×

Hotelijeri mole reprogram od HBOR-a

HUH od Vlade traži da reprogram kredita vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna kuna uvrsti u akcijski plan za spas sezone 2010.

Bez reprograma kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj u prvom tromjesečju iduće godine barem polovica hrvatskih hotelskih poduzeća imat će ozbiljnih problema s isplatom plaća, upozorava Hrvatska udruga hotelijera koja od Vlade očekuje da reprogram spomenutih kredita u vrijednosti od ukupno nekoliko desetaka milijuna kuna uvrsti u akcijski plan za spas sezone 2010. godine. Ministarstvo turizma poručuje da razgovori s HBOR-om još traju, a u HBOR-u napominju da su ograničeni u mogućnostima prolongiranja otplate. Radnicima mnogih hotela s druge strane strpljenje popušta, a Sindikat turizma najavljuje štrajkove zbog odnosa poslodavaca koji štede na pravima zaposlenika. Iako je početak godine za sve hotele u Hrvatskoj zbog mrtve sezone težak, ova je godina posebna zbog manjeg prihoda koji je ostvaren u visokoj sezoni. Iako popunjenost nije bila znatno lošija nego lani, zbog krize su hoteli svoje cijene u ovoj sezoni snižavali u akcijama "last minute", a zabilježena je i manja potrošnja izvan pansiona. Osim toga zimu će ove godine više hotela nego lani dočekati zatvorenih vrata, uz iznimke proslave Nove godine.

Alarmantno stanje
Ukupan prihod u nekim je hotelima stoga smanjen i više od deset posto, što se očekuje na razini čitavog sektora u ovoj godini. Smanjen prihod na visoku kreditnu zaduženost mnogih poduzeća dodatno je otežao poslovanje i stoga mnogi upravo pronalaze načine da osiguraju isplatu plaća u prvih nekoliko mjeseci iduće godine, potvrdio je za Poslovni dnevnik Franco Palma iz Hrvatske udruge hotelijera. Palma kaže da bi situacija mogla biti alarmantna ako hoteli ne pronađu sredstva s kojima će pokrpati zimu. "Zasad, koliko nam je poznato, nema blokada računa, no ako ne bude kredita za pripremu sezone, ali i reprograma kredita HBOR-a, isplata plaća mogla bi doći u pitanje", kazao je Palma.

Tijekom jedanaest mjeseci ove godine za potrebe turističkog sektora odobreno je 334 milijuna kuna kredita, a od toga se više od 80 posto odnosi na dugoročne kredite.

Udruga očekuje da Vlada u akcijski plan za turizam doda reprogram HBOR-ovih kredita, poticaje za maturalce u Hrvatskoj te autobusne i zrakoplovne dolaske prema turoperatorima. Osim toga da su pregovori s bankom u tijeku, od ministra turizma zasad se ne može dobiti ništa podrobnije, no sudeći prema odgovoru koji smo dobili u HBOR-u, naslućuje se da pregovori ne protječu glatko. Više od 50 posto zahtjeva za reprogram HBOR-ovih kredita dolazi iz sektora turizma, doznajemo u banci. Tijekom jedanaest mjeseci ove godine za potrebe turističkog sektora odobreno je 334 milijuna kuna kredita, a od toga se više od 80 posto odnosi na dugoročne kredite. "HBOR je svojim obvezama prema kreditorima ograničen u mogućnošću odobravanja većeg broja prolongata te smo upravo stoga u ovoj godini i uveli nove kreditne programe namijenjene financiranju obrtnih sredstava kako bi se poduzetnicima pomoglo u prevladavanju problema s nelikvidnošću," stoji u odgovoru na upit Poslovnog dnevnika. Osim kredita, poslodavci u turizmu dodatna sredstva nastoje namaknuti uštedama u poslovanju. Eduard Andrić, šef Sindikata turizma, ističe da Sindikat na dnevnoj bazi pregovara s mnogim poslodavcima u turizmu koji traže daljnje zamrzavanje plaća, odnosno prolongiranje povećanja plaća prema kolektivnom ugovoru čak i za cijelu iduću godinu, ali i rezanje plaća.

 

Zamrzavanje plaća
Također neki hoteli traže da se radnici odreknu božićnice te naknade za prekovremene sate koji se zbog zatravanja hotela neće moći iskoristiti kao slobodni dani. "Hotelijeri na sve načine nastoje smanjiti troškove, a radnici su za mnoge postali samo trošak", objašnjava Andrić. Kako bi se sačuvala radna mjesta, Sindikat je spreman na ustupke, no inzistirat će da poslodavci pokažu sve što su poduzeli da suzbiju krizu, uključujući i menadžerske ugovore. Međutim, u tvrtkama u kojima će se zamrznuti plaće postoji opcija da se to uknjiži kao dug radnicima koji će im se vraćati u ratama.