×

Počinje izdavanje biometrijskih putovnica

Ministarstvo unutarnjih poslova održat će konferenciju za novinare u povodu izdavanja biometrijskih putovnica na području cijele Republike Hrvatske. Biometrijske putovnice počet će se izdavati od 18. siječnja 2010. godine, javlja HRT.

Razlika između biometrijske i obične putovnice jest u skrivenom čipu u kojem su pohranjeni svi podaci o vlasniku - od imena i prezimena, preko državljanstva, do osobnog identifikacijskog broja, ali i digitalizirana slika lica. U hrvatskoj verziji ti se podaci dobivaju iz dvije fotografije i otisaka lijevog i desnog kažiprsta.

Novim će se putovnicama smanjiti krivotvorenje hrvatskih putovnica koje visoko kotiraju na crnom tržištu. Također, uvođenjem tih putovnica s najmodernijim instrumentima zaštite stvorit će se pretpostavke za ukidanje viza hrvatskim građanima za SAD. Njemačka je prva izdala biometrijsku putovnicu druge generacije.

Zahtjev za novom putovnicom može se podnijeti samo u Policijskoj upravi zagrebačkoj, a u drugim gradovima uvjeti za izdavanje bit će osigurani do sredine iduće godine. Nova putovnica je i skuplja od stare. Nova stoji 390 kuna, a stara 220 kuna.