×

ITB Berlin: Panel o povezivanju sportskog turizma i zdravlja

Na sajmu ITB u Berlinu održana je panel rasprava u organizaciji UNWTO-a „Povezivanje sportskog turizma i zdravlja“, na kojoj je jedan od sudionika bio Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice
UNWTO panel rasprava
UNWTO panel rasprava
Foto: HTZ

Tijekom jednog od najvažnijih svjetskih turističkih sajmova ITB u Berlinu u organizaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO) održana je panel rasprava „Povezivanje sportskog turizma i zdravlja“ na kojoj je jedan od sudionika bio Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. Uz direktora Staničića, na panelu su sudjelovali i Patrick Torrent, izvršni direktor Katalonske turističke organizacije, Ceylan Şensoy, direktorica marketinga u agenciji za turističku promociju i razvoj Turske te Simone Zagrodnik, izvršna direktorica Europske udruge povijesnih termalnih gradova.

„Hrvatska je u svijetu naširoko poznata po sportskim uspjesima, ali i po turizmu pa je ova rasprava bila savršena prilika za dodatnim isticanjem naše zemlje kao relevantne destinacije koja u međunarodnim okvirima može podijeliti svoja iskustva i znanja. Imamo niz primjera koje smo istaknuli ovom prilikom poput WRC Croatia Rallya, ATP turnira u Umagu, CRO racea, a koji dokazuju sinergiju turizma i sporta u Hrvatskoj obzirom da je naša zemlja domaćin brojnih sportskih događanja, od natjecanja i turnira pa sve do kvalitetnih kongresa i poslovnih događanja, a vrlo smo dobro prepoznati i kao destinacija bogate tradicije u zdravstvenom turizmu. Riječ je o segmentima naše ponude koje ćemo i nadalje razvijati te tako osigurati daljnje podizanje kvalitete ukupne hrvatske turističke ponude“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice podsjetivši kako će Hrvatska, odnosno Zadar u travnju biti domaćin II. Svjetskog kongresa sportskog turizma UNWTO-a.

UNWTO panel rasprava

Uvodni govor prije same panel rasprave održao je Ion Vilce, direktor pridruženih članova UNWTO-a, a na samome kraju rasprave zaključne napomene iznio je Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta RH, dok je raspravu moderirala Rika Jean-Francois, povjerenica ITB-a za društveno odgovorno poslovanje.

Na panelu raspravi se, između ostalog, diskutiralo o hrvatskom Nacionalnom programu športa od 2019. do 2026. godine, koji je ujedno i prvi strateški akt planiranja sporta u Hrvatskoj te će njegova implementacija stvoriti dodatne prilike i motive za ulaganje i unaprjeđenje hrvatskog sportskog identiteta. Isto tako, istaknuta je i važnost kvalitetne sinergije između sportskog, ali i zdravstvenog turizma te sportske medicine, a tu je Hrvatska posebno istaknuta kao zemlja vrhunskih sportaša i brojnih prirodnih lječilišta, toplica te ustanova specijaliziranih za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju.

UNWTO panel rasprava

Dodajmo kako je Hrvatska turistička zajednica sudjelovanjem na ovome panelu zaključila uspješno predstavljanje na njemačkom tržištu tijekom sajma ITB na kojem je ostvaren značajan uspjeh kojim je potvrđen veliki interes njemačkih partnera, ali i medija te samih ljubitelja putovanja za hrvatskim destinacijama, odnosno hrvatskom turističkom ponudom.