×

EU Parky - Web projekt namijenjen djeci

Danas je hrvatskoj javnosti predstavljen projekt EU Parky zajednički poduhvat slovensko-hrvatskih partnera podržanog od mreže EUREKA.
EU Parky - Web projekt namijenjen djeci

Osnovna ideja projekta EU PARKY je jednostavan, djeci prilagođen portal koji uključuje interakciju slovenskih, hrvatskih te ostalih europskih nacionalnih, zabavnih i tematskih parkova s maskotom Parky kao glavnim medijatorom. Djeca i njihovi najbliži imati će mogućnost preko portala EU PARKY virtualno upoznavati geografske, kulturne, povijesne i druge karakteristike država članica, odnosno njezinih prirodnih ljepota i parkova. Lik Parkya osmišljen je tako da se djeca mogu lako poistovjetiti s njim i ostalim likovima s kojima će se susretati na svom virtualnom putovanju te kako bi im se približila ideja udaljenih destinacija koja se ne nalaze u standardnim turističkim ponudama.

Dizajn portala omogućiti će njegov naknadni razvoj i uključivanje ponude novih lokaliteta, parkova i država članica. Portal će objediniti kompletnu ponudu lokaliteta i regije (smještaj, restorane, ...), relevantne informacije te mogućnost online trgovine i marketinga. Portal će se s vremenom razviti u pravi, djeci prilagođen, internet preglednik europskih parkova koji će se konstantno obogaćivati u skladu s rastom ponude te se samostalno financirati kroz pretplatu pružatelja usluga koji su zainteresirani za online oglašavanje i predstavljanje na portalu kroz brojne aplikacije. Portal će na taj način utjecati na povećanje broja turističkih posjeta i prepoznatljivost pojedinih turističkih destinacija, prvenstveno u Sloveniji i Hrvatskoj te postupno i u drugim europskim državama. Učinak će svakako biti vidljiv i na području zapošljavanja jer će u komercijalnoj fazi ovog projekta svaka zemlja imati urednika koji će zapošljavati suradnike koji će raditi na lokalnim sadržajima.

Projekt je sada prezentiran hrvatskoj javnosti kako bi se pozvali hrvatski parkovi na sudjelovanje u projektu s formiranjem svojih sadržaja na njemu, a javnosti će u punoj funkcionalnosti biti spreman u srpnju 2013. godine što će se poklopiti i sa ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Nacionalni parkovi i prirodni parkovi Hrvatske mogu se prijaviti za unos u ovaj servis na slijedeći e-mail: euparky@vidi.hr

Što je Eureka?

EUREKA je europska mreža za tržišno usmjereno istraživanje i razvoj, osnovana 1985. godine na inicijativu nekadašnjeg francuskog predsjednika François Mitterranda i njemačkog premijera Helmuta Kohla u cilju jačanja europske konkurentnosti u gospodarskoj trci sa SAD-om, Japanom i novorastućim državama JI Azije na svim tehnološkim područjima. Primarni cilj programa EUREKA je potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. EUREKA predstavlja znak međunarodne kvalitete, a očekivani rezultati projekata novi su proizvodi ili usluge koji promiču napredne tehnologije i imaju svoje mjesto na tržištu.

Svaka zemlja članica podržava sudjelovanje domaćih partnera kroz različite sustave sufinanciranja iz lokalnih izvora te djelomično sufinanciraju rad tajništva u Bruxellesu. Danas EUREKA okuplja i povezuje tvrtke i istraživačke institucije iz 39 zemalja te Europske komisije, koja ima status punopravne članice. Republika Hrvatska je od 23. lipnja 2000. punopravna članica EUREKA-e.

Već od samog početka EUREKA djeluje na polju Europskog istraživačkog područja (ERA) i za razliku od ostalih Europskih programa za istraživanje i razvoj usmjerena je uglavnom prema tržišnoj realizaciji znanja kroz konkretne inovativne projekte, koji garantiraju konkurentne tehnološke proizvode – njihovu upotrebu, suradnju i prijenos znanja.