×

Uspjeh municipalnog razvoja u projektnom vođenju gradova

U prepunoj Smaragdnoj dvorani hotela The Regent Esplanade danas je održana prva Municipal Development Arena - regionalna konferencija o financiranju municipalnog razvoja.
Uspjeh municipalnog razvoja u projektnom vođenju gradova

U prepunoj Smaragdnoj dvorani hotela The Regent Esplanade održana je prva Municipal Development Arena - regionalna konferencija o financiranju municipalnog razvoja. Ova konferencija u organizaciji Infoarena Grupe i uz partnerstvo Europske banke za obnovu i razvoj, održala se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH, dr. Ive Josipovića. Generalni partner konferencije je Nokia Siemens Networks koja u suradnji s operatorima, regulatorom i lokalnim kompanijama, nastoji uvesti najnaprednije tehnologije doprinoseći tako razvoju lokalne zajednice i društva u cjelini.

Kao jedan od oblika financiranja municipalnog razvoja detektirane su obveznice, koje pored ulaganja EBRD-a, predstavljaju glavne izvore financiranja. S financijskog stajališta, značenje municiplanih obveznica je da investitor kupujući obveznicu posuđuje sredstva lokalnoj zajednici, koja se obvezuje da će vratiti glavnicu uz pripadajuću kamatu ovisno o vremenu izdavanja obveznice.

Govoreći o budućnosti vođenja gradova i municipalnog razvoja Tomislav Čorak iz konzultantske kuće AT Kearney istaknuo je kako je budućnost municiplanog razvoja u projektnom vođenju gradova, te transparentnosti koja bi pratila uspješnost razvoja svakog pojedinog projekta.

O „Fiskalnoj decentralizaciji i regulatornoj reformi – poučcima iz regije“ govorili su Davor Inđić, glavni bankar EBRD-a, Dubravka Jurlina Alibegović, Slavko Kojić, pročelnik ureda za financije, Grada zagreba, te Predrag Štromar, župan Varaždinske županije.