×

Dugoročna održivost i kvaliteta na prvom mjestu

Za razvoj uspješnog hrvatskog turizma, Hrvatska nema druge opcije nego na dugi rok razvijati kvalitetni turizam, uz ulaganje u kompletan lanac vrijednosti u turizmu, a ne samo u smještajne objekte.
Dubrovnik
Dubrovnik
Foto: Pixabay

Održivost na dugi rok i kvaliteta neophodni su za uspješan razvoj hrvatskog turizma, a treba stremiti i stvaranju internacionalno konkurentnih uvjeta poslovanja u turizmu, istaknula je  konzultantica Sanja Čižmar iz tvrtke HD Consulting.

Svjetski dan turizma obilježava se krajem rujna, no ove će se godine cijelog rujna odvijati brojne aktivnostima diljem svijeta prema prijedlogu Svjetske turističke organizacije UNWTO, koja je odredila glavnu temu "Održivost kao instrument razvoja turizma".

Treba mijenjati poslovni model

"Održivost turizma ovisi o odabranom poslovnom modelu. Treba se odlučiti želimo li brzi porast broja noćenja, uz sporiji rast prosječne potrošnje turista ili možda restrukturirati tržišta potražnje, orijentirati se na platežno sposobnije tržišne segmente, što bi značilo i sporiji rast broja noćenja, ali i brži porast turističke potrošnje. Za sada primjenjujemo prvi model", ocjenjuje Čižmar.

Protivi se isticanju isključivo fizičkih turističkih pokazatelja (dolasci, noćenja), no kaže da se oni ipak ne mogu zanemariti, pogotovo kada je riječ o stopama rasta po vrstama smještaja. "Dok su hoteli lani povećali broj noćenja za oko 5 posto u odnosu na 2015., kućanstva, koja su u pravilu još uvijek s nižim standardom smještajne ponude i cijena te rade kraće od hotela, broj noćenja povećali su za 16 posto", ističe Čižmar.

Slični trendovi prisutni su, kaže, već dulji niz godina, i mada je u Hrvatskoj sve vidljiviji i porast kvalitete u privatnom smještaju, ipak se zbog strukture smještaja, u kojoj još nema dovoljno hotela, u Hrvatskoj ostvaruju niži prosječni prihodi po noćenju nego u konkurentskim turističkim zemljama na Mediteranu.

Uz to, jako visok udjel turističkog proizvoda i dalje čini sunce i more, koji u odnosu na ostale turističke proizvode (zdravstveni turizam, kultura, religija, MICE, wellness i sl.) imaju manju dodanu vrijednost i povezani su s prosječno manjom potrošnjom.

"U Hrvatskoj se ostvaruje prosječni prihod po noćenju stranog turista od 165 američkih dolara, dok je to primjerice u Austriji, koja ima zakonski i kvalitativno uređeniji privatni smještaj, ta potrošnja 268 dolara, a u Italiji 244 dolara. U tim je zemljama u pitanju drugačiji poslovni model te stoga ako zaista želimo održivi turizam na dugi rok, treba ga mijenjati", poručuje Čižmar.

Dodaje da se u hrvatskoj praksi događa i 'odmicanje' od ciljeva Strategija turizma, koja je zacrtala poboljšanje strukture smještaja do 2020. u smislu povećanja udjela hotela u ukupnim kapacitetima, a umjesto toga znatno se povećava udjel privatnog smještaja. Podsjeća i da je tom strategijom do 2020. određeno da se 'stvori' oko 20.000 novih hotelskih kreveta, što može biti oko 200 do 250 hotela, i to smatra realnim i održivim, iako ne vjeruje da će to biti u potpunosti ostvareno do 2020.

Iskoristiti postojeće prostorne mogućnostiU konceptu održivog razvoja turizma važnim drži već postojeće prostorne mogućnosti koje treba koristiti, jer se time smanjuje trošak infrastrukturnog opremanja nekog novog prostora, a i dugoročno čuva ukupno raspoloživ razvojni prostor od opasnosti prekomjerne izgradnje.

Zato bi uz poneki greenfield jako dobro došlo više brownfield projekata, odnosno stavljanje postojeće imovine u funkciju hotelijerstva, pri čemu se radi o imovini u državnom vlasništvu, vojnim i drugim objektima koji se nalaze na kvalitetnim i turistički atraktivnim lokacijama", smatra Čižmar.

"Najkvalitetnije turističke razvojne zone u priobalju, prema našim saznanjima, planiraju se za izgradnju desetak integriranih resort projekata koji će pridonijeti podizanju današnjeg imidža Hrvatske, i ti su projekti u suglasju s održivošću. No, tempo investiranja ipak znatno zaostaje za ciljevima iz Strategije, jer je vidljivo da će 7 milijardi eura investicija do 2020. biti teško ostvarivo, budući da je u razdoblju od 2014. do 2016., dostignut kumulativni iznos od 1,3 milijarde eura investicija", upozorava Čižmar. To znači, objašnjava, da bi do 2020. prosječni godišnji investicijski iznos trebao iznositi 1,4 milijarde eura, a to je teško očekivati.

"Iako se investiranje u smještajne objekte intenziviralo zadnjih godina, još znatno zaostaje i investiranje u turističku infrastrukturu - u kongresne centre, golf igrališta, tematske parkove i dr., a sve je to važno za cjelogodišnji turizam, pa onda ne čudi što se i sezonalnost vrlo sporo smanjuje"

Smatra da Hrvatska stoga nema druge opcije nego na dugi rok razvijati kvalitetni turizam, uz ulaganje u kompletan lanac vrijednosti u turizmu, a ne samo u smještajne objekte. "Sprega destinacije i poduzetnika u takvom modelu razvoja turizma je ključ, a stvaranje izvrsnosti je moguće samo uključivanjem svih dionika, javnog i privatnog sektora, i uz naravno poboljšanje uvjeta poslovanja i smanjivanjem poreznih i drugih opterećenja za turizam", zaključuje Čižmar.