×

Hrvatska dobila svoj koktel - Crocktail

Marin Nekić, naš nagrađivani barmen, osmislio je „Crocktail“, prvi hrvatski koktel, u potpunosti sačinjen od autohtonih domaćih sastojaka - višnje Maraske, likera Maraschina te arancina
Marin Nekić
Marin Nekić

Godinama putujući po svjetskim natjecanjima barmena, Marin Nekić proučavao je povijest pića i koktela karakterističnih za pojedine zemlje. Najpoznatiji svjetski kokteli, poput Mojita, Caipirinhe ili Cuba Libre, rade se pretežno od lokalnih, autohtonih sastojaka karakterističnih i dostupnih u zemlji iz koje potječu. Na taj način ne samo da širom svijeta promoviraju zemlju svog podrijetla, nego i direktno potiču proizvodnju domaćih proizvoda, poput ruma ili šećerne trske, te pridonose razvoju gospodarstva.

„Prva stvar koju turisti žele iskusiti je lokalno piće i hrana. Kroz gastronomiju možemo ispričati zanimljive priče o Hrvatskoj i prezentirati se na originalan način. Osim toga, možemo objediniti nekoliko industrija i poljoprivrednih kultura koje time mogu prosperirati.“, govori Marin Nekić.

Nakon tri godine pomnog istraživanja, Marin je osmislio recept za Crocktail, za koji je iskoristio izvorne hrvatske proizvode. Kako je odrastao u Dalmaciji, vodio se navikama svoje bake i djeda koji su živjeli tipičnim dalmatinskim životom. Upravo je Maraschino piće s najdužom tradicijom u nas te ga je odlučio upotrijebiti kao osnovu prvog hrvatskog koktela. Dodao mu je sok od višnje i sok limuna te ukrasio arancinima, tradicionalnim dalmatinskim slatkišem pripremljenim od sušenih kora naranče.

Maraschino se dobiva od posebne sorte višnje pod imenom Maraska,  koja je proglašena najukusnijom višnjom na svijetu, a jedino mjesto gdje se može uzgojiti je područje od Karlobaga do Makarske. „Danas je gotovo zaboravljena. Višnja Maraska prvi se put spominje 1399. godine i vezuje ju se uz zadarski kraj. Maraska je totalno hrvatska, dalmatinska i nigdje na svijetu osim ovdje, u Dalmaciji, nećete naći tu višnju.“, pojašnjava Marin.

Kada bi svaki Hrvat popio jedan Crocktail, bilo bi potrebno oko 180 tona Maraska višnje te oko 35 tona arancina ili smokvenjaka. Crocktail ne samo da promovira hrvatske proizvode, već ih i troši. On je finalni produkt koji bi mogao pokrenuti granu voćarstva, povećati proizvodnju hrvatskih alkoholnih pića i njenog izvoza, a potrošnjom arancina i smokvenjaka potiču se otočki proizvodi. Marin je pun planova, no…

U očekivanju podrške institucija
Crocktail se trenutno može kušati u 30-ak ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, među kojima su i Hemingway barovi. No, pred Marinom je još dosta posla. „Ljudi u Hrvatskoj, ali i institucije koje bi mogle pomoći, nažalost još ne vide dublju priču Crocktaila i njegove originalnosti koja se može ponuditi turistima. Držimo se provjerenog, što znači uvezenog. Dug je to put, ali svaki novi objekt koji ga prodaje i nudi u meni budi nadu da nastavim sa ovim što radim. Crocktail je unatoč teškoj okolini ipak živ i iz dana u dan napreduje, te se ističe kao nešto posebno, a ne kao još jedan koktel na tržištu. Dajem sve od sebe kako bi netko primijetio da u ovom projektu ima smisla i da kroz ovaj projekt doista možemo puno toga napraviti. Crocktail želim prvo učiniti prepoznatljivim u Hrvatskoj, da postane dio kulture ispijanja. Dok taj dio nedostaje, teško je pričati o svjetskom uspjehu.“

Poželimo Marinu da mu se vrata nadležnih institucija i otvore. Ovo je prilika za Hrvatsku da se jedinstvenim proizvodom pozicionira na kartu poznatih svjetskih koktela. Probajte Crocktail, izvrstan je!

CROcktail