×

Natječaj za izradu Strategije hrvatskog turizma početkom 2010.

Za hrvatski turizam karakteristična su dva paradoksa. Prvi je taj da smo u godini kada turizam globalno bilježi gubitke postigli rezultate iznad očekivanja, a drugi da kad sve zemlje radi recesije bilježe veći broj noćenja domaćih turista, mi u tom segmentu bilježimo pad od 13 posto.

Prilikom predstavljanja rezultata za ovu godinu i najava mjera za iduću, Bajs je istaknuo da će u idućoj sezoni najvažnije biti sačuvati udio Hrvatske u međunarodnom turizmu na razini ovogodišnjeg, a koji je u dvije godine porastao skoro duplo (2,7%) te vratiti domaće turiste. To neće biti lako, dodaje, ali je jedini način da odradimo uspješnu 2010. godinu. - I iduća godina bit će godina last minute ponude, godina stranog gosta, prednost će imati bliža odredišta, ocjenjivat će se vrijednost za novac, konkurencija će biti žešća, profitirat će kampovi i marine, a i hotelski sektor može očekivati oporavak. - najavljuje Bajs.

Svjetska turistička organizacija jedina je radila prognoze za 2010. i prema njezinim očekivanjima svjetski turizam će iduće godine zabilježiti za jedan posto bolji rezultat nego ove godine, a tek 2013. godine će eventualno ponoviti rezultat iz 2007. godine.

Optimizam za hotelski sektor gaji na prvim rezervacijama za iduću godinu, što nikako ne može biti realan pokazatelj. Ministarstvo turizma iako je raspodjelom sredstava iz državnog proračuna 'kraće' za deset milijuna kuna (226 milijuna kuna) nego lani, nastavlja s pojačanom promocijom i za udruženo oglašavanje ove godine izdvaja 15,7 milijuna eura. Ta sredstva namijenja su za pet modela suradnje s privatnim sektorom od lani i za četiri nova koja uključuju udružene poticaje organiziranim turističkim dolascima u zračnom, autobusnom ili željezničkom prijevozu u pred i posezoni i za dolaske školske djece u istom periodu u Hrvatskoj.

Bajs tvrdi da je pomoću ovogodišnjih modela potpisano 618 ugovora s organizatorima putovanja i hotelskim tvrtkama, u Hrvatsku došlo oko 1,4 milijuna turista, odnosno 40 posto ukupnog organiziranog dolaska. Možda najefikasniji poticaj u investicijskom smislu, 'Poticaj za uspjeh' koji je do sada subvencionirao kamate vlasnicima malih obiteljskih hotela, nije najavljen za iduću godinu.

Najradosnija Bajsova vijest je konačno raspisivanje natječaja za izradu dugoočekivane Strategije hrvatskog turizma u siječnju ili veljači.

Hrvatska je u prvih deset mjeseci zabilježila 10,6 milijuna dolazaka turista (-3%) te ukupno 55,5 milijuna noćenja (-1%). Dobro smo prošli na tradicionalnim tržištima Njemačke, Austrije i Italije, no podbacili smo na ruskom, češkom i slovenskom. Kao brzorastuća tržišta označili smo Srbiju i Japan. Za financijski efekt još uvijek se čekaju podaci HNB-a, no pozivajući se na podatke s burze zaključak je da su najbolja turistička poduzeća zabilježila pad prihoda od 1,7 posto.