×

Jadranka Boban Pejić: Sami smo stvarali naše kupce

Sinoć je u centru Makronova, u organizaciji tvrtke Zaokret, održan 4. Business Cafe - druženje malih poduzetnika i onih koji to planiraju postati. Svoja poslovna i životna iskustva s nazočnima je ovaj put podijelila Jadranka Boban Pejić, direktorica Biovege i dobitnica nagrade EBRD-a za poduzetnicu godine.
Jadranka Boban Pejić
Jadranka Boban Pejić

Jadranka Boban Pejić, zajedno sa suprugom Zlatkom, začetnica je prirodne prehrane u Hrvatskoj.  Vodi tvrtku Biovega, vlasnica je franšize lanca trgovina ekoloških proizvoda bio&bio, osnivačica je Ustanove Makronova, restorana makrobiotičke prehrane Nova, izdavačke kuće Planetopija, autorica različitih programa edukacije te brojnih članaka na temu zdravog življenja, a kupnjom prvog ekološkog imanja u Hrvatskoj Zrno, Biovega je krenula i u vlastitu proizvodnju. Također, tvrtka je razvila poseban program zdrave hrane Eko zona ekskluzivno za Konzum.

Jadranka Boban Pejić nedavno je obilježila 25 godina rada, a potvrda uspjeha stigla je kroz vrijedna priznanja: prije nekoliko mjeseci proglašena je poduzetnicom godine  u izboru Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je njezina kuharica Ljeto prije nekoliko godina osvojila drugo mjesto na Gourmand World Cookbook Award u kategoriji najbolje vegetarijanske kuharice svijeta. Također, MRAK - mreža za razvoj i kreativnost, joj je uručila nagradu za inovativnost.

Svoj put u svijet prirodne prehrane započela je 1985. godine kao studentica defektologije. Nakon završetka studija dvije je godine radila kao znanstveni asistent na Fakultetu za defektologiju u Zagrebu. U isto vrijeme, edukacijom na Kushi institutu u Bostonu, SAD, stekla je zvanje učiteljice makrobiotike.

„Nije svaki naš projekt bio profitabilan, u mnoge smo projekte ulazili isključivo iz strasti, kao što je restoran Nova, no on radi već dvadeset godina i jako je važan radi edukacije i brandinga.“ Gospođa Boban Pejić je istaknula kako nijedan segment nije odmah donosio profit, no strpljivost i vjera u to što rade su se isplatili. Tržište u počecima nije bilo zrelo za prirodno uzgojene proizvode pa su svoje prve kupce sami stvarali kroz edukaciju, od čega danas imaju koristi i druge prodavaonice zdrave hrane jer se tržište s godinama razvijalo. U tijeku je  širenje tvrtke na tržište Slovenije jer je iz zemlje EU puno lakše izvoziti u ostale zemlje u regiji te se u suradnji s partnerom osniva Biovega Slovenija.

Savjet Jadranke Boban Pejić poduzetnicima početnicima je: „Idite tamo kamo vas srce vodi, sve ostalo se može naučiti! Pronađite strast, ono što vas ispunjava, u čemu ste dobri i time se bavite, iako je to često suprotno onome čemu su vas odgajali.“

Idući Business Cafe održat će se u studenom te će gostovati tri poznata poduzetnička  i bračna para (Sandra Mihelčić i Igor Milinović, Vesna i Marin Pavletić, Renata i Damir Vokal), koji će govoriti o odnosu privatnog i poslovnog života. Business Cafe podržavaju Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Volksbank, Tiskara DRIM i Croata, dok su medijski pokrovitelji časopis i portal Poslovni savjetnik i portal PoslovniTurizam.