×

Održan virtualni Forum hrvatske kongresne industrije: U jesen 2021. očekuje se oporavak i veći broj poslovnih skupova

Osmog prosinca održan je 9. Forum hrvatske kongresne industrije, godišnje okupljanje profesionalaca hrvatske kongresne i incentive struke, u organizaciji HUPKT-a. U skladu s trenutnim okolnostima i pandemijom COVID-19, Forum je održan u potpuno virtualnom formatu te ga je popratilo 80-ak predstavnika kongresnih hotela, agencija, kongresnih ureda i turističkih zajednica, kao i ostalih partnera i dobavljača u kongresnoj industriji.
HUPKT Forum 2020
HUPKT Forum 2020
Foto: PoslovniTurizam

Na početku Foruma sudionicima su se obratili Ranko Filipović, predsjednik HUPKT-a te Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ-a i jačanje proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, unutar kojega djeluje i Kongresni odjel. Filipović je pohvalio suradnju HUPKT-a s institucijama, posebno Hrvatskom gospodarskom komorom i novoosnovanom Zajednicom poslovnog turizma, posebno u predlaganju zakonskih rješenja vezanih za poslovni turizam. Pozvao je nazočne da sudjeluju u kreiranju prijedloga i kriterija za sastanak budućeg Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude, koji formira Ministarstvo turizma i sporta, a u kojem će i Zajednica poslovnog turizma imati svog predstavnika. „Iako u 2021. godinu ulazimo sa znatno skomnijim budžetom nego inače, kongresni turizam izrazito je važan ne samo HTZ-u, nego i cijelom hrvatskom turizmu. Prema posljednjem istraživanju TOMAS, poslovni gost dnevno troši 146 eura, što je 50% više od prosječne turističke potrošnje, no još je važniji transfer znanja i razmjena iskustava koji se događaju prilikom poslovnih skupova“, poručila je Slavija Jačan Obratov.

U nastavku Foruma Ranko Filipović je predstavio aktivnosti HUPKT-a godine na izmaku, kao i planirane aktivnosti za 2021. godinu. Najvažniji projekti Udruge u idućoj godini su MEETEX, nacionalna kongresna burza koja će svoje treće izdanje dočekati u hibridnom obliku, zatim Ambasador program i korištenje ICCA-ine baze u suradnji s HTZ-om, te program edukacije i certificiranja profesionalaca kongresne industrije koje je odgođeno za zimu 2021. Adem Braco Suljić govorio je o izazovima organizacije, ali i inovacijama u programu i formatu idućeg MEETEX-a te naglasio važnost međunarodne promocije hrvatske kongresne ponude upravo iduće godine, kao i u post pandemijskom vremenu. Mirjana Resner, voditeljica Kongresnog odjela u HTZ-u, predstavila je godišnji Plan rada i aktivnosti koje će odjel poduzeti iduće godine, a odnose se na sudjelovanje na sajmovima i radionicama, prezentacije kongresnog proizvoda prema HTZ-ovim predstavništvima u Europi i na prekomorskim dalekim tržištima, zatim organiziranje i sufinanciranje inspekcijskih putovanja međunarodnih kupaca, kao i lansiranje nove web stranice Croatia.hr i MeetingsCroatia.hr, planirane za prvi kvartal iduće godine.

Tradicionalne nagrade HUPKT-a za doprinos razvoju kongresne struke ove godine su dodijeljene u ponešto drugačijem obliku, odnosno dodijeljena je samo jedna nagrada, i to Saši Zrnić iz HGK – Sektora za turizam, doprinos očuvanju struke u uvjetima pandemije kroz kvalitetno informiranje turističkog sektora. Prvi put su dodijeljena i priznanja za dugogodišnji rad u kongresnoj industriji, pojedincima s više od 25 godina staža na poslovima organizacije poslovnih događanja. Priznanja i čestitke dobili su Mare Batinić, Nina Dumančić Pavlović, Ranko Filipović, Josip Friščić, Ankica Kostović, Hrvoje Ljubimir, Mladen Milinović, Dubravka Štengl, Silva Ušić te Sanja Vukov Colić.

Povratak na staro više neće biti moguć
Središnja tema i fokus ovogodišnjeg Foruma, sasvim razumljivo, bili su stavljeni na poslovanje i upravljanje projektima u vremenu globalne pandemije i COVID-19 krize. Trenutna zdravstvena, a posljedično i ekonomska te društvena kriza uzdrmala je cijeli svijet, a posebno turistički sektor, kao i kongresno incentive industriju, koja prolazi i prolazit će kroz niz prilagodbi i promjena načina na koji će se organizirati poslovna i znanstvena okupljanja.

