×

ITB Berlin 2019 ponovno okupio svjetsku turističku industriju

Vodeći međunarodni turistički sajam turizma, ITB Berlin, tradicionalno se održao od 6. do 10. ožujka i ponovno okupio predstavnike turističke industrije iz cijeloga svijeta, a na njemu se predstavila i Hrvatska turistička ponuda.
ITB Berlin 2019
ITB Berlin 2019
Foto: ITB Berlin

U sklopu najvećeg međunarodnog turističkog sajma na svijetu – ITB Berlin koji se održao od 6. do 10. ožujka u Berlinu, više od 10.000 izlagača iz 181 zemlje i regije predstavilo je svoje proizvode i usluge  posjetiteljima sajma kojih je ukupno bilo 160.000. Povećanje u broju posjetitelja sajma i neprekinuti rast na visokoj razini tijekom godina pokazatelji su kako je, unatoč usporavanju svjetske ekonomije, potražnja u svjetskoj turističkoj industriji i dalje je izuzetno stabilna. ITB Berlin je zadržao svoju poziciju vodećeg svjetskog turističkog sajma čak i u vrijeme raširene neizvjesnosti zbog geopolitičkih i gospodarskih događaja kao što su Brexit i trgovinski sukobi. Stoga je generalni zaključak ovog sajma kako je turistička industrija globalni motor rasta.

Najavljen je i sljedeći sajam ITB Berlin koji će se održati od 4. do 8. ožujka 2020. godine.

Predstavljena hrvatska turistička ponuda: u ovoj godini očekuje se oko 3 milijuna njemačkih gostiju

Hrvatska turistička zajednica i ove godine je predstavila hrvatsku turističku ponudu na ovom vodećem svjetskom turističkom sajmu na kojem su sudjelovali i ministar turizma Gari Cappelli, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

„Hrvatska je i dalje vrlo zanimljiva njemačkom tržištu te očekujemo turistički promet na razini prošle godine. Njemačka i Hrvatska su prijateljske zemlje, a posebno ističem ulaganja u RH koja iznose 3,2 milijarde eura u posljednjih desetak godina. Naš je cilj dodatno jačati međusobne odnose, a upravo će naša zemlja sljedeće godine biti partner najvećeg poljoprivrednog sajma „Zeleni tjedan“ koji se održava početkom 2020. u Berlinu. Bit će to prilika da zajedno u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i HGK-om prezentiramo sve što hrvatsko selo proizvodi za hrvatski turizam – upravo to želimo osnažiti“, izjavio je ministar Gari Cappelli.

ITB Berlin 2019

„S obzirom na važnost sajma ITB, koji se u svjetskim okvirima pozicionirao kao jedna od najvažnijih turističkih burzi te s obzirom na važnost Njemačke kao najjačeg emitivnog tržišta hrvatskog turizma, nastup i predstavljanje naše ponude na ovome sajmu od iznimnog je značaja. Prema informacijama partnera s kojima smo do sada odradili sastanke pozicija Hrvatske na njemačkom tržištu je stabilna, prodaja aranžmana je sve intenzivnija, ali vrhunac prodaje tek nam predstoji. Naš je cilj ponavljanje rezultata iz prošle godine kada nas je posjetilo gotovo tri milijuna njemačkih turista koji su ostvarili više od 21 milijuna noćenja“, poručio je direktor Kristjan Staničić.

Hrvatska je delegacija tijekom prvog dana sajma odradila sastanke s predstavnicima TUI-ja, FTI-ja te CNN-a. Ministar Cappelli i direktor Staničić susreli su se i s libanonskim ministrom turizma Avedisom Guidanianom koji je sa suradnicima posjetio hrvatski štand. Tijekom drugog dana sajma delegacija se sastala s ključnim partnerima na njemačkom tržištu kao što su Eurowings, Jet2, Reise Servis Deutschland (RSD) i drugima.

