×

Karlovački hotel Europa - rekonstrukcija vrijedna 26 milijuna kuna

Rekonstrukcija postojećeg objekta i dogradnja hotela Europa, projekt vrijedan više od 26 milijuna kuna, dovršen je u prosincu 2018. godine kada se njemu održala i sjednica Vlade RH
Hotel Europa, Karlovac
Hotel Europa, Karlovac
Foto: Mladen Volarić/Lider

Hotel Europa kao dugoročni poslovni projekt započeo je Ivica Cvitković, koji je privatizacijom postao vlasnik dijela tvrtke Konteks kojem je „core business“ bila i ostala proizvodnja vatrogasnih cijevi. Korak dalje bilo je preuređenje upravne zgrade Konteksa u hotel Europa u kategoriji triju zvjezdica, koji je otvoren u veljači 2004. godine.

Hotel je 2008. godine u svojoj petoj godini poslovanja ostvario 8.284 noćenja, prebrodio je i recesiju u sklopu poduzeća KVC IV-ER, a nakon pravovremene reakcije na dolazak turista iz Južne Koreje i ugovaranje aranžmana koji su rezultirali ne samo porastom broja noćenja, već i rastezanjem poslovanja na cijelu godinu. Hotel Europa ostvario je, kazala je voditeljica hotela Marijana Lemić, u 2016. godini 12.226 noćenja, s tendencijom rasta interesa za povećanjem dolazaka i noćenja, tako da više nije nedostajao poneki ležaj, već čitav hotel za udovoljavanju interesa za hotelskim smještajem.

Stoga je Ivica Cvitković odlučio ući u projekt rekonstrukcije postojećeg objekta i dogradnju hotela Europa, a taj je projekt vrijedan preko 26 milijuna kuna nastavio njegov sin Josip Cvitković.

"U ukupnoj investiciji od 26 milijuna kuna, udio Europskog fonda za regionalni razvoj je 45 posto, a ostalo je financirano kreditom HBOR-a plasiranog posredstvom Zagrebačke banke. U odnosu na početni dio hotela površine oko 2.000 kvadratnih metara, dogradnjom smo dobili oko 4.000 kvadratnih metara hotelskog prostora. Zahvaljujući novim sadržajima kao što su wellness s jacuzzijem, fitness odjel i polivalentna dvorana koja iz restorana prelazi u kongresnu dvoranu kapaciteta 200 osoba, dobili smo niz novih vrijednosti zbog čega je hotel Europa sad s 59 soba i 150 ležajeva kategoriziran s četirima zvjezdicama.", kazao je Josip Cvitković.

Među gostima, kazao je Cvitković, prevladavaju oni iz Južne Koreje, a nakon otvaranja ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, stižu najave turističkih grupa iz Kine. S obzirom na daljnji rast broja dolazaka iz Japana, u novoizgrađenom dijelu hotela Europa u svim su sobama u kupaonicama ugrađene kade, a ne tuš kabine, što je, dodaje Cvitković, uvjet da bi se uopće ugovarao dolazak grupa gostiju iz Japana.

Hotel Europa završio je poslovnu godinu 2017., kazala je Marijana Lemić, s ukupno 13.258 noćenja, a za prosinac 2018. je imao ugovoren dolazak 20-ak grupa. Čak bi i rezultat noćenja u 2017. godini bio veći za nekoliko stotina gostiju, koji su u nedostatku smještajnih kapaciteta, bili iz hotela Europa preusmjereni na ostale karlovačke hotelijere. Unatoč drastičnom povećanju kapaciteta dogradnjom, događat će se povremeno da će se dio gostiju preusmjeravati u druge hotele, a što je dokaz da se hotelijeri očito usklađuju, a ne ratuju za goste, čime se zapravo povećava konkurentnost Karlovca u razvoju turizma.