×

Linda Pereira: Poslovni skupovi nisu turizam, već biznis

Linda je ne samo Destinacijska diva, ona je uistinu pravi profesionalac koji zna kako kongresna industrija diše. Sreli smo je na ovogodišnjoj Conventi u Ljubljani i postavili nekoliko pitanja.
Linda Pereira
Linda Pereira

Linda Pereira organizira najveće međunarodne skupove, savjetuje destinacije, podučava studente, drži predavanja širom svijeta, a zbog svojih uspjeha u kongresnoj industriji zaradila je nadimak Destinacijska Diva. Linda je ne samo diva, ona je uistinu pravi profesionalac koji zna kako kongresna industrija diše. Sreli smo je na ovogodišnjoj Conventi u Ljubljani i postavili nekoliko pitanja.

Pratite Conventu od samih početaka. Koje ste doživjeli ovogodišnje izdanje sajma?
Volim Conventu. Kada organizirate skup u ovoj regiji, obično se kombiniraju najmanje dvije zemlje. Stoga mislim da je jako korisno skupiti sve partnere na jednom mjestu, daleko od gužve velikih sajmova i dogovoriti poslove u jednom potezu. To nam svima štedi vrijeme. Također, dodana je vrijednost to što možete stvarno iskusiti što regija pruža. Na taj način dobivate iskustvo, partnere, znanje i know-how na jednom mjestu, odnosno ne morate gubiti vrijeme na prijevoz, a za organizatora sastanaka to je divna stvar. Burza je izvrsno organizirana, stvarno mi je zadovoljstvo biti ovdje. Promatram je kao  veliki povrat na investiciju vlastitog vremena. 

Koliko su međunarodni kupci zainteresirani za regiju Jugoistočne Europe?
Zadnjih pet godina imala sam sreću osobno posjetiti nekoliko gradova u regiji te sam angažirala svoje suradnike da provedu dodatna istraživanja svaki put kada bi se moji prvi dojmovi o destinaciji podudarali sa zahtjevima naše liste poželjnih destinacija za sastanke i insentive. Zaključak je bio taj da su neki gradovi prekrasne destinacije za insentive, donose veliki izbor dodatnih aktivnosti, kvalitetu usluge i “wow” efekt, ali mogu proći samo za manje sastanke.

S druge strane, postoje destinacije koje imaju potrebnu infrastrukturu, ali još nemaju dovoljnu reputaciju u pogledu profesionalnosti, druge pak imaju sve potrebne kvalitete, ali se nisu dobro pozicionirale. Neke destinacije imaju hotelske sobe, ali ne i prostore za skupove. One druge imaju prostor za sastanke, ali ne i dovoljno soba u svim kategorijama, što je nužno za skupove asocijacija.

Mnoge destinacije zaboravljaju da poslovni skupovi nisu turizam. Oni koriste turističku infrastrukturu, ali se zapravo radi o biznisu i izvršavanju poslovnih ciljeva. To je jezik kojim moramo razgovarati i vjerujem da upravo ovdje zakazuje komunikacija kada se radi o promidžbi ove regije.

U svakom slučaju, mnoge destinacije nisu izgradile vlastiti profil, nisu se pravilno brendirale, a u našoj industriji to je od iznimne važnosti. Mnoge destinacije zaboravljaju da poslovni skupovi nisu turizam. Oni koriste turističku infrastrukturu, ali se zapravo radi o biznisu i izvršavanju poslovnih ciljeva. To je jezik kojim moramo razgovarati i vjerujem da upravo ovdje zakazuje komunikacija kada se radi o promidžbi ove regije.

Kako vidite Hrvatsku kao kongresnu destinaciju? U čemu još možemo biti bolji?
Hrvatska je postigla veliki napredak u svim gore navedenim područjima. Impresionira me rast destinacije i pokazatelja uspješnosti. Hrvatska se uspjela repozicionirati na tržištu sastanaka i insentiva te je postala vrlo proaktivna. Vidim kako destinacija strelovito raste, agresivno se promovirajući i sudeći samo prema brojkama iz moje zemlje, Hrvatska je tijekom 2010. imala porast od 39% u broju turista iz Portugala.

Drago mi je što ste posvetili vrijeme osnivanju profesionalne udruge (nova Udruga profesionalaca kongresnog turizma), između ostalog i investiranju u certificiranje profesionalaca u industriji. Profesionalizam u vašem pristupu prema međunarodnim klijentima te posvećenost industriji razvija se sasvim dobro. Mislim na mlade, vrlo obrazovane profesionalce u turizmu i ugostiteljstvu koji razumiju pravo znanje riječi gostoljubivost i koji su gladni posla i uspjeha. Taj stav „mogu-napravit ću“ je jedna od najboljih značajki ponude vaše regije. Odnos cijene i kvalitete te inovativnost su također vaše dodane vrijednosti.

No, postoji još ogroman prostor za rast. Imate otvoreni horizont pred sobom, no tu istina postaje bolna. Potrebno je implementirati dobro promišljene marketinške strategije i strategije brendiranja, diferencirane od strategija turizma. Naime, postoji potreba da naučite govoriti jezikom klijenata, odnosno da stvorite subjekte koji dobro razumiju kako funkcionira industrija sastanaka, koji govore jezike i u stanju su realizirati projekte.

