×

Zaključci 24. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

U Dubrovniku je od 14. do 15. studenog održan 24. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji je okupio više od 500 sudionika.
Zaključci 24. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

Nakon osvrta na ovogodišnju sezonu, uočavanja najvećih problema u ugostiteljstvu, nastojanja da se u narednom razdoblju poslovanje u ovoj struci poboljša, iznesen je niz problema i prijedloga od strane predsjednika cehova obrtničkih županijskih komora, vodstva Ceha HOK-a, predstavnika ministarstava, školstva, drugih institucija i ostalih sudionika. Konačno, usvojeni su slijedeći zaključci :

1. Nastavno na dugogodišnja traženja ugostitelja za smanjenjem stope PDV-a te skorog pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju, tražimo da se u skladu sa predpristupnim ugovorom i obavezom da se porezni sustav RH uskladi sa Direktivom 2006/112/EC, te izmjenama iste iz 2009. godine, omogući donošenje niže stope PDV-a na hranu u iznosu od 8%, u skladu sa traženjima ugostiteljskog sektora.

2. Dosadašnji rezultati u obrazovanju za obrtništvo, kao i uloženi resursi u cilju podizanja kvalitete obrazovanja u području ugostiteljstva i turizma, daje nam za pravo, pa čak i obvezuje da inzistiramo na jedinstvenom modelu obrazovanja, jer znanja i vještine nužne za samostalno obavljanje ugostiteljske djelatnosti učenici mogu steći samo kroz neposredan rad u pravoj životnoj situaciji i uz veliki broj sati praktične nastave.

3. Kao i u mnogim drugim strukama, nelegalni rad u ugostiteljskoj djelatnosti odnosi veliki dio mogućih prihoda. Djelomično ili potpuno ilegalni objekti nude gostima uslugu upitne kvalitete, često poslujući samo kroz vremenski atraktivni dio sezone, bez poštivanja kategorizacije objekata, palete usluga hrane i pića koja nisu primjerena pojedinim vrstama objekata, te bez udovoljavanja minimalno tehničkih uvjeta.
Potrebno je potaknuti od lokalne razine na više, cijeli sustav obrtničkih komora i udruženja obrtnika, cehova i sekcija ugostitelja u sprečavanju svakog nelegalnog načina poslovanja, kako bi se zaštitila struka i legalno poslovanje.

4. U slučajevima organiziranja prigodnih događanja poslodavac često puta ima potrebu angažirati veći broj radnika od onih stalno zaposlenih. U cilju omogućavanja angažiranja radnika za poslove koji se obavljaju povremeno, tražimo da se Ugovorom o dijelu ili na drugi način omogući ovakvo povremeno zapošljavanje.

5. U skladu sa izmjenama Zakona o trgovini, predlažemo izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti na način da se minimalno tehnički uvjeti vežu uz ugostiteljski objekt, a ne uz osobu, vlasnika ili korisnika tj. da se u slučajevima nastavka obavljanja iste djelatnosti u istom objektu od strane novog korisnika ne bi trebali ishoditi novi minimalno tehnički uvjeti.

6. Sljedeći, 25. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, održat će se 2012. godine u Krapinsko-zagorskoj županiji.