×

CDMP – korak više u karijeri kongresnog profesionalca

Koliko je važno obrazovati se i usavršavati u kongresnoj industriji te koliko su važni certifikati u struci i jesu li oni garancija kvalitete rada profesionalca koji ih posjeduje? O tome piše Marina Raič-Bobić, suvlasnica dubrovačke DMC agencije IDEA events & travel.
Marina Raič-Bobić
Marina Raič-Bobić

CDMP (Certified Diversity Meeting Planner) program certificiranja je pokrenula strukovna udruga International Association of Hispanic Meeting Professionals (IAHMP). Na čelu njihova Obrazovnog odbora sjedi Linda Pereira, jedna od vodećih svjetskih stručnjaka u kongresnoj industriji, koja svoje bogato iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova prenosi na obrazovnim seminarima širom svijeta, a predaje i na Sveučilištu u Lisabonu.

CDMP je jedna od novijih certifikacija u kongresnoj industriji i jedina koja se ne fokusira samo na osnovne alate uspješne pripreme i realizacije sastanaka, konferencija, itd. Kako govori i sam naziv "Diversity Meeting Planner", ovaj certifikat daje veliko značenje pojmu raznolikosti. Predavanja za CDMP brzo su prepoznata od strane međunarodnih organizatora širom svijeta te ne čudi da su zanimanje pokazale Kina i Rusija za pomoć u pripremi ljetnih i zimskih Olimpijskih Igara (2008. i 2014.).

Pojam "diversity" ili raznolikosti ima sve veće značenje u poslovnom svijetu, a pogotovo u kongresnoj industriji, gdje je pri svakom sastanku potrebno uzeti u obzir različite kulture i različitost samih sudionika konferencija. Kulturna svijest je danas Alfa i Omega svakog uspješnog organizatora. Kako bi postali "ključni igrač" na međunarodnom kongresnom tržištu, jednostavno morate razumjeti preferencije i potrebe različitih grupa. Linda Pereira o tome kaže: "We either become culturally aware or we sink".

Linda Pereira u Hrvatskoj
Hrvatski kongresni profesionalci Lindu Pereiru imali su priliku slušati na predavanju krajem travnja 2010., kada se pod pokroviteljstvom HGK-a i u organizaciji agencije Concept, u Dubrovniku održao zadnji seminar za CDMP, s mogućnošću polaganja ispita i stjecanja zvanja CDMP-a. 

Seminar je bio podijeljen u dva odvojena stupnja i namijenjen je profesionalcima koji imaju barem 2-3 godine iskustva u kongresnoj industriji. Pristupanje ispitu se plaća 150,00 $, a može ga polagati svatko tko je sudjelovao na prvom stupnju seminara. Ispit se sastoji od dvadeset pitanja s mogućnošću višestrukog izbora, pet pitanja koja iziskuju kraće odgovore, te eseja, čime se testira znanje o novim trendovima u kongresnoj industriji, međunarodnim skupovima, multikulturalnoj svijesti, te globalnim društvenim pitanjima.

Meni osobno sudjelovanje na seminaru CDMP dalo je poticaj da se i dalje profesionalno izgrađujem, te da pratim svjetske trendove u industriji. Ujedno, ta mi titula pomaže istaknuti se od konkurencije i zadobiti veće povjerenje klijenata, što je u današnjem poslovanju najvažnije za opstanak na tržištu.

Marina Raič-Bobić, CDMP
IDEA  events & travel

Marina Raič-Bobić stekla je međunarodnu poslovnu i sportsku karijeru. Rođena je u Njemačkoj, a nakon mature seli u SAD, gdje dobiva tenisku stipendiju. 2001. je diplomirala poslovnu komunikaciju na Florida State University u SAD-u, a na Florida International University u Miami-u zavrijedila i titulu MBA. Karijeru u kongresnoj industriji je započela kao event manager na teniskom turniru Nasdaq-100 Open u Miami-ju, potom je radila u marketingu skijaškog i teniskog brenda Fischer u Austriji, da bi se 2005. preselila u Dubrovnik. Dvije godine je bila voditeljica MICE odjela u agenciji Gulliver Travel, a od 2007. s kolegicom Ditom Novak vodi DMC agenciju IDEA events & travel.