Smatram kako je u vašem slučaju potrebno iskoristiti prednosti kompaktnosti, odnosno sve prednosti blizine destinacija u regiji. Lokalni dobavljači i profesionalci u industriji trebaju zajednički pozicionirati svoje destinacije, odnosno imati zajednički glas u pričanju priče o destinaciji.

Mnogi hoteli pred sobom imaju još dugi put, kako bi razumjeli potrebe kongresne industrije. Smatram kako je u vašem slučaju potrebno iskoristiti prednosti kompaktnosti, odnosno sve prednosti blizine destinacija u regiji. Lokalni dobavljači i profesionalci u industriji trebaju zajednički pozicionirati svoje destinacije, odnosno imati zajednički glas u pričanju priče o destinaciji.

Naravno, da biste postali svjetske zvijezde, regija mora pojačati svoj marketinški nastup i učiniti je bolje prometno dostupnom. Svakako biste imali velike koristi od bolje dostupnosti, više edukativnih posjeta, Amabasador Programa, iako već sada imate mnogo drugih prednosti. Mladi, posvećeni profesionalci koji se već uspješno promoviraju i umrežavaju s kupcima, dok političari gledaju i slušaju. Trebate biti u stanju pozitivno se diferencirati od konkurencije u regiji, ali istodobno profitirati od sinergije koja proizlazi iz blizine destinacija u regiji. Poslovni plan kongresne industrije mora biti implementiran, a zemlje poput Hrvatske i Slovenije tu su već jako puno napravile i idu ispravnim putem.

Imate puno iskustva u organiziranju skupova velikih asocijacija, a i sama ste članica mnogih udruženja. Možete li nam reći, koji su glavni faktori koji utječu na finalnu odluku o izboru destinacije za takve skupove?
Novi ekonomski poredak će prisiliti našu industriju da se suoči s izazovima kao nikada do sada. Nasuprot ove sumorne gospodarske situacije, industrija sastanaka ima teških 12 mjeseci pred sobom. Masovni rezovi u javnom sektoru i državnoj potrošnji znače manje novca za evente javnog sektora, a korporativni klijenti još su oprezni pri donošenju dugoročnih odluka, kao i budgeta, dok će percepcija javnosti oko potrošnje utjecati na ostalo.

Nikada do sada nije bilo toliko važno za agencije i konferencijske prostore (hotele) da se fokusiraju na partnerstvo i podjelu rizika u poslovanju. Nedostatak sredstava, otežano pregovaranje s dobavljačima i povećanje fokusa na hibridne evente u kombinaciji s eventima u živo te društvenim medijima postaje standard. Promjene u načinu na koji vidimo tržište, utjecaj razvoja tehnologije, način na koji učimo i usvajamo znanje donosi potpuno novu kongresnu industriju. 

Koji su globalni trendovi na tržištu asocijacija, korporativnih evenata i insentiva?
Kraće vrijeme zaključivanja prodaje postala je stvarnost, a bukiranje se sve češće događa tek koji tjedan prije eventa. Na primjer, organizirali smo evente za 350 ljudi koji su bili potvrđeni samo tri tjedna prije.
Odnosi postaju ključni. Nikad nije bilo važnije investirati vrijeme u osobni sastanak, licem u lice, između dobavljača i kupaca.
Kupci traže fleksibilnost i dodanu vrijednost bez dodatnih troškova te brze odgovore na upite.
Više posla, manje užitka, pristup je koji se fokusira samo na osnovne usluge, a team-building, ako ga uopće ima, često je uključen u sam sastanak, s malo ili nimalo dodatnog vremena za druženje ili insentive. Turistički aspekti ponude više nisu toliko važni za konačnu odluku o izboru destinacije ili sadržaja programa. Više se radi o prednostima samog rješenja za tvrtku ili asocijaciju.

Destinacije kao što su Zagreb, Ljubljana, Tallinn, Vilnius i Sofija postaju sve popularnije, budući da tvrtke sve više traže isplative prostore u novim i nadolazećim destinacijama.

Došlo je vrijeme za tzv. destinacije u razvoju. Nudeći više vrijednosti organizatorima, pametne destinacije koje brzo reagiraju u pozicioniranju i nude traženu razinu profesionalizma te odgovarajuće usluge i prostore, najviše će profitirati. Destinacije kao što su Zagreb, Ljubljana, Tallinn, Vilnius i Sofija postaju sve popularnije, budući da tvrtke sve više traže isplative prostore u novim i nadolazećim destinacijama.
Svijet društvenih mreža je definitivno pronašao svoje mjesto te je od presudne važnosti za industriju sastanaka i insentiva.
Društvena odgovornost i svijest o zaštiti okoliša i dalje je vruća tema na tržištu. No, ovime zapravo upravljaju klijenti.

Koje vam je najbolje iskustvo u organizaciji međunarodnih evenata? Pamtite li neki poseban doživljaj?
Svi eventi donose izvrsna iskustva. Ja naprosto volim to što radim i uistinu prepoznajem koliko eventi mogu mijenjati svijet, posebno u ekonomiji znanja. Moje najbolje iskustvo uvijek je moj slijedeći event. Međutim, moram priznati kako je prikupljanje, pripremanje i prezentiranje ponuda na međunarodnim natječajima jedno od mojih omiljenih područja u industriji. Obožavam raditi na dizajniranju planova i mogu vam ispričati milijun priča oko toga, no to je tema za drugi intervju. Sigurno imam dosta materijala da jednom napišem knjigu o svim svojim iskustvima.

Razgovarala: Daniela Kos