×

HTZ: prijedlozi javnih poziva za udruženo oglašavanje i strateške promotivne kampanje

Na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a usvojeni su prijedlozi javnih poziva za udruženo oglašavanje i strateške promotivne kampanje na emitivnim tržištima u 2020. godini, a raspisivanje poziva se očekuje početkom rujna
HTZ
HTZ

Na nedavno održanoj 53. sjednici Turističkog vijeća donesene su odluke o raspisivanju javnog poziva za udruženo oglašavanje u 2020. godini, prijedlogu koncepta Poziva za iskazivanje interesa za provedbu strateških promotivnih kampanja na emitivnim tržištima u 2020. godini i odluka o suradnji između Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice s organizacijom UNICEF. Dodatno, vijećnicima Turističkog vijeća prezentirane su informacije o turističkom prometu u prvom polugodištu 2019. godine.

Prilikom svog obraćanja na 53. sjednici Turističkog vijeća ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je od samih fizičkih pokazatelja broja dolazaka, noćenja i popunjenosti objekata, mnogo važniji prihod koji ostvarujemo. „U prvom tromjesečju ove godine ostvarili smo rast prihoda od turizma od 5,4 posto, odnosno prihodovano je 25 milijuna eura više nego li u istom razdoblju lani što je dokaz kako naša politika osnaživanja cjelogodišnjeg turizma daje pozitivne rezultate“. Ministar je nadodao kako će u Ministarstvu turizma uskoro započeti s izradom nove Strategije razvoja turizma kojoj će naglasak biti na podizanju kvalitete i održivosti jer „samo kvalitetnim i odgovornim upravljanjem turizmom možemo ostati konkurentni i poticati cjelokupno gospodarstvo zemlje“.

Raspisivanje javnih poziva očekuje se početkom rujna

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić istaknuo je značaj promotivnih aktivnosti. "Danas smo usvojili prijedloge vrlo važnih javnih poziva za suradnju s domaćim i inozemnim partnerima u promociji hrvatskog turizma za 2020. godinu. Naglasak je na aktivnostima udruženog destinacijskog oglašavanja, ali i na strateškim promotivnim kampanjama na emitivnim tržištima“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako se raspisivanje javnih poziva očekuje početkom rujna ove godine.

Odlukom o raspisivanju javnog poziva za udruženo oglašavanje u 2020. godini utvrđeno je kako će ono obuhvaćati tri različita modela: udruženo destinacijsko oglašavanje sustava turističkih zajednica kroz koji će HTZ sa sustavom turističkim zajednica provoditi destinacijsku promociju; u drugom modelu suradnju sa subjektima nositeljima ponude u svojoj destinaciji odrađivati će sustav turističkih zajednica koje svoj zahtjev dostavljaju HTZ-u na odobrenje, dok treći model obuhvaća udruženo oglašavanje ponude nautičkog turizma koje provodi HTZ sa subjektima koji planiraju ozbiljne marketinške kampanje. Poziv će se objaviti krajem kolovoza/početkom rujna ove godine uz rok prijave od oko mjesec dana.

Poziv za iskazivanje interesa za provedbu strateških promotivnih kampanja na emitivnim tržištima u 2020. godini biti će upućen svim organizatorima putovanja s inozemnih tržišta u svim oblicima organiziranih programa za Hrvatsku, a naglasak će i dalje biti na zajedničkim kampanjama u javnim medijima. Predstavništva HTZ-a, kao i prethodne godine, prikupit će sve prijave zainteresiranih partnera, dati svoj prijedlog odabira partnera i kampanji za svoje tržište. Poziv će se objaviti krajem kolovoza/početkom rujna ove godine.

Partnerstvo Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice s organizacijom UNICEF

Program partnerstva UNICEF-a i Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2021. uključuje niz ciljeva i aktivnosti na kojima UNICEF surađuje s resornim ministarstvima. S obzirom da navedeni Program partnerstva predviđa i nova partnerstva koja doprinose dobrobiti djece, UNICEF je prepoznao Ministarstvo turizma i Hrvatsku turističku zajednicu kao važne partnere u promicanju dječjih prava s naglaskom na sektor turizma. Osnovni cilj suradnje je zajedničko djelovanje usmjereno osiguranju jednakih šansi za djecu i promicanju njihovih prava u turizmu te podrška programima UNICEF-a dogovorenima s Vladom RH. U tu svrhu, na temelju potpisanog sporazuma, raditi će se na jačanju kapaciteta svih uključenih vezano uz razumijevanje i primjenu dječjih prava u turizmu, povećanju brige za djecu od strane turističkog sektora, namicanju sredstava za programe za najranjiviju djecu u Hrvatskoj te daljnjem jačanju pozitivnog imidža hrvatskog turizma.