×

Predstavljene mogućnosti turističkih ulaganja u Srbiji

U Beogradu je od 24. do 26. studenog održan prvi Investicijski forum o turizmu Srbije, u organizaciji Nacionalne turističke razvojne korporacije i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja
Predstavljene mogućnosti turističkih ulaganja u Srbiji

U Beogradu je od 24. do 26. studenog održan prvi Investicijski forum o turizmu Srbije, u organizaciji Nacionalne turističke razvojne korporacije i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Na Forumu su održani brojni stručni paneli i predavanja domaćih, regionalnih i svjetskih stručnjaka u turizmu, s ciljem širenja mogućnosti investiranja u turizam Srbije.

Plenarni panel Foruma „Invest in New Markets“ otvorio je srpski Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, u kome se osvrnuo na trenutnu makroekonomsku situaciju i investicijsku klimu, kao i potrebe razvoja i privlačenja novih investicija u turizmu. Goran Pitić iz Savjeta stranih investitora je predtsavio situaciju u turizmu Srbije s gledišta stranih investitora, kao i ekonomskih aspekata. Ranko Tepavčević i Azat Kadyrov iz Kazan Universijade 2013 su na primjeru razvojnih projekata za predstojeću Univerzijadu u Kazahstanu predstavili značaj turističko-infrastrukturne povezanosti. 

Pravnik Đorđe Igrić je u svom izlaganju govorio o potrebama usklađivanja pravnih okvira radi poboljšanja investicijske klime u turizmu. Christos Temparos iz Grand Casina Beograd je govorio o svojim razvojnim planovima, kao i dosadašnjem uspjehu ove grupacije u Srbiji.

Izuzetno značajan dio Foruma bio je panel o uspješnim investicijama u srpskom turizmu. Moderator ovog dijela Foruma je bio Miroslav Dragičević iz Horwath HTL Zagreb, koji je kroz prizmu svog višegodišnjeg iskustva u turizmu, govorio o najuspješnijim domaćim turističkim investicijama. 

Na ovom panelu su govorili Nikola Avram iz MK Mountain Resorta, Tomislav Momirović iz Mone, Živorad Vasić iz Continental Hotela Beograd, Vesna Vlatković iz A Hotela, Svetislav Popović iz JP Stara Planina, Gerhard Reiter iz Vameda, Goran Gabrić iz Park Palić d.o.o. i Slobodan Vučičević, Silver Lake Resort. Oni su predstavili svoja iskustva u turizmu, procese investiranja i modele unaprjeđivanja efikasnosti poslovanja.

Panel "Hoteli i urbani razvoj" vodio je  Bojan Zečević, Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Na primjeru Starog Mlina, Soravia je predstavila svoja ulaganja, a svoje viđenje uspjeha hotelskog biznisa u Srbiji predstavio je i Michael Widmann iz PKF Hotelexperts GmbH. Dietmar Reindl iz Falkensteinera je predstavio planove i tijek razvoja svog novog hotela, čija je gradnja nedavno započeta u Novom Beogradu. Dejan Đorđević iz ESTA Holdinga je pričao o Srbiji iz perspektive ukrajinskih investitora.

Na Forumu gradonačelnika se govorilo o lokalnim uvjetima i potencijalima u turizmu koje imaju općine. Predstavljeni su budući turističko-infrastrukturni projekti u pojedinim gradovima. Također, diskutiralo se o ograničenjima prilikom ulaganja u turizmu.

Finalni panel Foruma bio je posvećen kompanijama - vodećim brendovima u turizmu. Ovaj izuzetno interaktivan panel je vodila Silvija Lovreta iz Horwath HTL Beograd. Svoje planove, operativnost, uvjete kao i probleme s kojima se suočavaju prilikom investiranja na regionalnim tržištima predstavili su Hilton, Hyatt, Rezidor Hotel Group, Marriot International i SteigenBerger Hotel Group Germany. Regionalni šefovi razvoja ovih najpoznatijih svjetskih lanaca osvrnuli su se na perspektive i mogućnosti proširenja poslovanja u regiji. Zanimljivo je da svaki od navedenih hotelskih lanaca ima u vidu otvaranje hotela u Beogradu.

Trećeg dana Foruma delegati su posjetili  Sremske Karlovce, kao jednu od uspješnih ruralnih destinacija u Srbiji. Willibald Kaltenbrunner iz Denkstatta predstavio je na konkretnom primjeru Srbije značenje ekoloških praksi u turizmu. Đurđica Šimičić iz Turističke zajednice Malog Lošinja na primjeru hrvatskog otoka govorila je o formuli uspjeha u ruralnom turizmu.

Dvojac iz Španjolske, Isabel Lorens Marin i Angel Garcia Puertas, su ukazali na važnost restauracije i transformacije povijesnih objekata u ruralnom turizmu. Također su ukazali i na najčešće greške u ruralnom turizmu, a kao primjer izdvojili su sportske centre, koji nisu dovoljno iskorišteni u području turizma. Na kraju je Karlo Puškarica predstavio zajednički program UN MDG-F Srbija.