×

Doba totalne (tele)komunikacije

Konferencija o elektroničkim komunikacijama - 7. SEE Telekom Arena, 8. ožujka 2011. održat će se u hotelu The Regent Esplanade u Zagrebu, u organizaciji Infoarena grupe
Doba totalne (tele)komunikacije

Kakva je situacija u telekomunikacijskom sektoru u jugoistočnoj Europi? Koji izazovi stoje pred predlagateljima politika, regulatorima i industrijom? Može li Digitalna agenda za Europu biti smjernica za određivanje nacionalnih ciljeva Hrvatske i zemalja u regiji? Kako će konvergencija, medija i IT-a utjecati na razvoj tržišta?

Odgovore na ova i brojna druga pitanja dati će vodeći stručnjaci telekomunikacijskog sektora iz Hrvatske, regije i EU na 7. SEE Telekom Areni - konferenciji o elektroničkim komunikacijama.

Kraj siječnja 2011. u Hrvatskoj je obilježio i kraj primjene papirnatih recepata. Do tog su roka, naime, svi liječnici obiteljske medicine morali početi propisivati isključivo e-recepte. Prema prvim podacima, većih problema u primjeni novog sustava, za sada nije bilo. No, iako sustav funkcionira, ipak ne radi besprijekorno, a kao najveći problem izdvojene su lokalne internetske veze koje su često u prekidu.
Promicanje uvođenja i korištenja takvih modernih on line usluga, jedna je od dužnosti članica EU prema Digitalnoj agendi za Europu, koju je Europska komisija, u okviru svoje strategije Europa 2020., predstavila u svibnju prošle godine. Osim toga, obveza članica je i izraditi operativne strategije brzog interneta i osigurati javno financiranje za njegovo uvođenje.

Među glavnim ciljevima Agende su stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta, osiguranje pružanja znatno bržeg pristupa internetu, poboljšanje interoperativnosti informacijskih i komunikacijskih proizvoda i usluga, poticanje ulaganja u istraživanje i razvoj, te primjena informacijskih i komunikacijskih tehnologija u rješavanju ključnih izazova društva. O značajkama i smjernicama Digitalne agende za Europu, te preduvjetima da se ona iskoristi u određivanju i ostvarivanju nacionalnih ciljeva Hrvatske i ostalih zemalja regije, na konferenciji će govoriti vodeći ljudi telekom industrije iz javnog i privatnog sektora.

A o tome koliko telekomunikacijski sektor podržava razvoj i konkurentnost gospodarstva
neke zemlje, na konferenciji će raspravljati predstavnici Hrvatskog Telekoma, Telekoma Austrije, Telekoma Srbije, te Nokia Siemens Networksa. Biti će riječi i o konsolidaciji telekom sektora u regiji s osvrtom na buduće investicije i nove akvizicije na regionalnom tržištu. Najvruća tema biti će prodaja 51 posto dionica Telekoma Srbije, za koje su interes iskazale vodeće svjetske telekom kompanije, a bez odjeka zasigurno neće ostati ni najave Vipnetovog preuzimanja Metroneta i moguće spajanje Tele2 i Optima telekoma u Hrvatskoj.

Na konferenciji će se također govoriti i o novim mrežnim tehnologijama, kao preduvjetu za razvoj kompleksnih usluga koje zahtijevaju sve veći protok podataka, te o konvergenciji telekoma, medija i IT-a i njenom utjecaju na razvoj tržišta i društva.
I ove godine sudionike konferencije očekuje pregled novosti s Mobile World Congressa u Barceloni.

Detaljne informacije o programu Konferencije nalaze se na www.infoarena.hr. Medijski pokrovitelj je PoslovniTurizam.