×

Svečano dodijeljene EDEN nagrade

U Bruxellesu je 16. prosinca 2015. održana svečanost dodjele EDEN nagrade za 2014./2015. godinu predstavnicima 18 europskih destinacija na temu Turizam i lokalna gastronomija.
Dodjela EDEN Nagrada; Foto: HTZ
Dodjela EDEN Nagrada; Foto: HTZ

Hrvatska turistička zajednica je sa sustavom turističkih zajednica, uz sudjelovanje i suglasnost Ministarstva turizma, odlučila kako je ovogodišnji hrvatski pobjednik Gornje Međimurje. Nagrade je uručio g. Pedro Ortun Silvan (glavni savjetnik Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike – DG GROW), a preuzeli g. Matija Posavec, župan Međimurske županije i g. Rudi Grula, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije.

Podsjetimo, na javni poziv Hrvatske turističke zajednice za izbor nacionalnog pobjednika EDEN 2014/2015. kandidiralo se ukupno osam destinacija, a nakon provedenog ocjenjivanja i obilaska kandidiranih destinacija, u uži izbor odabrano je pet finalista: Gornje Međimurje, Daruvar-Bjelovar-Garešnica, Drniško zaleđe, Grad Buzet te Srijem i Slavonija-okusi Srijema i Slavonije. Pobjednička destinacija, ove godine Gornje Međimurje, dobiva naziv Europska destinacija izvrsnosti te će biti promovirana putem Internet stranica Europske komisije, Europske komisije za putovanja i Hrvatske turističke zajednice.

Također, sve destinacije finalisti bit će predstavljene kao primjeri dobre prakse na europskoj razini, s obzirom da su se, osim gastro ponude, ocjenjivali i drugi uvjeti koji su bitni za turiste, kao što su smještajna ponuda, biciklističke i druge tematske staze, ponuda izleta, ponuda gastro manifestacija i slično.

Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) je projekt koji promiče modele održivog razvoja turizma preko nacionalnih natjecanja koja se održavaju svake godine, a rezultiraju izborom turističke “destinacije izvrsnosti” za svaku zemlju sudionicu. Cilj projekta je privući pažnju na vrijednosti, raznolikosti i zajednička obilježja europskih turističkih odredišta, te na taj način povećati njihovu vidljivost i stvoriti podlogu za razmjenu dobre prakse diljem Europe.