×

Bogati Rus želi ljetovati na Brijunima i u 5 godina potrošiti 1,8 milijuna kuna

Gost želi u sljedećih pet godina na vrhuncu sezone unajmiti vilu Lovorka, dakle svake godine na mjesec dana - kaže Vesna Klunić

Dok je bogatih Rusa i Talijana, Brijuni ne moraju zarađivati na Valentinovu pa čak ni na Božiću ili Novoj godini. Naime, za te je blagdane i praznike otok za turiste bio zatvoren, a zaposlenici Brijuna svake su godine do početka veljače na kolektivnom godišnjem odmoru.

Biseru istarskog turizma ne isplati se, naime, pokretati pogon da bi otvorio hotele za dan dva blagdana. Zašto i bi kada ima prestižne brijunske vile koje mnogi još uvijek cijene kao top-objekte.

Pregovori u tijeku

Ovih dana Brijuni, potvrdila nam je glasnogovornica Vesna Klunić, dogovaraju najam jedne vile na pet godina. Toliko sebi odmor u vili želi osigurati bogati ruski industrijalac koji i inače na odmor na otoke dolazi već pet godina.

- Još smo u pregovorima. Gost želi u sljedećih pet godina u top-sezoni, u srpnju ili kolovozu, unajmiti vilu Lovorka, dakle svake godine na mjesec dana - kaže Vesna Klunić.

Kako najam Lovorke na dan stoji oko 12.000 kuna, u što nije uračunato ručak i večera, bogati će Rus za pet godina kolovoza platiti približno 1,8 milijuna kuna. Uostalom, već je toliko novca ondje i ostavio u prethodnih pet godina. Za vrijeme od lipnja do sredine kolovoza već su rezervirane i druge brijunske vile, pa i najskuplja Primorka čiji je dnevni najam 14.780 kuna.

Dva ruska bogataša i jedan talijanski vile rezerviraju već nekoliko godina pa tako i ove godine, a ondje borave najmanje tri tjedna. Tri tjedna uživanja u Primorci stoji približno 300.000 kuna. Na Brijunima, naravno, nikada ne odaju imena bogatih gostiju, pa je i ta intima jedan od razloga zašto se ondje vraćaju.

Vile nagrizao zub vremena

Iako je vile, u kojima je odmarala politička elita bivše Jugoslavije, nagrizao zub vremena, njihov položaj zlata vrijedi. Svaka je okružena bogato i dobro održavanim vrtom, a u more se može bućnuti gotovo iz spavaće sobe. Uz srebrni pribor za jelo, kristal i porculan, za ugodan se boravak brinu domaćica i vrtlar. Gosti imaju na raspolaganju i vožnju biciklom te poznatim Titovim cadillacom.

Sve ostalo, ručak, večera i dodatni zahtjevi dodatno se plaćaju. No u zemlju koja je duboko utonula u recesiju još uvijek dolaze gosti kojima dvije ili više tisuća eura na dan nisu nikakav problem. Zanimljivo je da je najmanje interesa za najjeftiniju vilu, Dubravku, čiji dnevni najam stoji 7660 kuna.