×

Obiteljski i mali hoteli predstavnici hrvatskog identiteta

Obiteljski i mali hoteli zadnjih su godina među najtraženijim hrvatskim turističkim proizvodom na europskom turističkom tržištu, a kvalitetom ponude, doprinosom zaštiti i očuvanju kulturno-povijesne i prirodne baštine kao i lokalnom gospodarstvu postali su pravi predstavnici hrvatskog identiteta te srednjoeuropski/mediteranski brend.

Takve i slične ocjene o hrvatskom obiteljskom i malom hotelijerstvu čule se na današnjoj konferenciji "Hrvatski obiteljski hoteli s identitetom za srednjoeuropski brend" koja je u organizaciji Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH) u zagrebačkom 'malom' hotelu As okupila 50-ak sudionika.

Konferencijom je završen i gotovo dvogodišnji projekt "Mali veliki hoteli" kojeg je OMH provela u suradnji s Talijanskim institutom za vanjsku trgovinu u Zagrebu, talijanskim Ministarstvom za ekonomski razvoj te agencijom Informest. Projekt je financirala talijanska strana s oko 200 tisuća eura s ciljem osnaživanja i razvijanja proizvodnog kapaciteta malih obiteljskih tvrtki putem transfera organizacijskih i strateških vještina.

U sklopu projekta bilo je organizirano 15 seminara za članove OMH-a te stručna praksa za 25 malih hotelijera od sedam dana u malim obiteljskim hotelima u Italiji, koji su po riječima predsjednika OMH-a Šime Klarića, među liderima u tom segmentu u svijetu. Dodavši da su talijanski stručnjaci hrvatske male hotele svrstali praktički u svoj rang odnosno među bolje u Europi, Klarić je kazao da je u Hrvatskoj trenutno oko 300 takvih hotela, od kojih su oko 200 članice OMH.

Istaknuvši da su svi mali hoteli i primjer modela održivog razvoja lokalne zajednice i turizma u cjelini, iznio je i četiri primjera različitih hrvatskih obiteljskih hotela s identitetom - Glavović s otoka Lopuda, Palača Dešković iz Pučišća s otoka Brača, San Rocco iz Brtonigle te Zdjelarević iz Brodskog Stupnika.

Pohvalivši male obiteljske hotele za rad u ovoj sezoni, ali i udrugu OMH za njihovu promociju i razvoj, predstavnik Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu Alessandro Liberatori naglasio je kako će kod talijanskih stručnjaka uvijek imati podršku i partnere. Podršku obiteljski i mali hoteli imali su i imat će i u ministarstvima gospodarstva i turizma, koja će kao i do sada u skladu s mogućnostima financijskim potporama pomagati razvoj tog segmenta turističkog poduzetništva, kazali su državni tajnici iz ta dva ministarstva Tajana Kesić Šapić i Branko Grgić.