Uvodno predavanje pod nazivom „Upravljanje projektima u krizno vrijeme“ održao je izvanredni profesor s Katedre za marketing Ekonomskog fakluteta u Zagrebu, dr.sc. Zoran Krupka, koji i sam organizira nekoliko znanstvenih konferencija godišnje. Dajući definiciju projekta i projektnog pristupa, koji se najčešće koristi u realizaciji strateških planova i očekivanja promjena, kod poslovanja u okolnostima krize istaknuo je sljedeće: „Krizu, kao značajan poremećaj u društvenom, političkom i ekonomskom životu, koja donosi promjenu paradigme - logike života i poslovanja, treba zapravo promatrati kao konstantu. Svakih desetak godina se događa neka globalna kriza koja uzrokuje disrupciju, stalno nas suočavajući s izmjenom onoga što se do tada smatralo „normalnim“. Proces upravljanja projektom, koji ima svoje faze, isti je u krizi i izvan nje, no tijekom krize se mora drugačije pristupiti analizi i odlučivanju jer vrijede potpuno drugačije postavke. Cilj je i u vremenu krize diferencirati se i pokušati pronaći najveću vrijednost u novoj logici poslovanja, koje je sada potpuno promijenjena. Poduzeća ne bi trebala raditi samo na sanaciji štete uslijed krize, nego dugoročno pronaći nove temelje, pri tome možda i žrtvovati određene stvari, kako bi nakon krize izašla kao pobjednici. Stoga ni povratak na staro nakon ove krize neće biti moguć jer se promijenio velik broj pretpostavki, posebno u turističkom sektoru – ograničena je mobilnost ljudi i putovanja, izmijenjen je koncept socijalizacije, kao i mogućnost konzumiranja proizvoda. Oni koji shvate na koji način kriza mijenja logiku tržišta i potražnje te se tome prilagode, bit će upravo ti pobjednici.“

Komunikacija, strpljivost, fleksibilnost
Nastavno na održanje predavanje, Forum je zaključen panelom na kojem su svoja iskustva u poslovanju tijekom pandemije i očekivanja od iduće godine iznijeli dionici kongresne industrije i organizatori događanja: Nikica Žunić iz PCO agencije Penta, Marina Raič Bobić iz dubrovačke DMC agencije 360 Incentives&more, direktorica Hilton hotela u Zagrebu Josipa Jutt Ferlan, Petra Grabušić iz Odjela ljudskih potencijala u Hattrick-PSK te Adem Braco Suljić, direktor MEETEX-a i vlasnik AS kongresnog servisa, uz moderiranje Aleksandre Uhernik Đurđek. Iako je cijeli MICE segment duboko pogođen trenutnom krizom, različita su iskustva s različitih dijelova ovog tržišta. Uz visok stupanj neizvjesnosti i izmjena uvjeta na dnevnoj bazi, određeni dio medicinskih i korporativnih događanja se uspio organizirati – uživo uz poštivanje svih epidemioloških mjera i smanjenje broja sudionika, a kasnije u hibridnom ili potpuno virtualnom formatu, ovisno o situaciji u tom trenutku. S druge strane, incentive nije moguće organizirati virtualno te agencije kojima je to pretežiti proizvod moraju čekati povratak povjerenja u međunarodna putovanja, ponovno zadovoljavanje svih sigurnosnih standarda i oporavak budžeta na strani klijenata. „Kriza nas nije blokirala, naviknuli smo se na promjene koje su jedina konstanta. Bilo je puno izmjena i prebacivanja termina za iduću godinu, stoga u jesen 2021. očekujemo dosta posla. Trenutno sva događanja planiramo virtualno, a čim se situacija popravi, idemo uživo“, komentirao je Nikica Žunić. Način komunikacije se promijenio, nema više kontakata uživo i sastanaka, no pojačala se online i telefonska komunikacija, dijeljenje informacija na društvenim mrežama. Dobra komunikacija se pokazala važnijom nego ikada jer je trebalo iznova definirati termine, očekivanja i ciljeve klijenata u novim uvjetima. Također, strpljivost i fleksibilnost se pokazuju kao najvažnije karakteristike u poslovanju i organizaciji evenata, a hibridni model događanja kao onaj koji će ostati aktualan i nakon završetka pandemije, kojem se svi sudionici panela nadaju u proljeće 2021.