×

Nove epidemiološke mjere za okupljanja na Jadranu

Stožer civilne zaštite RH propisao nove mjere za područje Jadrana do 15. kolovoza, kojima se zabranjuju okupljanja više od 50 osoba bez EU Covid potvrda, a ona s potvdrama su oganičena na 1.000 osoba
Epidemiološka karta RH
Epidemiološka karta RH
Foto: Croatiacovid19.info

Od ponedjeljka 26. srpnja do 15. kolovoza 2021. na snazi je nova Odluka Stožera civilne zaštite RH o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Primorsko-goranske i Istarske županije te za područje Grada Novalje, Grada Senja i Općine Karlobag, a u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom.

Uvedena je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu ukoliko nemaju EU Covid potvrdu. Ako se radi o okupljanjima na kojima sve osobe imaju potvrde, dozvoljen broj okupljenih je 1000 osoba. 

Posebna ograničenja uvedena su za svadbene svečanosti, gdje bez EU Covid potvrde može sudjelovati maksimalno 15 osoba, a za sve svadbe s više od 15 osoba, sudionici moraju imati potvrde. U barovima može biti najviše 1000 osoba. Sajmovi, drugi oblici gospodarskih priredbi na otvorenom, mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnog i županijskog stožera. Sportska natjecanja na kojima sudjeluju gledatelji mogu se održati ukoliko gledatelji i tehničko-organizacijsko osoblje ima EU Ccovid digitalne potvrde. 

Organizatori svih navedenih događanja obvezni su najkasnije sedam dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Nadležni stožer je obvezan donijeti odluku u 2 dana i dostaviti je županijskom stožeru koji također mora donijeti odluku u 2 dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja, onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer.

Iznimno se mogu dopustiti događanja i okupljanja s više od tisuću osoba, no za takva okupljanja organizatori moraju tražiti dozvolu Nacionalnog stožera civilne zaštite. Stožer će dati suglasnost samo ako su ispunjeni uvjeti da županijski stožer izradi epidemiološki okvir za to događanje te da se s tim uvjetima složi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nova odluka o uvjetima ulaska u Hrvatsku

Od danas je na snazi i nova Odluka kojom se mijenjaju uvjeti za ulazak u Hrvatsku. Produljilo se trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju i preboljenju bolesti, pa se sada može ući u zemlju ukoliko potvrde o primitku dvije doze cjepiva odnosno o preboljenju bolesti, nisu starije od 270 dana. Prema prijašnjim uvjetima, potvrda nije smjela biti starija od 210 dana.

Isto tako, u odluci se precizira da putnici iz zemalja koje spadaju u 1. kategoriju moraju imati negativan nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati i obvezno ići u samoizolaciju, dok putnici iz zemalja 2. kategorije, pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sata, neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju bolesti. U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusije i Cipar. Odluka se primjenjuje od ponedjeljka, 26. kolovoza, a trajat će do 15 kolovoza.