×

MEETEX 2023: Hrvatska kongresno-incentive ponuda privukla kupce iz Europe, SAD-a, Meksika i Kanade

Zadovoljstvo domaćih izlagača i međunarodnih kupaca kongresno-incentive industrije svjedoči o uspješnosti još jednog izdanja MEETEX-a i privlačnosti Hrvatske u segmentu poslovnog turizma
MEETEX 2023
MEETEX 2023
Foto: Ivan Banić/MEETEX

Održano je još jedno, vrlo uspješno izdanje nacionalne kongresne burze – MEETEX 2023. Više od 60 međunarodnih kupaca (hosted buyers) iz 17 zemalja je u hotelu The Westin Zagreb, od 28. do 30. ožujka, održalo 1.200 unaprijed dogovorenih sastanaka s 50-ak domaćih izlagača. Direktor MEETEX-a, Adem Braco Suljić, istaknuo je kako je ovogodišnji program koncipiran na način da su pauze između sastanaka bile rezervirane za „mingling time“, tako da je konačan broj održanih sastanaka zasigurno puno veći, vjerojatno oko 2.000. Ovo je jedino takvo B2B događanje poslovnog i kongresnog turizma u Hrvatskoj, a partneri u organizaciji su i ove godine bili Ministarstvo turizma i sporta te Kongresni odjeli Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Zagreba.

MEETEX 2023

Poslovnom dijelu burze prethodila su studijska putovanja u Zagreb i središnju Dalmaciju, gdje su kupci međunarodne kongresno-incentive industrije imali priliku iz prve ruke, u opuštenoj atmosferi, doživjeti sve što ove destinacije mogu ponuditi poslovnim gostima. Također, dio kupaca je nakon održane burze nastavio istraživati Hrvatsku i njezinu kongresno-incentive ponudu na organiziranim post-MEETEX studijskim putovanjima u Dubrovnik i Kvarner.

Rob Davidson: Hrvatska postaje jedna od najuzbudljivijih europskih kongresno-event destinacija

Na otvorenju MEETEX-a sve prisutne su u ime organizatora pozdravili Adem Braco Suljić i Ranko Filipović, zatim direktor Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije pri Ministarstvu turizma i sporta - Slavko Štefičar, a putem video veze se javio i Rob Davidson, međunarodni stručnjak kongresne industrije i dugogodišnji prijatelj MEETEX-a. Istaknuo je kako mu je žao što ne može osobno sudjelovati jer je do sada sudjelovao na svakom MEETEX-u te da su ga organizatori zamolili da istakne pet prednosti Hrvatske kao MICE destinacije, što mu je bila teška zadaća – suziti izbor na samo pet. Kao glavne prednosti Hrvatske je nabrojao dostupnost, kongresne kapacitete, tehnološke tvrtke, gastronomiju, prekrasnu prirodu koja svakom eventu može dodati onaj „WOW“ efekt te raznovrsnu kulturu i običaje. Posebno je naglasio kvalitetu hrvatskih PCO i DMC agencija koje zbog njihove inovativnosti, kreativnosti i učinkovitosti ističe kao jedne od najboljih u Europi.

Dodatnu vrijednost ovogodišnjem je MEETEX-u dao i moderator Peter Hopwood, stručnjak za storytelling i javni nastup te voditelj kongresnih događanja, koji je u nekoliko navrata inspirirao sudionike. Međunarodni kupci su imali priliku upoznati Zagreb na vođenoj turi te na svečanoj večeri u hotelu Westin na kojoj je organiziran i zabavni kviz o zanimljivostima Zagreba.

MEETEX 2023

Organizatori MEETEX-a brinu i o budućnosti turizma pa su tako mladim generacijama omogućili dolazak na sami event. Studenti turizma s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu posjetili su događanje u pratnji prof. Olivera Kesara, a studenti Sveučilišta Libertas u pratnji prof. Andreje Rudančić. Prof. Oliver Kesar je istaknuo kako je to za njih idealna prilika da teoriju nadopune kroz praksu jer imaju priliku uživo vidjeti na koji način funkcionira poslovni segment turizma.

