×

HNB: Prihodi od stranih turista u prvih devet mjeseci 2009. 15 posto manji

Prihod od turizma stranih gostiju u Hrvatskoj je u trećem tromjesečju 2009. iznosio 3,88 milijardi eura, što je 15,7 posto manje nego u istom tromjesečju 2008. godine, dok je taj prihod za prvih devet mjeseci prošle godine, ostvaren u iznosu od 5,77 milijardi eura, bio 15,2 posto manji nego u istom razdoblju prethodne godine, podaci su Hrvatske narodne banke

Analitičari središnje banke ističu kako detaljnija analiza pokazuje da je tijekom cijele prošle godine pad prihoda u potpunosti bio rezultat smanjene potrošnje stranih putnika. Po podacima HNB-a, prihod od turizma u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, u kojem se uobičajeno ostvaruje gotovo dvije trećine ukupnog godišnjeg prihoda od turizma, bio je za 726,2 milijuna eura manji nego u istom tromjesečju 2008. godine. Ukupno je pak u prvih devet mjeseci 2009. prihod od turizma bio manji za 1,03 milijarde eura nego u istom razdoblju 2008. Prihodi od putovanja, prikazani na podračunu usluga tekućeg računa platne bilance, procijenjeni su na temelju anketnog istraživanja.Podaci središnje banke pokazuju da su manji prihodi od turizma zabilježen u sva tri tromjesečja prošle godine u odnosu na iste 2008.

Promatrano po mjesecima drugoga i trećeg tromjesečja, osim travnja, kada je zahvaljujući pozitivnom utjecaju uskrsnih blagdana ostvaren minimalan rast prihoda, godišnja stopa pada prihoda od turizma kretala se u rasponu od 22 posto (svibanj i srpanj) do 11 posto (kolovoz). Pad turističkih prihoda prošle godine u cijelosti je, kako ističu iz HNB-a, rezultat smanjene prosječne turističke ili potrošnje po stranom putniku. Ta je prosječna potrošnja u drugom tromjesečju smanjena za 37 eura (sa 144 eura ostvarena u drugom tromjesečju 2008. na 107 eura u drugom tromjesečju 2009.), a u trećem tromjesečju smanjena je za 39 eura (s 235 na 195 eura po putniku), podaci su izneseni u najnovijem Biltenu HNB-a. Analiza pokazuje i da je u sva tri ljetna mjeseca prošle godine (lipanj-kolovoz) najviše 'pala' izvanpansionska potrošnja, te ona za hranu i piće, dok su izdaci za troškove smještaja pali za manji iznos. U kolovozu je bila manja potrošnja i za zabavu.

Pritom je pad potrošnje zabilježen kod sve tri 'vrste' anketiranih stranih putnika, i kod onih koji plaćaju, i kod onih koji ne plaćaju smještaj, kao i kod onih u tranzitu.Među njima najsnažniji pad potrošnje zabilježen je kod putnika u plaćenom smještaju, i to posebno za hranu i piće, dok su strani putnici u neplaćenom smještaju smanjili izdatke za kupnju. Analitičari središnje banke u najnovijem tromjesečnom biltenu napominju kako je udio prihoda od turizma (prikazanom u platnom bilanci koji se odnosi samo na potrošnju inozemnih posjetitelja) u hrvatskom BDP-u relativno visok i u posljednjih se nekoliko godina kretao prosječno više od 15 posto BDP-a. HNB se u procjeni prihoda u turizmu koristi metodom uzorka, odnosno prosječna se potrošnja stranih putnika procjenjuje se na temelju ankete provedene na uzorku tih putnika, a sama je provedba istraživanja povjerena vanjskim institucijama.