×

Preporuke HZJZ za organizatore događanja: 300 osoba u zatvorenom, 500 na otvorenom prostoru

Objavljene su preporuke HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću CPVID-19 tijekom održavanja događanja i okupljanja - dozvoljeno do 300 osoba u zatvorenim, a 500 na otvorenim prostorima
Konferencija
Konferencija
Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih okupljanja s novim brojkama dozvoljenog broja sudionika. Naime, najavljivano je da će biti dozvoljeno 100 osoba u zatvorenom i 300 osoba na otvorenom, ali u današnjem dokumentu brojke su ipak povećane na 300 osoba u zatvorenom i 500 na otvorenom prostoru, uz naglašenu naznaku da je taj broj podložan promjeni sukladno rezultatima situacijske analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja.

Dokument je prilično kratak, a uz dozvoljene brojke sudionika, ističu se samo još opće preporuke kao što su pojačana osobna higijena, održavanje distance među osobama i korištenje maske za lice ili medicinskih maski za osobe koje imaju rizik od razvoja težeg oblika bolesti COVID koronavirusom. Uz preporuku za održavanje fizičkog razmaka između osoba od 1,5 metra, istaknuto je da se on ne mora primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu. Za jednu osobu bi također trebalo osigurati četiri kvadratna metra.

Cijeli dokument možete pročitati ovdje.

Preporuke za obavljanje djelatnosti cateringa

Uz preporuke za javna događanja i okupljanja, danas su izdane i preporuke za obavljanje djelatnosti pripreme i posluživanja hrane (catering). Za razliku od preporuka za organizaciju događanja, ovdje je objavljen hodogram broja dozvoljenih osoba u područjima gdje se poslužuje hrana. Tako je od 27. svibnja dozvoljeno 100 osoba u zatvorenim i 150 na otvorenim prostorima, od 15. lipnja 200 i 250 osoba, a od 1. srpnja 300 i 500 osoba. Opće preporuke su također opširnije te uključuju dodatne preporuke o vidljivim obavijestima, dezinfekciji ruku i zaštitnim rukavicama. Dodatno su detaljnije objašnjene preporuke za organizaciju rada, posluživanje hrane i napitaka te higijenu prostora i dezinfekciju opreme. Cijeli dokument pronađite ovdje.