Iako se dojmovi izlagača i kupaca još uvijek sliježu, prve povratne informacije na licu mjesta ukazuju na veliku korist i potrebu ovakvih događanja. Dokaz tome je i činjenica da se, primjerice, jedan od kupaca - Daniel Mompo, vlasnik agencije Eventements et Voyages iz Lyona, odlučio produžiti svoj boravak u Hrvatskoj u vlastitom aranžmanu te istražiti i kontinentalnu Hrvatsku.

MEETEX 2023

Najveći interes za organizacijom korporativnih događanja i incentiva

Suzy Krol, poslovna partnerica u tvrtki Co-mana Communication Support iz Brisela koja organizira otprilike 50-ak korporativnih događanja za svoje klijente godišnje, podijelila je s nama svoje dojmove s MEETEX-a: „Prvi put sudjelujem na MEETEX-u i mislim da je odlično koncipiran i organiziran. Vrlo je kvalitetan odabir izlagača – raznolika je ponuda usluga, što je vrlo dobro. Obzirom da se radi samo o jednoj državi, ovo nije vrsta događanja koju bih posjećivala svake godine kao velike burze IMEX i IBTM, ali moglo bi je se posjetiti svakih nekoliko godina.“ Dodala je kako Hrvatska još uvijek nije na listi zahtjeva njihovih klijenata, ali da ima velik potencijal postati prepoznata kao destinacija za poslovna događanja i incentive.

Voditeljica projekata u DMC i event agenciji Adebar iz Njemačke, Jana Leistner, istaknula je kako traže partnere u drugim zemljama Europe pa je tako, zahvaljujući MEETEX-u, po prvi puta došla i u Hrvatsku. Pohvalila je organizaciju cijelog eventa i naglasila: „Prilikom odabira destinacije našim klijentima je važan cijeli „paket“. Treba im hotel i smještaj, kongresni kapaciteti, lokacija za gala večere, ponuda raznih teambuilding aktivnosti u destinaciji i sl. Imamo planove za 2024. za veliku grupu, odnosno kongres od 700 sudionika, pa sam u potrazi za destinacijom koja im može ponuditi sve navedeno.“

MEETEX 2023

S druge strane, izlagači su također vrlo zadovoljni kvalitetom odabranih kupaca koji su pokazali konkretan interes za Hrvatskom. „Odradili smo ukupno 28 sastanaka s međunarodnim kupcima. Mnogo njih već zna i čulo je za Split, Dubrovnik i Zagreb, ali nisu upućeni u Makarsku rivijeru i Bašku Vodu. Na tome moramo poraditi uz potporu lokalnih TZ-a, a i sudjelovanje na ovakvim događanjima je od velikog značaja za podizanje vidljivosti destinacije. Kao hotelska grupacija radimo na tome kako bismo destinaciju istaknuli kao idealnu za incentive putovanja, teambuildinge i grupe, što može poboljšati pred i posezonu, a svega smo 75km udaljeni od splitske zračne luke.“ rekla nam je Ana Belamarić, direktorica prodaje i marketinga u Hotelima Baška Voda d.d.

MEETEX 2023

Elica Vujičić Čolić, voditeljica odjela za MICE i grupe u RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness u Dubrovniku, je naglasila: „Kod nas je malo specifična situacija jer svi znaju za Dubrovnik, ali rijetki znaju za Lopud, tako da je sjajno kad nas novi klijenti otkriju. Uvijek budu oduševljeni otokom, posebice jer nema automobila. Najviše ciljamo na incentive – upravo zbog prirode, ležernosti i cijele priče, a što se tiče konferencija, seminara i sl. tražimo klijente koji razmišljaju „out of the box“, koji su spremni na sastanke na otvorenom i slične aktivnosti. Mi smo ove godine sudjelovali na više specijaliziranih sajmova diljem Europe i mogu reći da mi je osobno MEETEX nekako najdraži. Odradili smo sastanke s kupcima iz Francuske, Kine, Londona, New Yorka pa čak i Kanade. Bilo je odlično i čini mi se da se uspjelo okupiti kvalitetnu grupu kupaca te smo imali i nekoliko konkretnih upita.“