×

Dani hrvatskog turizma ove će godine u Slavoniji biti uistinu posebni

Dani hrvatskog turizma (DHT) ove će godine biti posebni jer se prvi puta održavaju u kontinentalnom dijelu zemlju, u pet slavonskih županija, po novom konceptu, koji uz skupove i dodjelu godišnjih turističkih nagrada uključuje i studijske obilaske više destinacija
Dani hrvatskog turizma
Dani hrvatskog turizma

Ručkovi dobrodošlice na slavonskoj kapiji, šokačka večera u Kunjevcima, vođene degustacije u kutjevačkim vinarijama, predavanje najmlađeg hrvatskog chefa iz restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom, obilazak Parka prirode Papuk, Festival svjetla i Red district u osječkoj Tvrđi, dodjela nagrada najzaslužnijim turističkim djelatnicima, Hrvatski turistički forum, sve to i puno više očekuje sudionike na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma koji se prvi put održavaju na kontinentu od 2. do 5. listopada.

Bogat trodnevni program i sadržajiDomaćinstvo najvećeg skupa turističkih djelatnika preuzima Slavonija, dok su organizatori Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora koji su ove godine pripremili uistinu bogat trodnevni sadržaj.

Za sudionike manifestacije u srijedu 2. listopada priprema se dobrodošlica već na ulazu u Slavoniju – tradicionalni slavonski ručak ispred dvorca Pejačević u Virovitici te na Salašu Savus u Slavonskom Brodu. Navečer je svečano otvorenje manifestacije u 18.30 sati ispred dvorca Eltz u Vukovaru gdje uzvanike očekuje atraktivna vrtna zabava uz Dunav, dok sutradan program počinje već u 11 sati studijskim obilascima Parka prirode Papuk, degustacijama u vinarijama Krauthaker i Galić, koje će voditi svjetski prvaci u sommelierstvu, te predavanjem 'Pokret Farm to Table' koje će na Salašu Savus održati Deni Srdoč, chef kuhinje poznatog kvarnerskog restorana Draga di Lovrana koji je ove godine dobio MICHELINOVU zvjezdicu.

Posjet Slavoniji ipak ne može proći bez tamburaša pa je četvrtak navečer rezerviran za šokačku večeru na imanju Kunjevci kod Vinkovaca gdje će uz puno zabave biti dodijeljene i godišnje hrvatske turističke nagrade. U petak 4. listopada u 12.30 sati u osječkoj Tvrđi na rasporedu je Hrvatski turistički forum na temu 'Financiranje održivog razvoja turizma', nakon čega je tradicionalni Susret s predstavnicima Vlade RH. Finalna večer ovogodišnjeg DHT-a, za čiji su program zaduženi redatelj Krešimir Dolenčić te scenarist Milan Sivački, održat će se navečer na Perivoju kralja Tomislava, uz izravni prijenos na prvom programu HRT-a.

Uz sve navedeno, u baroknoj Tvrđi će sva tri dana manifestacije održavati bogati program simbolički nazvan Head On East. Poziv da krenete na istok Hrvatske i doživite Slavoniju punu kontrasta uz raznovrsnu glazbu, gastro dvoboje, vrhunska vina, festival svjetla, cabaret show, sajam antikviteta… Istovremeno, svaka od pet slavonskih županija organizira zasebne raznovrsne programe o kojima možete saznati sve detalje na aplikaciji manifestacije asappx.

Primjer zajedničkog predstavljanja i razvoja destinacija

Ističući kako je odluka o održavanju ovogodišnjih DHT-a u Slavoniji, Baranji i Srijemu proizašla i iz Vladinog poticanja razvoja hrvatskog kontinenta i turizma, ministar Cappelli za Hinu ocjenjuje kako se time domaćinima u toj regiji pruža i prilika da predstave raznovrsne turističke proizvode dionicima turističkog sektora iz cijele Hrvatske, čime će u tjednu održavanja biti i centar hrvatskog turizma.

"Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao zasebna mjesta, jer turizam nadilazi administrativne granice i zato ovi DHT predstavljaju i ono na čemu gradimo budućnost turizma, a to je zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija koje čine zaokruženu turističku priču", poručuje Gari Cappelli, napominjući kako je i organizacija DHT-a tražila sinergiju svih dionika kako bi tu regiju predstavili kako zaslužuje tj. kao destinaciju bogatu sadržajima, ljepotama, kulturom i neizostavnim dijelom hrvatske turističke ponude.

