×

Otvoren Kongresni centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Novouređeni Kongresni centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice, koji je svečano otvoren 20. prosinca bit će središnje mjesto održavanja događanja u organizaciji Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije
Kongresni centar NSK u Zagrebu
Kongresni centar NSK u Zagrebu
Foto: eu2020.hr

Uređenjem Kongresnog centra Nacionalna i sveučilišna knjižnica je četvrt stoljeća nakon njenog otvaranja u svibnju 1995. u potpunosti dovršena prema zamisli njenog autora, akademika Velimira Neidhardta. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, 20. je prosinca službeno otvorio Kongresni centar koji će ujedno biti središnje mjesto održavanja događanja za vrijeme Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. 

Kongresni centar NSK u Zagrebu

Preseljenjem gruntovnice iz prostora Nacionalne i sveučilišne knjižnice u travnju ove godine stvoren je funkcionalni kongresni centar površine 7.200 metara kvadratnih. Čitav prostor uređen je prema najsuvremenijim standardima i opremom za ovakve objekte. Opremljen je i 5G mrežom, u još uvijek nekomercijalnoj uporabi. Srce centra čini plenarna dvorana od 550 metara kvadratnih, dvije manje dvorane za 60 do 80 sudionika, četiri dvorane za bilateralne sastanke, dvije dvorane za sastanke do 60 sudionika, zatim Press centar, radni prostor za novinare, sobe za slušanje namijenjene delegatima sastanka, blagovaonice, 12 televizijskih kabina i ambulanta.

Kongresni centar NSK u Zagrebu

U završnoj fazi realizacije projekta svoj doprinos ugradilo je više od 150 građevinskih radnika koji su u samu zgradu ugradili 4.000 metara kvadratnih kamena, 3.000 metara kvadratnih tapisona, 2.000 metara kvadratnih drvenih obloga, 3.000 metara kvadratnih metalnih stropova i čak 200 kilometara raznih kablova.

Kongresni centar NSK u Zagrebu

Od ukupnih 166 događaja tijekom Hrvatskog predsjedanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici će se održati oko 50, što znači skoro svaka 2 do 3 dana. Već 9. siječnja tu će se sastati cijeli novi sastav Europske komisije, zajedno s Vladom RH, čime će se i službeno označiti početak Hrvatskog predsjedanja.

Kongresni centar NSK u Zagrebu

Zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice će biti otvorena i funkcionalna i tijekom održavanja velikog broja sastanaka tijekom Predsjedanja. Iznimke će biti sastanci na najvišoj razini, poput posjeta Europske komisije, a kojih će tijekom šest mjeseci biti manje od deset, kada će se Knjižnica morati biti u potpunosti zatvorena za javnost.