×

Održana Supply Chain Management Arena

Dana 1. veljače, u hotelu The Regent Esplanade, po prvi puta je održana Supply Chain Management Arena, u organizaciji Infoarena Grupe, uz generalno partnerstvo Konzuma.
Održana Supply Chain Management Arena

Dana 1. veljače, u hotelu The Regent Esplanade, po prvi puta je održana Supply Chain Management Arena, u organizaciji Infoarena Grupe, uz generalno partnerstvo Konzuma. Suorganizator konferencije je Hrvatska udruga za upravljanjem lancem opskrbe, u ime koje je pozdravni govor, u uvodnom djelu konferencije, održao predsjednik udruge Milan Lečić.

Prvo predavanje održala je Melanie Seier Larsen, mlađa partnerica u A.T.Kearney-u, koja je povukla paralelu SCM sa globalnom krizom koja je krenula 2008. godine. Istaknuto je kako u tvrtkama u regiji još uvijek nedostaju pravi rezultati, bez obzira na brojne investicije u lanac opskrbe. Kako bi u budućnosti tvrtke što bolje poslovale, lideri moraju razumijeti promijenjivost tržišta i ekonomije.

Darko Knez, predsjednik Uprave Konzuma, u svojem se predavanju osvrnuo na trenutno stanje koje karakteriziraju velik broj preuzimanja robe po poslovnicama, slaba volumenska i vremenska iskoristivost kamiona te visok udio troška distribucije u vrijednosti isporučene robe. Najavljeni su i preduvjeti za promjene infrastrukture i operacija – točnost podataka u zalihama, noćne dostave, lakša manipulacija robom roll kontenjerima, slaganje robe po kategorijama itd. Suradnja s dobavljačima i partnerima isto je bitna za buduće poslovanje, posebno zajedničko planiranje i praćenje, unaprjeđenje pakiranja i elektronska izmjena podataka. Istaknuto je bilo i otvaranje logističkog centra u Dugopolju 2011. godine, površine od 77 000 m2 . Između ostalog, Konzum je jedini trgovački lanac u Hrvatskoj koji vlastito zbrinjava otpad s organiziranom flotom koja prikuplja otpad životinjskog podrijetla.

Kao jedan od najboljih načina reduciranja kompleksnosti lanca opskrbe jest identificirati faktore kompleksnosti, eliminirati proizvode s niskim profitom, kontrola i monitoring procesa plasiranja proizvoda, rekao je Josef Packowski

Na okruglom stolu lidera predavanje, na temu kompleksnosti lanca opskrbe, održao je Josef Packowski, izvršni partner Camelot Management Consultants iz Njemačke. Kao jedan od najboljih načina reduciranja kompleksnosti lanca opskrbe jest identificirati faktore kompleksnosti, eliminirati proizvode s niskim profitom, kontrola i monitoring procesa plasiranja proizvoda.

Ivančica Kraljević Bačlija, operativna direktorica za nabavu i logistiku Hrvatskog Telekoma, opet je istaknula kako se kolaboracijom može doći do nižih troškova upravljanja lancem opskrbe. Teži se inovativnim rješenjima koja će smanjiti funkcionalnu i procesnu kompleksnost te osigurati dodatne uštede. Taj se pristup temelji na uštedama, promjeni razmišljanja i jednostavnosti.

Prema istraživanjima PwC, Andrej Vizjak je naveo nekoliko trendova SCM danas: povećanje nesigurnosti u plasiranju proizvoda, optimalizacija troškova, menadžment rizika, integracija organizacija lanaca opskrbe.

Zadnje je predavanje održao Zoran Ković, direktor logistike Kraša, a bilo je govora o razvoju logistike u Hrvatskoj i regiji. Nabrojani su svi logistički centri u Hrvatskoj, te je predstavljen i centar Tuš logistike te način rada u njemu.

Iznimna posjećenost konferencije pokazala je zaintersiranost za temu konferencije i okrugle stolove na kojima su gostovali stručnjaci tog područja te razgovarali o Kompleksnosti lanaca opskrbe i upravljanje njihovom složenošću, Kolaboracijom u lancu opskrbe te Razvoju logistike u regiji te što nam donosi ulazak u EU.

Infoarena grupa je s ovom konferencijom uvela novost, radionice koje se održavaju 2. veljače u hotelu The Regent Esplanade. Prva je radionica tvrtke Aldata pod imenom „Maloprodajo, jeste li sigurni u ispravnost proizvoda na policama?“, dok se nakon nje predstavljaju projekti Cargo City, Zračne luke Zagreb; Cargo centar Zagreb te Kontejnerski terminal luke Rijeka.