×

Započela Telekom Arena

Danas je započela dvodnevna, osma po redu Telekom Arena – Regionalna konferencije o elektroničkim komunikacijama.
Foto: Telekom Arena, 12.3.2012.
Foto: Telekom Arena, 12.3.2012.

Prvi dan, osme po redu Telekom Arene – Regionalne konferencije o elektroničkim komunikacijama, održan je 12. ožujka 2012. godine u hotelu The Regent Esplanade. Konferenciju je organizirala Infoarena Grupa, uz pokroviteljstvo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) te generalno partnerstvo Nokia Siemens Networks-a.

Nakon pozdravnog govora generalnog direktora Infoarene, gospodina Tomislava Gavazzija, u uvodnom dijelu, Miljenko Krvišek, predsjednik Vijeća u HAKOM-u, prezentirao je program razvoja širokopojasnog interneta na područjima od posebne državne skrbi. Programom bi se omogućio internet pristup školama, zdravstvenim i ostalim javnim ustanovama, a u njega bi se uložilo 100 milijuna kn. Transformacija telekom operatera: Od rezanja troškova do novih poslovnih modela, prezentacija je direktora Gartnera u Hrvatskoj, gospodina Ivana Maglića, koji je istaknuo kako telekom operateri traže nove načine kojim bi mogli privući nove korisike, usluge cloud computinga i ostale nove business modele. Urednik korporativnog weba i publikacija u Hrvatskom Telekomu, gospodin Bojan Mušćet održao je prezentaciju kojom se ukratko osvrnuo na nedavnu globalnu konferenciju u Barceloni. Pozdravni su govor održali i Nives Sandri, članica Uprave Nokia Siemens Networksa te Zdenko Antešić, zamjenik ministra Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Na okruglom stolu lidera, gospodin Daniel Lenardić, direktor Odjela poslovnog savjetovanja, KPMG Croatia, koji je ujedno bio i moderator, odžao je predavanje pod nazivom Regionalni trendovi u sektoru i pregled od Telekom Arene 2011. do Telekom Arene 2012. Naveli su se novi trendovi poput cloud computinga, društvenih mreža i aplikacija za smart phonove koji karakteriziraju trenutno stanje u telekomunikacijama. Povukle su se paralele između korištenja nepokretnih i pokretnih mreža. U zadnjem kvartalu 2011. ukupni je prihod od telefonskih usluga u pokretnoj mreži bio i duplo veći od nepokretnih. Kao primjer se navodi srednja Europa u kojoj 40% kućanstava ne posjeduje fiksnu telefonsku liniju. Panelisti su bili Dražen Lučić, ravnatelj HAKOM-a, Mladen Pejković, predsjednik Uprave VIPneta, Nedžad Rešidbegović, generalni direktor i predsjednik Uprave BH Telekoma i Ivo Švrljuga, generalni direktor Tušmobila iz Slovenije.

Na okruglom stolu direktora financija govorilo se o restrukturiranju potreba i investicijskim potencijalima. Tomislav Čorak, mlađi partner u AT Kearneyu održao je uvodno predavanje za CFO panel. Telekom operateri u istočnoj Europi, prema istraživanju iz 2010. godine, imaju veću brutto dobit od onih operatera iz zapadne Europe. Tako naprimjer, British Telecom je imao bruto dobit od 27%, dok Telefónica Czech Republic ostvaruje dobit od 44%. Uz navedeno, nekoliko faktora utječe na formiranje telekomunikacijskog tržišta: ponašanje korisnika, stupanj kompeticije, regulative i prihvaćanje novih tehnologija.

Zadnji panel prvog dana konferencije bit će okrugli stol tehničkih direktora. U panelu će se raspravljati o tehnološkim inovacijama, novim tehnološkim generacijama te konverziji fiksne i mobilne mreže. Predavanje Transformacijski outsourcing održat će Akhil Sharma, voditelj globalne prodaje Nokia Siemens Networksa iz Velike Britanije.