×

Završena prva međunarodna konferencija „Istine o psihoterapiji“

Zakonska regulacija psihoterapijske profesije otvorit će vrata njezinom daljnjem razvoju i tržišnim potencijalima, ali još važnije, podići njezine postojeće standarde na višu i profesionalnu razinu, što je ključno za njezinu budućnost
Tom Warnecke; foto: Mirjana Kačavenda
Tom Warnecke; foto: Mirjana Kačavenda

Jučer je završena 1. međunarodna konferencija „Istine o psihoterapiji“ Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske, koja se 29. i 30. listopada održala pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u zagrebačkom hotelu Panorama.

Konferencija je okupila je niz domaćih i stranih stručnjaka koji su u okviru prvog dana skupa razgovarali o statusu i položaju psihoterapije te izazovima s kojima se ova profesija susreće u Hrvatskoj. Drugi dan konferencije održao se popularni program, u okviru kojeg je održan niz tematskih i interaktivnih radionica, koje su sudionicima skupa pokazale kako im psihoterapija može pomoći u poboljšanju življenja.

Zakon o psihoterapiji u Hrvatskoj je nužan

Skup je otvoren predstavljanjem 11 različitih psihoterapijskih udruga, članica Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH-a), čime je više od 450 sudionika ove konferencije uvidjelo bogatstvo različitih psihoterapijskih pravaca u Hrvatskoj.

„Psihoterapija je u Hrvatskoj etablirana profesija koja zahtijeva zakonsko uređenje, ne samo zbog same regulacije, nego i zato što njezin današnji status treba prenijeti i na mlade generacije“, zaključila je Ljiljana Bastaić, predsjednica Društva Imago terapeuta Hrvatske (DITH).

„Psihoterapija se spominje u „Plavoj knjizi“ Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, i u tom smislu obavljaju ju jedino psihijatri, a problematično je to što nemaju svi psihijatri odgovarajuću edukaciju iz psihoterapije, a vrlo je malo onih koji tu edukaciju imaju prema europskim normama i Pravilniku o psihoterapiji koji je trenutno u fazi pripreme pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske“ pojasnio je Jadran Morović, predsjednik Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske. Morović je ujedno pozvao sve sudionike da potpišu peticiju za donošenje Zakona o psihoterapiji u Hrvatskoj na što su se oni mahom i odazvali što je dobar znak solidarnosti ove struke kojoj se smiješi svijetla budućnost.

Društveni konsenzus o psihoterapiji
 „Zakon o psihoterapiji je dobro imati ne samo zato što njime psihoterapeuti uživaju javno priznanje svoje profesije, nego još više zbog pacijenata/klijenata koji u slučaju pravno uređene psihoterapijske profesije imaju mogućnost korištenja psihoterapijskih usluga unutar postojećeg zdravstvenog sustava“, istaknuo je Alfred Pritz, glavni tajnik European Association for Psychotherapy, napomenuvši kako danas, 20 godina nakon donošenja zakona o psihoterapiji u Austriji, ova profesija dobiva 100 milijuna eura godišnje iz državnog proračuna, a prema navodima Toma Warneckea, dopredsjednika United Kingdom Council for Psychotherapy, u Ujedinjenom Kraljevstvu psihoterapija učestvuje sa 1.5% BDP-a, što govori o njezinoj relevantnosti.

Drugog dana konferencije održan je psihoterapijski forum u okviru kojeg se moglo saznati koji psihoterapijski pravci u Hrvatskoj postoje i kako oni mogu pomoći u unapređenju kvalitete življenja. Interaktivne radionice pružile su sudionicima, stručnjacima i građanima, između ostalog, odgovor na pitanje, kako im psihoterapija može pomoći kad imaju probleme u odnosu sa sobom, djecom, obitelji, partnerima, te kako postati konstruktivan unutarnji kritičar, a radionica o snovima oduševila je cijeli skup.