×

Zelena ekonomija za održivi gospodarski razvoj

24. studenog 2010. godine u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade održat će se regionalna Konferencija o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti koju organizira Infoarena grupa.
Zelena ekonomija za održivi gospodarski razvoj

Stalna skrb o zaštiti okoliša, povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije jedna je od temeljnih komponenti održivog razvoja, ali i važan čimbenik za ulazak u Europsku uniju.

Ovogodišnja regionalna konferencija o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti podijeljena je na dvije tematske cjeline:

1. Zaštita okoliša kao dio društveno odgovornog poslovanja
– odgovorit će na pitanja koja je uloga države u društveno odgovornom poslovanju, a koja je uloga tvrtki; kolika je važnost zaštite okoliša za razvoj društva; koju je strategiju izabrala Republika Hrvatska; kakvu ulogu ima društveno odgovorno poslovanje u krizi; koja su iskustva država u regiji u području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti;

2. Investicije i financiranje projekata u području zaštite okoliša
- informirat će sudionike kako doći do sredstava za financiranje projekata u ekološki i energetski razvoj; koje su mogućnosti i perspektive financiranja projekata od strane državnih tijela i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost; iz kojih izvora se mogu financirati projekti i koja je mogućnost dobivanja sredstava iz fondova EU; da li banke podupiru ekološki prihvatljive projekte i koja su iskustva onih koji su dobili sredstva za projekte zaštite okoliša i energetsku učinkovitost.

Svrha konferencije je upoznati interesne skupine gdje se kriju investitorski potencijali i koje su mogućnosti korištenja izvora financijskih sredstava da bi se potaknuli razvojni projekti iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitost što bi utjecalo na razvoj zelene ekonomije koja može potaknuti gospodarski rast.

Tijekom konferencije ugledni će gosti iz regije predstaviti svoja iskustva i znanja te vas upoznati s iskustvima i strategijama svojih zemalja. Konferenciji će, između ostalih, prisustvovati: g. Nikola Ružinski, državni tajnik, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH; Vinko Mladineo, direktor, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, RH; Branimir Gvozdenović, ministar, Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine Crne Gore; Nevenko Herceg, ministar, Federalno ministarstvo okoliša i turizma BiH; Nexhati Jakupi, ministar, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja Makedonije; Marija Tufekčić, ravnateljica, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, te brojni drugi predstavnici energetskog sektora.


Detaljne informacije o programu Konferencije nalaze se na www.infoarena.hr.