×

Održana večera Hrvatskih kongresnih ambasadora

U Zagrebu je 12. siječnja održana treća Godišnja večera Hrvatskih kongresnih ambasadora na kojoj su se okupili novi, aktivni i alumni ambasadori, predstavnici nacionalnog i lokalnih kongresnih odjela te HUPKT-a
Večera Hrvatskih kongresnih ambasadora
Večera Hrvatskih kongresnih ambasadora

Hrvatska turistička zajednica organizirala je treću po redu Godišnju večeru Hrvatskih kongresnih ambasadora (HKA), koja je održana 12. siječnja ove godine u najznačajnijem kongresnom hotelu u Zagrebu, Westinu. Ambasador program provodi se u suradnji Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT) i Kongresnog odjela HTZ-a, u sklopu kojeg se jednom godišnje organizira zajednička večera s ciljem umrežavanja ambasadora, razmjene znanja i iskustava.

Zbog pandemije korona virusa i nemogućnosti održavanja međunarodnih kongresa, ambasadori nisu imali aktivnosti, no nakon vrlo uspješne druge polovine prošle godine po pitanju organizacije međunarodnih kongresa uživo ntenzivirao se i rad na HKA programu. Tako su u 2022. odabrana četiri nova ambasadora, odnosno Sanjin Rački, Tanja Lupieri, Zoran Krupka te Jasmina Huskić.

Preostali aktivni ambasadori su Snježana Dotlić, Saša Missoni, Robert Trotić te Zoran Bahtijarević. U programu je trenutno osam aktivnih ambasadora i šest alumni ambasadora, odnosno ambasadora koji trenutno nemaju neki kongres u pripremi, ali i dalje pridonose promociji Hrvatske kao kongresne destinacije i svojim iskustvom su podrška i motivacija svojim kolegama i aktivnim ambasadorima. Od šest alumni ambasadora na večeri su sudjelovali Ivan Čačić i Sven Jelaska.

Na početku večere sudionike je pozdravila Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda, nakon čega je voditeljica Kongresnog odjela HTZ-a Mirjana Resner iznijela ambasadorima na koje načine mogu sve očekivati podršku od HTZ-a i lokalnih kongresnih odjela. Navedena podrška se odnosi na djelomičnu financijsku podršku ambasadorima kada lobiraju za određeni međunarodni kongres da se održi u Hrvatskoj ili promoviraju već dobiveni kongres kako bi motivirali što veći broj sudionika za sudjelovanjem na istom. Isto tako, putem HKA programa mogu očekivati pomoć u savjetu i povezivanju s partnerima iz industrije kongresa ili pomoć prilikom javljanja na natječaje za određeni kongres.

Večera Hrvatskih kongresnih ambasadora

Sudionici lokalnih kongresnih odjela pri turističkim zajednicama iznijeli su glavne novosti vezane uz hotele u funkciji kongresnog turizma pa je tako Zlatan Muftić iz Kongresnog odjela TZ grada Zagreba najavio početak temeljite obnove Westina na kraju kongresne sezone 2022. zbog čega će hotel biti zatvoren oko godinu i pol, no u svibnju 2023. očekuje se otvaranje potpuno obnovljenog hotela Zonar (bivši hotel Panorama). Romana Vlašić iz Kongresnog odjela TZ grada Dubrovnika naglasila je kako su tijekom pandemije potpuno obnovljeni hoteli Rixos, koji je sada Rixos premium te Hilton Imperial, a od kraja sezone 2022. zatvoren je hotel Argentina, čiji se završetak renovacije očekuje početkom sezone 2024.

Prisutan je bio i Goran Pavlović iz TZ grada Opatije, a osim HTZ-a i navedenih predstavnika turističkih zajednica na večeri su sudjelovali i predstavnici HUPKT-a, Ranko Filipović, Aleksandra Uhernik Đurđek te Debora Petrović.

Podsjećamo kako program Hrvatski kongresni ambasador pronalazi, podržava, educira i motivira vodeće hrvatske stručnjake iz raznih područja na dovođenje poslovnih skupova međunarodnih udruženja u Hrvatsku. Program se fokusira i na institucionalno povezivanje akademske zajednice te javnog i privatnog sektora s ciljem pronalaženja potencijalnih ambasadora. Ovim programom Hrvatska ide u korak s trendovima te ambasador programima koji se provode putem Kongresnih ureda u Europi i svijetu