×

Jeste li spremni za goste nove generacije?

Ništa više nije kao prije, pa tako ni turizam više ne funkcionira na stari, tradicionalan način. Možemo li prodavati „Mediteran kakav je nekad bio“ novim generacijama turista?
Jeste li spremni za goste nove generacije?

Zadnjih desetak godina brzi razvoj tehnologije unio je revolucionarne promjene u naš način života. Možete li zamisliti život bez mobilnih uređaja, „pametnih“ telefona, prijenosnih računala i tableta, društvenih mreža…?

Razvoj inovativnih tehnologija praćen je i smjenom generacija: nekad dominantni baby boomeri, rođeni nakon Drugog svjetskog rata, odlaze u mirovinu i svoje mjesto prepuštaju novim generacijama – X i Y generaciji.

Po mnogo čemu, današnji se dvadesetogodišnjaci i tridesetogodišnjaci razlikuju od prethodnih generacija, a čine sve značajniji postotak potrošača u turizmu i ugostiteljstvu. Glavne karakteristike Generacije Y, rođene između 1977. i 1995., koja se naziva i milenijskom generacijom – milenijancima, jesu izvrsna informiranost, individualnost, tolerancija i društvena osjetljivost, uz visok stupanj korištenja suvremenih informacijskih tehnologija.

Imate vlastitu web stranicu? To više nije dovoljno. Uključite se u izravnu komunikaciju sa svojim potencijalnim mladim potrošačima putem Facebooka, Twittera, Google +, stavite svoje atraktivne video uratke na Youtube, pišite zanimljivi blog, pratite što o vama govore na TripAdvisoru…

Pripadnici generacije Y imaju vrlo visoka očekivanja, znatiželjni su, usmjereni inovacijama. Prije svega, očekuju od života zabavu, čime daju prioritet osobnom životu i slobodnom vremenu, puno više od starijih generacija. Ovo je važan podatak za turističku industriju, jer puno više putuju i troše od njihovih roditelja. Hotelijeri i ugostitelji jednostavno se moraju prilagoditi potrebama novih turista i njihovim navikama u putovanju, odabiru turističkih destinacija i usluga te načinu potrošnje.

Učinkovita komunikacija s novom Generacijom Y
Milenijanci su od malih nogu u doticaju s tehnologijom - oni odrastaju uz internet. Radi se o multimedijalnoj generaciji koja internet koristi kao dvosmjerno komunikacijsko sredstvo. Prema istraživanju GfK, 58% građana u Hrvatskoj stariji od 15 godina korisnici su interneta, a najbrojnija skupina su upravo pripadnici Generacije Y.

S razvojem društvenih mreža kao važnog marketinškog alata, hoteli trebaju preusmjeriti svoj fokus na uzbudljive nove, interaktivne medije, gdje mladi ljudi razmjenjuju svoja mišljenja, pričaju o svojim iskustvima – i pozitivnim i negativnim. Imate vlastitu web stranicu? To više nije dovoljno. Uključite se u izravnu komunikaciju sa svojim potencijalnim mladim potrošačima putem Facebooka, Twittera, Google +, stavite svoje atraktivne video uratke na Youtube, pišite zanimljivi blog, pratite što o vama govore na TripAdvisoru…

Kanala je uistinu mnogo, a odaberite onaj koji je najprihvatljiviji vašem načinu poslovanja, strategiji i „osobnosti“ vašeg brenda. Dobra vijest: koštat će vas zamjetno manje od klasičnih medija, no aktivnosti na internetu zahtijevaju gotovo svakodnevni angažman i kvalitetnu, iskrenu komunikaciju. To je preduvjet stjecanja vjernih sljedbenika, onih koji će vas preporučivati poznanicima i „lajkati“ vaše aktivnosti.

Kako zadovoljiti mlade goste?
Najnoviji trend pametnih mobilnih telefona s neograničenim pristupom internetu omogućuje isto takav pristup informacijama. Gost može s mobilnog uređaja rezervirati sobu, upoznati se s njezinim izgledom, uspoređivati cijene s drugim ponuđačima, prijaviti se i odjaviti iz hotela. I sve to prije nego li je uopće kročio u hotel.

Jednom kada ovakav gost dođe u vaš hotel, poželite mu dobrodošlicu besplatnim bežičnim internetom, sobom s elektroničkim ključem, televizorom s ravnim ekranom, satelitskom i kabelskom televizijom, Ipad-om i ostalom najnovijom tehnologijom.
Sve više i više mladih putnika, koji su pod ogromnim utjecajem zajednica na društvenim mrežama, utjecat će u velikoj mjeri na način poslovanja hotela, od dizajna, tehnologije, do načina prodaje i marketinga.

Ako vaš hotel ili restoran ne izgleda kao mjesto iz 21. stoljeća, onda nećete niti privući goste 21. stoljeća. Budućnost turizma u rukama je nove generacije!