikosti usluga konkurentni su sličnim hotelima iz Italije, Austrije i Njemačke.

Nakon okruglog stola u organizaciji Slobodne Dalmacije te udruge malih hotela svečano je, prvi put u sklopu Dana hrvatskog turizma, a petu godinu za redom, dodijeljena nagrada najboljem malom hotelu "Adrian 2010". Tu je nagradu dobio Hotel Mozart iz Opatije u konkurenciji 122 mala hotela.