×

Promjena na čelu bečkog Kongresnog ureda: Legendarnog Christiana Mutschlechnera naslijedio Christian Woronka

Christian Mutschlechner se nakon 27 godina karijere povukao s dužnosti direktora Bečkog kongresnog ureda i predao tu titulu kolegi Christianu Woronki, dotadašnjem direktoru Kongresnog ureda Kölna
Norbert Kettner, Christian Woronka, Christian Mutschlechner
Norbert Kettner, Christian Woronka, Christian Mutschlechner
Foto: VCB - Clemens Schildberger/Atelier Janda

Christian Mutschlechner jedno je od naznačajnijih imena europske i svjetske kongresne industrije, svojevrstan guru i godinama zaštitni znak kongresnog ureda grada Beča. Karijeru je započeo 1977. godine kao pripravnik u turističkom uredu u Bečkoj zračnoj luci prije nego što se 1985. prebacio u Turističku zajednicu Beča. Godine 1990. imenovan je za direktora bečkog Kongresnog ureda (VCB). Nakon preuzimanja dužnosti, bio je glavni pokretač projekta objavljivanja godišnjih pokazatelja uspješnosti austrijskog glavnog grada u kongresnoj industriji - podaci koji su pomogli da Beč postane pionir u kongresnoj statistici. Mutschlechnerov rad prepoznat je u cijelom svijetu kao sjajan primjer kako gradski kongresni ured može nadmašiti očekivanja i ostvariti uspjeh ako sve usluge predstavi kroz ujedinjeni sustav i sluša svoje klijente. Od njegovog dolaska broj međunarodnih kongresa u Beču se povećao za 350 posto uz prihod veći od milijardu eura. Beč, sa samo 1,8 milijuna stanovnika, godinama je bio predvodnik na ICCA-inoj ljestvici kongresnih gradova, nadmašujući velike metropole poput Pariza, Barcelone i Londona.

Na posebno organiziranoj oproštajnoj večeri, održanoj u Palais Wertheimu, Christian Mutschlechner je izrazio zahvalnost kolegama i partnerima iz gradske kongresne industrije. Direktor Turističke zajednice Beča, Norbert Kettner, na svečanoj je večeri istaknuo: "Tijekom više od četvrt stoljeća, Christian Mutschlechner zajedno sa svojim timom i bečkom kongresnom industrijom, imao je veliki utjecaj. On je pokrenuo uspostavu međunarodne mreže i neumorno radio na tome da Beč postane jedna od najboljih svjetskih destinacija za kongrese i incentive. Broj takvih događanja u glavnom gradu više je nego utrostručen, s gospodarskim učinkom koji trenutno iznosi više od milijardu eura godišnje. Želim izraziti svoju zahvalnost Christianu Mutschlechneru, njegovom predanom timu i svima koji su uključeni u kongresnu industriju Beča, bez kojih takav uspjeh ne bi bio moguć ”. Pozdravljajući novog direktora Kettner je nastavio: "Također se radujem suradnji s novim direktorom Bečkog kongresnog ureda, Christianom Woronkom, koji će preuzeti posao u dobi od 38 godina - točno istim godinama kao i njegov prethodnik. Upravni tim Turističke zajednice grada Beča s veseljem će pozdraviti novog kongresnog stručnjaka. On će graditi daljnje uspjehe na izvanrednim postignućima svoga prethodnika, ali u isto vrijeme donijeti dodatni poticaj našim naporima da privučemo korporativne događaje. Jedan od njegovih fokusa bit će digitalna komunikacija.“

Kongresna industrija ključna je komponenta nove destinacijske strategije

Unaprjeđenje grada u skladu s potrebama kongresne industrije imat će značajnu ulogu u Ekonomskoj strategiji posjetitelja 2025, koju Turistička zajednica grada Beča trenutno razvija, a koja će biti predstavljena ove jeseni. Strategija se izrađuje u suradnji s dionicima industrije poslovnog i odmorišnog turizma, te uz konzultacije s predstavnicima bečkih okruga, poslovnim sektorom, investitorima, udrugama i sveučilištima. Međunarodni stručni odbor pruža uvid u širu sliku. Jedan od njegovih članova - Ben Goedegebuure, generalni direktor EMEA-e u Maritz Global Events - također je nazočio svečanom oproštaju te govorio o budućem razvoju kongresne industrije u Beču.

Visoka očekivanja od nasljednika Woronke

Christian Woronka, u međunarodnom je regrutacijskom postupku odabran kao najprikladniji kandidat za vođenje Kongresnog ureda pri Turističkoj zajednici Beča (VCB). Na toj funkciji će biti odgovoran za upravljanje i konsolidaciju odjela Kongresnog ureda i odjela Upravljanja tržištem, kao i za proširenje i povećanje broja kongresa i konferencija, korporativnih sastanaka i incentiva. Također, dalje će razvijati brend Beča na području kongresne industrije.

Woronka je studirao geografiju s naglaskom na turizam. Od 2008. godine radio je u Kongresnom uredu Kölna, a od 2012. godine bio je njegov direktor. Usredotočio se prvenstveno na poslove digitalizacije i odnosa s javnošću. “Moj najvedći prioritet bilo je povezivanje Kölna kao kongresne destinacije s temama iz znanosti i poslovanja. Zajedno s gradskim partnerima, uspio sam u tom nastojanju, što je vidljivo i po osvajanju domaćinstva Svjetskog patološkog kongresa i Planetarnog kongresa.“, istaknuo je Woronka.

Na oproštajnoj večeri, čestitajući mu na preuzimanju dužnosti, Mutschlechner je na pozornici Woronki predao poklon dobrodošlice. Bio je to par cipela. Mutschlechner je istaknuo da, iako neki smatraju kako će novi Christian teško nadmašiti uspjeh svog prethodnika, odnosno kako ima “big shoes to fill”, Woronka neće s time imati problema jer su Mutschlechnerove cipele veličine 42, dok Woronka nosi mnogo veće, broj 46. Bila je to velikodušna i duhovita dobrodošlica za Christiana Woronku.