×

Adria Hotel Forum donosi prijedloge rješenja izazova za investiranje u Hrvatskoj

Organizatori Adria Hotel Foruma istaknuli kako je cilj ovogodišnjeg Foruma, između ostalog, izdvojiti 10 najvećih izazova za investiranje u Hrvatskoj te pokušati dati prijedloge rješenja za njih
adria hotel forum
adria hotel forum

Na konferenciji za novinare kojom je najavljen Adria Hotel Forum (AHF) 2016, koji će se održati od 10. do 11. veljače, u hotelu Sheraton u Zagrebu, osnivačica i direktorica AHF-a Marina Franolić istaknula je da se on ove godine održava četvrti put te će iznova na jednom mjestu okupiti investitore, hotelijere, konzultante i turističke dužnosnike, koji će raspraviti problematiku investiranja u hrvatskom i turizmu regije te što treba učiniti Hrvatska kako bi privukle velike i kvalitetne investicije.

"AHF ove godine ima i jaču globalnu prepoznatljivost, jer osim dolaska predstavnika nekih od najjačih hotelskih brendova u svijetu i investicijskih fondova, poput Starwooda, Accora, InterContinentala, Hyatta, Marriotta, Colliersa, NCH Capitala, South European Investmenta i drugih, partneri su i najveći svjetski organizator hotelskih i investicijskih koncerata tvrtka Bench Events, a glavni medijski pokrovitelj vodeći svjetski portal industrije eHotelier", kazala je Franolić, dodajući da je velika pomoć stigla i od 'starih' partnera, konzultantske tvrtke Horwath HTL, Udruženja poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) te Glion Institute of Higher Education.

Dolazak je potvrdio i ministar turizma Anton Kliman te njegove kolege odnosno dužnosnici zaduženi za turizam iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Slovenije, a bit će tu i gotovo svi najvažniji domaći hotelijeri, od Jadranskih luksuznih hotela, Istraturista, Maistre, Jadranke i Valamara do Blu Suna, HUP-Zagreba i drugih, kao i predstavnici HBOR-a, banaka i osiguravatelja.

"Tijekom Foruma održat će se zasebni i zatvoreni radni sastanak 25 domaćih i stranih stručnjaka koji će raspraviti deset glavnih izazova i ograničenja te ponuditi rješenja, a riječ je o predstavnicima kompanija koji su od 2014. do ove godine u hrvatski turizam uložili više od 1,5 milijardi eura, što najbolje govori o njihovoj kompetentnosti", naglasila je Franolić.

Senior partnerica iz Horwath HTL-a Sanja Čižmar nadovezala se da je u svemu najteže izdvojiti tih deset ograničenja, jer su ih iz tih kompanija anketom koju su nedavno proveli 'detektirali' njih više od 30.

"Bilo ih deset glavnih, ili 30 i više ukupnih, osnovno je da je za mjere za rješavanje tih ograničenja i promjene na bolje potrebna prije svega politička volja, pri čemu se ne radi samo o porezima, edukaciji i kvalitetnim kadrovima, nametima i drugom, nego općenito o kompletnoj investicijskoj klimi koja se po mnogima mora poboljšati", poručila je Čižmar.

I predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar naglasio je da se "puno toga ili skoro sve može riješiti odmah u ovoj godini uz političku volju". "Ograničenja investiranju imamo, o njima pričamo već godinama i krajnje je vrijeme da ih jasnije predočimo i tražimo njihovo rješavanje, jer Hrvatska ima šansu biti turistički lider ne samo u regiji, i samo o nama ovisi želimo li to biti ili samo sljedbenik pojedinih trendova s dobrim fizičkim rezultatima", upozorio je Šustar ocjenjujući da je sada investicijska klima u Hrvatskoj za hotelijerstvo i turizam općenito ipak bolja nego prije četiri godine, kada je održan prvi AHF.

Osvrnuo se i na stopu PDV-a u turizmu, što je svakako jedan od tih deset izazova, kazavši da Hrvatska ima 'najrigidniju' stopu u krugu mediteranskih zemalja, ali i da nije najveći problem visina stope nego u tome što se u zadnje tri-četiri godine mijenjala tri puta, a druga porezna opterećenja i više.

"Time šaljemo loše i neozbiljne poruke investitorima, tim više što smo među 140 zemalja svijeta na predzadnjem ili 139. mjestu po poreznom opterećenju. Teško je očekivati da će investitori u takvim uvjetima gdje se stalno nešto mijenja uložiti veliki novac, očekujući u početku 'jedan' povrat za 10 ili 15 godina, a onda dočekati neki sasvim drugi", naglasio je Šustar.