×

PlaceBerry.com - cijela turistička ponuda na samo jednome mjestu

Alexander Štrbac, jedan od partnera na projektu, objašnjava kako su na ideju došli nakon suradnje s hotelskim kućama.Za godinu dana poslovanja PlaceBerryju je potrebno 150 tisuća eura investicija
PlaceBerry.com - cijela turistička ponuda na samo jednome mjestu

Korištenje online tražilica na internetu sve više zamjenjuje posjete turističkim agencijama pri traženju odredišta za odmor, zabavu ili romantično putovanje. Uvodeći sustav praćenja poslovanja u hotelski lanac Liburniju, u tvrtki Mala radionica interneta (MRI) shvatili su da i hoteli kao klijenti, ali i korisnici koji bi željeli posjetiti određenu destinaciju, previše vremena gube tražeći što povoljnije uvjete za svoje želje na tražilicama poput Googlea ili Yahooa.

– Tako je u suradnji s tvrtkom Novemo nastao Placeberry.com, specijalizirana tražilica koja prikuplja podatke o turističkim aranžmanima i omogućava jednostavno pretraživanje – kaže Alexander Štrbac, jedan od partnera u projektu, i dodaje da tražilica svakodnevno automatski prikuplja turističku ponudu, oglase s interneta, sprema ih u svoju bazu i korisnicima omogućava da jednostavnim upitima pretražuju tu bazu.

– Klikom na link u rezultatima korisnik dolazi izravno na stranicu turističke agencije s oglasom, na kojoj može obaviti booking – objašnjava Štrbac.

Tražilica prikuplja informacije o smještaju, dodatne aktivnosti koje se nude, udaljenost od centra grada, prijevoza i slično. Također, tražilica prati cijene i trendove kretanja cijena u proteklim razdobljima, tako da je moguće jednostavno vidjeti raste li ili pada cijena određenog turističkog aranžmana.

– U kasnijoj fazi ići ćemo prema „one stop shop“ rješenju odnosno uvođenju opcije bookinga na samim stranicama tražilice – kaže Štrbac. Ono što tu tražilicu čini drugačijom od ostalih jest što se upisivanjem više traženih pojmova poput “surfanje u Dalmaciji na mjestu gdje su dopušteni kućni ljubimci”, dobivate konkretne ponude koje možete usporediti – ističe Štrbac. PlaceBerry je nastao potaknut time što je turizam jedan od tri najčešće pretraživana pojma na internetu, te trendovima koji ukazuju da su budućnost interneta specijalizirane tražilice. Projekt postoji više od pola godine i dosad je u njega uloženo oko 100 tisuća kuna.

Štrbac objašnjava kako će u prvoj godini poslovanja PlaceBerry nuditi hrvatska odredišta, što će biti svojevrsni test za izlazak na ostala europska tržišta. - Za prvu godinu poslovanja trebamo oko 150 tisuća eura, i trenutačno pregovaramo s potencijalnim ulagačima. Hoteli s kojima trenutačno radimo zainteresirani su za suradnju, no za ozbiljnije širenje ponude trebat će nam puno više klijenata – objašnjava Štrbac i dodaje kako, prema njihovim procjenama, projekt vrijedi oko 500 tisuća eura. U idućim godinama planirano je širenje ponude na Italiju, Sloveniju i Austriju, kao i uključivanje zimskog turizma.