×

Beč i Berlin predstavili svoje fondove za kongresnu i event industriju

Kongresni uredi Beča i Berlina, u suradnji s gradskim institucijama, oformili su gradski kongresni fond kojim omogućavaju sufinanciranje organizacije kongresa i korporativnih događanja
Visit Berlin/Vienna CVB
Visit Berlin/Vienna CVB

Kongresi i korporativna događanja od vitalnog su značaja za turizam svakog većeg grada što zbog njihove ekonomske vrijednosti, uloge pokretača internacionalizacije grada, kao i stvaranja dodatne vrijednosti destinaciji. Tijekom pandemijske godine kongresna industrija u svim većim europskim gradovima bilježi velike gubitke. Svjesni svega toga, dvije najpoznatije europske kongresne destinacije, Beč i Berlin, oformili su poseban fond kako bi ponovno oživjeli svoju kongresnu i event industriju. Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da su oba grada posebnu pažnju i kvalifikaciju za sufinanciranje dodijelili hibridnim događanjima, jer su kod njih prepoznali izazove dodatnih troškova prilikom organizacije.

Bečki kongresni fond 2021.-2023. – potpore u vrijednosti 4 milijuna eura

Nacionalni i međunarodni organizatori kongresa i korporativnih događanja koji planiraju organizirati događanja u Beču prije 31. prosinca 2023. godine sada se mogu prijaviti za financiranje iz Bečkog kongresnog fonda 2021.-2023. (Vienna Meeting Fund 2021-2023). Ovaj fond je dio odgovora bečke turističke zajednice na trenutnu situaciju s kojom se suočavaju organizatori događanja te im osigurava financijska sredstva koja pomažu u pokrivanju dodatnih troškova povezanih s organiziranjem paralelno virtualnih i događanja uživo. Sredstva Fonda ukupne vrijednosti 4 milijuna eura osigurao je Grad Beč.

Financiranje je dostupno za organizaciju poslovnih događanja, pri čemu su svi registrirani sudionici poznati organizatorima, koji dodatno ističu Beč kao destinaciju inovacija i poslovno središte. To uključuje kongrese i sastanke asocijacija, kao i korporativna događanja. Čisto korporativna, večernja događanja, izložbe, sajmovi te kulturni ili sportski događaji nisu prihvatljivi kandidati za financiranje. Bečki kongresni fond pruža podršku za troškove povezane s organizacijom događanja, uključujući troškove koji se odnose na najam prostora u kojima se održavaju i druge pružatelje usluga poput AV tvrtki i ugostitelja.

Da bi se moglo kvalificirati za financiranje, događanje mora zadovoljavati sljedeće osnovne uvjete (Modul 1):

  • event se održava na lokaciji u Beču
  • uplata se vrši samom objektu u kojem se održava
  • sudjeluje najmanje 50 sudionika
  • traje najmanje četiri sata.

Ako kongres ili korporativno događanje generira noćenja, tada se event može kvalificirati za financiranje po Modulu 2. U tom slučaju, broj noćenja u bečkim hotelima mora biti jednak 10% broja sudionika događanja uživo u 2021., 30% u 2022. i 50% u 2023. godini. Financiranje u okviru Modula 3 je dostupno za ona događanja koja se održavaju kao hibridna događanja od početka do kraja, a kao rezultat nastaju dodatni troškovi. Iznosi financiranja za svaki modul izravno su povezani s brojem sudionika. Maksimalni iznos sufinanciranja po događanju iznosi 60.000 eura.

Berlinski kongresni fond za restart event industrije

Berlinski kongresni fond za restart event industrije

Berlinski kongresni fond (Berlin Congress Fund) program je financiranja koji je pokrenula pokrajina Berlin (Land Berlin), u suradnji s kongresnim uredom Berlina, kao pomoć za ponovno pokretanje berlinske industrije događanja. Cilj je podržati i ohrabriti sve organizatore događaja da realiziraju planirane B2B događaje u berlinskim konferencijskim hotelima i event prostorima. Berlinski kongresni fond pruža financijsku potporu u ukupnom iznosu od maksimalno 60 eura za svakog sudionika uživo.

Na ovaj način, kongresni ured i grad Berlin žele potaknuti organizatore da sigurno planiraju i održe svoje korporativno, stručno ili poslovno događanje u Berlinu unatoč ograničenjima i nesigurnostima tijekom pandemije COVID-19. Ova je podrška namijenjena događanjima uživo i hibridnim događajima, a uz to, Berlinski kongresni fond stavlja poseban naglasak na promicanje održivog upravljanja događanjima i poslovanju. Događanja koja udovoljavaju određenim kriterijima održivosti ispunjavaju uvjete za dodatno financiranje.

Za financiranje od strane Berlinskog kongresnog fonda mogu se prijaviti pravne osobe, udruge, instituti, društva te organizacije i pojedinci koji djeluju u ime organizatora događanja sa sjedištem, stalnom poslovnicom ili podružnicom u Saveznoj Republici Njemačkoj. Kriterijima za sufinanciranje odgovaraju sljedeće vrste događanja:

  • namijenjena isključivo profesionalnoj, industrijskoj ili trgovačkoj publici (B2B), kao što su konferencije, kongresi i seminari
  • organizirana u pokrajini Berlin u event prostoru rezerviranom uz naknadu
  • s minimalno 50 sudionika uživo (mimo izlagača, pružatelja usluga i vlastitog osoblja)
  • jednodnevna i višednevna događanja s neto trajanjem od najmanje 4 sata dnevno
  • održana u roku navedenom u pozivu za podnošenje projektnih prijava.

Financiranje nije dostupno za događanja u vlastitim prostorima podnositelja zahtjeva ili za B2C, kulturna ili privatna događanja.