×

Uskoro EU Covid putovnice - postignut sporazum između Parlamenta i Vijeća

Na razini Europskog parlamenta i Vijeća EU je postignut privremeni dogovor za EU digitalni Covid certifikat kako bi se olakšalo slobodno kretanje Europom tijekom pandemije
EU digitalni Covid certifikat
EU digitalni Covid certifikat
Foto: Depositphotos

Covid certifikat ili popularno zvan „Covid putovnica“ će biti dostupan u digitalnom ili papirnatom formatu, a potvrdit će da je osoba cijepljena protiv koronavirusa ili ima nedavni negativni rezultat PCR testa ili se oporavila od zaraze. U praksi će to biti tri različita certifikata. Zajednički okvir omogućit će državama članicama EU izdavanje potvrda koje će potom biti prihvaćene u drugim zemljama EU. Uredba o digitalnom EU Covid certifikatu trebala bi biti na snazi 12 mjeseci. Potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

Dogovoreni tekst sporazuma dostavlja se Odboru za građanske slobode 26. svibnja, a zatim na plenarnu sjednicu na odobrenje, kao i Europskom Vijeću. Ako ga odbor odobri, bit će podnesen na usvajanje na plenarnoj sjednici koja će se održavati od 7. do  10. lipnja 2021. godine.

Proračunska podrška za pristupačna i povoljna testiranja

Kako bi „povoljno i pristupačno“ testiranje bilo dostupno u širem dosegu, Europska komisija se obvezala mobilizirati „najmanje 100 milijuna eura“ u okviru Instrumenta hitne podrške za kupnju testova na infekciju SARS-CoV-2 u svrhu izdavanja digitalne potvrde o izvršenom testiranju. To bi trebalo posebno koristiti osobama koje svakodnevno ili često prelaze granice radi posla ili školovanja, posjeta bliskoj rodbini, medicinske pomoći ili brige o voljenima. Pregovarači su se složili da bi se, ako je potrebno, mobiliziralo dodatno financiranje iznad 100 milijuna eura, uz odobrenje nadležnih odbora.

Dodatna ograničenja putovanja samo ako su opravdana

Države članice ne bi trebale nametati dodatna ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju COVID-19, poput karantene, samoizolacije ili testiranja, „osim ako su nužna i proporcionalna potrebi zaštite javnog zdravlja“. Treba uzeti u obzir dostupne znanstvene dokaze, „uključujući epidemiološke podatke koje je objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)“. O takvim mjerama treba obavijestiti druge države članice i Europsku Komisiju najkasnije 48 sati unaprijed.

Cjepiva priznata za certifikat

Države članice moraju prihvatiti potvrde o cijepljenju izdane u drugim državama članicama za osobe cijepljene cjepivom koje je za uporabu u EU odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). Ttrenutno su to Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Na državama članicama bit će da odluče prihvaćaju li i potvrde o cijepljenju koje su odobrile druge države članice prema nacionalnim postupcima odobrenja ili za cjepiva koja su na popisu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za hitnu upotrebu.

Zaštitne mjere zaštite podataka

Potvrde će se provjeravati radi sprječavanja prijevara i krivotvorenja, kao i autentičnost elektroničkih pečata sadržanih u dokumentu. Osobni podaci dobiveni iz certifikata ne mogu se pohraniti u odredišne države članice i neće biti uspostavljena središnja baza podataka na razini EU-a. Popis subjekata koji će obrađivati i primati podatke bit će javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka prema Općoj uredbi o zaštiti podataka.

Predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španjolska) prilikom potpisivanja sporazuma je istaknuo: „Iako danas postignuti sporazum ne ispunjava u potpunosti zahtjeve Europskog Parlamenta, zasigurno znači veliko poboljšanje trenutnog statusa quo za milijune građana EU-a. EU digitalni Covid certifikat vratit će slobodu kretanja unutar EU, jer države članice počinju ukidati ograničenja slobodnog kretanja širom Europe. Ovaj je sporazum prvi korak da se schengensko područje vrati na pravi put.“