Državni tajnik je naglasio važnost investicija s njemačkog tržišta u hrvatski turizam. „Suradnja između Hrvatske i Njemačke je vrlo dobra, a navedeno potvrđuju i najavljena ulaganja u našu zemlju i hrvatski turizam u ovoj i narednim godinama. Njemačka zauzima četvrto mjesto po ulaganjima u Hrvatsku, a Nijemci su naši tradicionalno dobri partneri u gospodarskoj suradnji, ali i u turističkom smislu, pa smo tako i ove godine optimistični u prognozama s njemačkog tržišta s obzirom na obavljene razgovore s vodećim turoperaterima i partnerima", izjavio je Tonči Glavina.

ITB Berlin 2019

U sklopu štanda Hrvatske turističke zajednice na sajmu su svoju ponudu predstavila i 23 suizlagača među kojima su turističke zajednice Šibensko-kninske i Dubrovačko neretvanske županije, turističke zajednice gradova Dubrovnik i Zagreb, Klaster Slavonija te Croatia Airlines, Jadrolinija, ID Riva, Katarina line, Valamar, Maistra, Perfecta Travel, Aronda Adriana Travel, Aminess Hotels & Campsites (Laguna Novigrad), Plava Laguna, Abacus Tours, Liburnia Riviera hotels (Remisens), Arena Hospitality Group, Offshore Boote, Hotel&Restaurant Milan, Hotel CITTAR, Northern Sunshine Farms (H.Katarina) i Makarska Touristik. Splitsko-dalmatinska županija ove se godine po prvi put predstavila na samostalnom štandu u sklopu kojega se brojnim partnerima predstavila degustacijom autohtonih sireva, pršuta, vina te koktelom „Srce Jadrana“.

Tri hrvatska promotivna filma osvojila vrijedne nagrade

Tri hrvatska promotivna filma osvojila su vrijedne nagrade na filmskom festivalu “The Golden City Gate” održanom u sklopu sajma. Od prijavljenih 148 turističkih filmova destinacija diljem svijeta, ukupno je dodijeljeno 103 nagrade u raznim kategorijama, s tim da su neki osvojili nagrade u više kategorija. Hrvatski su filmovi prijavljeni samo u jednoj kategoriji i samim time uspjeh je još veći.

Promidžbeni film Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije 'Dubrovnik Riviera', u produkciji Balduči filma iz Zagreba producentice Spomenke Saraga, osvojio je drugo mjesto u kategoriji “Regionalni film”. Redatelj filma je Herve Tirmarshe, koji je dva puta u svojoj karijeri nagrađen za najbolji turistički film svijeta i jedan je od najnagrađivanijih autora upravo za turistički film. Direktor TZŽ Dubrovačko-neretvanske Vladimir Bakić zadovoljan je postignutim uspjehom i dobrim ocjenama stručnog žirija koji je prepoznao kvalitetu filma i profesionalni način promocije turizma i prirodnih ljepota cijele županije.

Treće mjesto u istoj kategoriji za film 'Visit Lika', također u produkciji i pod producentskom palicom Spomenke Saraga i Baldući filma, osvojila je Turistička zajednica Ličko-senjske županije. Redatelj je Bobby Grubić, trostruki dobitnik prestižne nagrade Emmy, iz Los Angelesa, rodom iz Siska. Direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević izjavio je kako je ovo veliko priznanje izuzetno važan korak za turizam županije te se nada da će ovim priznanjem doprijeti do velikog broja ne samo posjetitelja, već i ulagača u turizam.

Drugo mjesto u kategoriji ”City International” pripalo je promotivnom filmu 'We love Zagreb', Turističke zajednice grada Zagreba. Idejni autor filma, koji pokazuje sve ljepote Zagreba je TZGZ, a izvršni producenti su Suzana Potrebić i Vedran Rapo. Direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld kaže da je Turistička zajednica grada Zagreba vrlo zadovoljna postignutim uspjehom koji pokazuje da, osim posjetitelja, i struka prepoznaje odlike Zagreba te cijeni ovu nagradu kao posebno priznanje za trud i profesionalni rad uložen u promicanju Zagreba kao turističkog i poslovnog odredišta.