×

Hrvati odnijeli 10 medalja na najvećoj europskoj konferenciji škola u hotelijerstvu i turizmu

Tri zlata, dva srebra i pet bronci odličan je rezultat naših učenika postignut na održanoj 32. godišnjoj konferenciji Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu.
32. godišnja konferencija AEHT
32. godišnja konferencija AEHT
Foto: Proelkom Studio

Proteklog je tjedna Split bio domaćin 32. godišnje konferencije AEHT (European assocation of hotel and tourism schools) u sklopu koje se održalo natjecanje u 10 stručnih kategorija, sedam iz područja gastronomije, servisa i bara te tri iz hotelijerstva i turizma. U natjecanju je sudjelovalo više od 300 učenika i studenata iz 29 europskih država te gostujućih SAD-a i Pakistana.

32. godišnja konferencija AEHT

Zlatne medalje sa svojim timovima osvojili su Domagoj Badžim u kategoriji poslovanje recepcije, učenik 3. razreda Turističko-ugostiteljske škole Šibenik i Toni Grgurević iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik koji se natjecao u kulinarskoj disciplini decathlon u sklopu koje su u pripremi jednog jela sudjelovala sva tri člana tima. Treće zlato osvojila je Anja Duričić, također učenica iz Dubrovnika i to u najslađoj kategoriji – priprema slastica. Dva druga mjesta, oba u kategorijama iz područja hotelijerstva i turizma osvojile su Ema Zavrtnik, maturantica Gospodarske škole Varaždin iz hospitality managementa i Nikolina Čoko u disciplini Predstavljanje turističke destinacije, maturantica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik. Bronce su u svoje škole ponijele Ana Pralija iz Turističko ugostiteljske škole Split u kategoriji poznavanja i posluživanja vina i Dubrovčanka Laura Miloslavić u kategoriji poslovanje recepcije. Predstavljanje turističke destinacije disciplina je u kojoj su naši učenici odnijeli najviše odličja, a treće mjesto podijelila su čak tri tima u sklopu kojih su se natjecale i maturantice Domenika Deže iz Osijeka te Lucija Pintarić iz Varaždina.

32. godišnja konferencija AEHT

Posljednju broncu odnio je  Danijel Juratovac, učenik drugog razreda srednje Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik i to u najprestižnijoj kategoriji culinary arts. Natjecanje u ovoj kategoriji odvijalo se na način da natjecateljski timovi dobiju košaricu s namirnicama koje trebaju iskoristiti za pripremu menija u tri slijeda.

Konferencija AEHT-e afirmira osnovne europske vrijednosti što su uz obrazovanje i timski rad, razmjena iskustava i znanja, multikulturalnost i povezivanje učenika i škola. Upravo stoga su natjecanja u svim disciplinama timska i nikada članovi jednog tima nisu učenici škola iz iste države već pobjeđuju isključivo multukulturalni timovi.

32. godišnja konferencija AEHT

Domaćin ovogodišnje konferencije bila je Turističko ugostiteljska škole Split čijem ravnatelju Ivi Biliću i profesorima idu sve pohvale za besprijekornu organizaciju, a važan doprinos dali su i učenici splitske škole. Naime, više od 40 učenika svih razreda posluživalo je svečanu večeru koja se održala u sklopu ceremonije dodjele nagrada u hotelu Le Meridien Lav, pod paskom profesionalnog osoblja hotela.