×

Valamar u 2010. planira ulaganja od 150 milijuna kuna

Najveća hrvatska hotelsko-turistička grupacija Valamar u ovoj je sezoni unatoč krizi ostvarila sve zacrtane ciljeve pa i premašila neka svoja očekivanja zabilježivši 7 posto veće ukupne neto operativne prihode u odnosu na prošlu godinu.

Naglasivši da su odličan rezultat postigli u 'svojim' sjevernim destinacijama Poreču, Rapcu i na Krku, te nešto slabiji u Dubrovniku, predsjednik Uprave Valamara Peter Fuchs kazao je da je to posljedica njihovog kontinuiranog, dugogodišnjeg ulaganja u kvalitetu objekata, usluga i proizvoda. Iako i od 2010. očekuju da će biti teška, više zbog unutarnjih, a manje vanjskih negativnih utjecaja na poslovanja, planiraju nastaviti ulaganja i to s oko 150 milijuna kuna, od čega najviše u rekonstrukciju i brendiranje porečkog Hotela Neptun s tri na četiri zvjezdice u tematski 'yacht' hotel. Nastavit će i s širenjem poslovanja odnosno upravljanja objektima trećih osoba, za što su ovih dana potpisali prvi ugovor s Hotelom Luna Jakišnica na Pagu.

Sveukupno u 2010. planiraju ostvariti bolje rezultate nego ove godine, očekujući u Hrvatskoj i bolje uvjete poslovanja bez dodatnih uzimanja za državni proračun, istaknuo je član Uprave za prodaju i marketing Zrinko Kamber. S obzirom da rezultate poslovanja za devet mjeseci još nisu poslali Zagrebačkoj burzi nije iznio podatke o dobiti, ali je kazao da su im prihodi od smještaja ove sezone rasli za 6 posto, a ukupna prosječna cijena po smještajnoj jedinici za 4 posto u odnosu na lani.

I iduće će godine u cjenovnoj politici kao i do sada biti fleksibilni dajući više usluga za istu ili nešto malo višu cijenu, što im je već sada, kako je kazao, donijelo rezervacije više tisuća noćenja za 2010. To i druge prodajne taktike, kao i novi softver za bolje planiranje i upravljanje prihodima i cijenama, pomoglo je među ostalim i da ove godine izbjegnu loš utjecaj 'last minutea', koji je obilježio ukupnu sezonu i zbog čega će hrvatski turizam imati lošiji financijski rezultat nego 2008., istaknuo je Kamber. I on, kao i predsjednik Uprave Riviere Poreč (najveće hotelske kuće u Valamaru) Veljko Ostojić, iduće godine očekuju povećanu inozemnu turističku potražnju, ali i više od države nego ove godine kako u smislu potpora za dolaske turista primjerice u Dubrovnik, tako i za investicije, smanjenje PDV-a i drugih davanja, ali i za promociju.