×

Quo vadis IT?

Regionalna konferencija IT industrije - IT Arena 2011. održat će se u organizaciji Infoarena Grupe 23. veljače u hotelu The Regent Esplanade Zagreb i okupit će vodeće regionalne IT stručnjake
Quo vadis IT?

Tko će uhvatiti planiranih 1,44 milijarde kuna državnih investicija za IT u svoju mrežu i hoće li ih uopće biti? Stvara li se regionalna IT sfera, i ima li potrebe za time? Hoće li velike ribe pojesti male? Kako će IT industrija utjecati na razvoj društva u regiji i EU? Kako se prilagoditi Digitalnoj agendi EU? Kako će se IT industrija razvijati u sljedećih pet do deset godina? Quo vadis IT?

Odgovore na ova i brojna druga pitanja ponudit će na IT Areni 2011. vodeći igrači IT industrije, predstavnici javnog sektora, investitori, analitičari, ključni korisnici IT usluga i utjecajni gospodarstvenici, iz regije i EU.

Kriza nije zaobišla ni IT industriju koja se, nakon godina rasta, suočava s padom poslovnih aktivnosti. U Hrvatskoj je nakon pada isporuke računala i druge informatičke opreme, softvera i IT usluga od oko 17 posto u 2009., prošle godine pad usporen i iznosio je oko 5 posto. Iako se oporavak hrvatskog tržišta, najvećeg u regiji s udjelom od oko 41 posto, nazire, prognoze za 2011., izuzev očekivanja daljnjeg usporavanja pada, nisu ružičaste.


Regionalno tržište je pak u 2009. zabilježilo pad od oko 8,8 posto, a iako preciznih podataka još nema, procjenjuje se da je i prošlu godinu završilo u minusu. Predviđanja su da bi se 2011. kriza ipak trebala ispuhati, a tržište regije ponovno oživjeti te do 2014. doseći rast od sedam posto godišnje. Sve to IT industriji, kao i inače jednoj od najdinamičnijih industrija, iznova nameće potrebu prilagodbe, restrukturiranja i promišljanja o novim načinima poslovanja, ali i otvara nove poslovne prilike.

O perspektivama IT industrije u regiji u sljedećih pet godina, razvoju digitalnog društva u skladu s preporukama Digitalne agende EU, načinima za ostvarenje rasta, perspektivama za izvoz, te nadmetanju i suradnji među globalnim, regionalnim, lokalnim tvrtkama i pojedincima u regiji, na konferenciji će, među ostalima, raspravljati i ministrica za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije, Jasna Matić i direktor Microsofta Hrvatska, Ivan Vidaković.

Ulaganje u IT je u Hrvatskoj navedeno kao jedna od antirecesijskih mjera, a u iduće dvije godine, prema najavama Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, planira se 1,44 milijarde kuna državnih investicija u taj sektor. Budući da je javni sektor, ne samo u Hrvatskoj u kojoj generira čak 40 posto potražnje, već i na razini regije u kojoj se taj udio kreće oko 20 posto, jedan od glavnih naručitelja IT proizvoda i usluga, konferencija će se baviti i utjecajem javnog sektora na razvoj digitalnog društva, te projektima koji se planiraju u 2011. Osim toga, raspravljat će se i o sve prisutnijem trendu konvergencije telekoma i IT-a i njegovom utjecaju na razvoj IT industrije.

Konferencija će se dotaknuti i modela preživljavanja i održivog rasta tvrtki iz IT industrije u regiji. Naime, većina tvrtki je prisutna na svom lokalnom tržištu, s intencijom širenja ali podbacuju u svom naumu zbog slabe inicijative. O tome kako rasti - preuzimanjima, spajanjima, organskim rastom, prodajom strateškom partneru, partnerskom suradnjom - i regionalnim iskustvima govorit će predstavnici tvrtki: New Frontier (Austrija), RSG Capital (Slovenija), Intel Capital (Rumunjska), ComTrade Group (Srbija), i Asseco SEE (Srbija).

Jedan od trendova u IT-u, o kojem će također biti riječi na konferenciji, jest i outsourcing IT-a, te će se raspravljati o pozitivnim i negativnim iskustvima takvog načina poslovanja.
Uz zanimljiva predavanja i interaktivne panele, sudionicima će biti predstavljena sekcija HOT IN THE REGION kroz koju će se predstaviti izdvojeni planovi investicija u IT-u za 2011. godinu. Ivan Matasić, Član Uprave, predstavit će plan investicija u IT-u tvrtke HŽ Infrastruktura d.o.o., a Damir Baralić,direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet iz Srbije predstavit će plan investicija mirovinskog fonda Republike Srbije.

Detaljne informacije o programu Konferencije nalaze se na www.infoarena.hr.