Time se i ukupno žele istaknuti potencijali koje kontinentalni dio zemlje ima za turizam, prije svega u razvoju posebnih oblika poput zdravstvenog turizma ili enogastronomije, koji nisu ograničeni na ljetne mjesece, što ističe od početka svog mandata, smatrajući i da će u razvoju kontinentalnog dijela turizma važnu ulogu imati upravo slavonske županije.

"Odabrali smo odgovorni i održivi pristup u kreiranju turističke politike svjesni da razvoj turizma treba uskladiti i s razvojem destinacija, ali i zadovoljstvom i lokalnog stanovništva i turista", kaže ministar, iznoseći da je u sklopu Vladinog projekta Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem na raspolaganju gotovo 19 milijardi kuna, od čega je već do sada ugovoreno 11 milijardi, a i Ministarstvo turizma je u suradnji sa HTZ-om i turističkim zajednicama pet slavonskih pokrenulo brendiranje i promociju Slavonije, Baranje i Srijema kao jedinstvene turističke destinacije vrijedno 10 milijuna kuna.

Naglašava i da turistički potencijal te regije sve više prepoznaju i privatni investitori te ne sumnja da je pred hrvatskim kontinentalnim turizmom svijetla budućnost.

Izazov u organizacijskom smislu uz veliku kooperativnost lokalnih i županijskih vlasti te turističkih zajednica

S obzirom da se DHT ove godine prvi puta održavaju na području cijele jedne regije (u pet slavonskih županija), direktor HTZ-a Kristjan Staničić kaže da je to u organizacijskom smislu izazov, zbog čega su osmislili i potpuno novi koncept sa studijskim obilascima koji će obuhvatiti više destinacija, područja i karakterističnih turističkih proizvode za taj dio Hrvatske.

"Program DHT će biti izuzetno bogat, što je i tražilo visok stupanj profesionalnosti, suradnje i vremena, ali svi uključeni su bili iznimno kooperativni, od lokalnih i županijskih vlasti do turističkih zajednica na tom području i drugih. Kako za ovogodišnje DHT nemamo jednu hotelsku kuću kao partnera, otvorila se mogućnost suradnje s većim brojem manjih hotela i seoskih domaćinstava od Vukovara, Osijeka, Đakova i Valpova do drugih mjesta, pa će tako praktički cijela ta regija u pravom smislu riječi biti domaćin sudionicima tih Dana", otkriva Staničić.

Vjerujući da će sudionici DHT-a u Slavoniji doživjeti puno pozitivnih emocija i iskustava, naglašava i da cijela ta regija nudi veliku raznolikost koja može biti okosnica budućeg razvoja turizma, kao uostalom i ukupno u kontinentalnom dijelu zemlje, kojeg smatra i najvećim potencijalom za daljnji rast turističkog prometa.

"Slavonija ima veliku šansu postati prepoznatljiva turistička regija, zbog svih njezinih atributa, koje naglašavamo i u promotivnim aktivnostima i marketinškim kampanjama za tu regiju. Moramo se fokusirati i na prednosti Slavonije u dobroj prometnoj povezanosti s najvažnijim emitivnim tržištima, poput Slovenije, Italije, Mađarske i Njemačke, ali i sa domaćim tržištem za koje je cjenovno vrlo atraktivna", smatra Staničić.

Iznosi i da je ove godine turistički promet na kontinentu rastao brže nego prosjek Hrvatske, te da je u pet slavonskih županija u prvih osam mjeseci ukupno došlo 165 tisuća turista, koji su ostvarili više od 327 tisuća noćenja, što su porasti od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Poraste pritom imaju Brodsko-posavska, Osječko-baranjska i Požeško-slavonska županija, dok blagi pad bilježe Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija.

"Turistička godina još nije gotova i u obzir treba uzeti i pozitivne efekte održavanja DHT-a za ukupne rezultate u tim županijama. Sigurni smo i da će turističko tržište sve više prepoznavati Slavoniju i hrvatski kontinent kao atraktivna odredišta te da će turizam na kontinentu u idućim godinama povećavati udjel u ukupnim turističkim rezultatima, što će zahtijevati i snažno i učinkovito javno i privatno partnerstvo", zaključuje Staničić.