×

CCMEP - prvi certifikat u hrvatskom poslovnom turizmu

Hrvatska uskoro dobiva prvi nacionalni certifikat namijenjen profesionalcima u kongresno-insentiv-event industriji pod nazivom CCMEP (Certified Croatian Meetings and Events Professional), a provodit će ga HUPKT
HUPKT
HUPKT

Programi certificiranja profesionalaca u kongresnoj industriji nisu ništa novo. U svijetu najpoznatiji – CMP (Certified Meeting Professional) i CMM (Certified Meeting Manager) – vrlo su zahtjevni i mogu vam donijeti određene prednosti ukoliko ste orijentirani na međunarodno tržište. U Hrvatskoj još nema pojedinaca nositelja ovih certifikata, dok dio članova industrije nosi titulu CDMP (Certified Diversity Meeting Planner), za koju ih je obučavala Linda Pereira. Lokalni certifikacijski program do sada nije postojao, što će se uskoro promijeniti. Naime, Hrvatska udruga profesionalaca u kongresnom turizmu (HUPKT) od prošle razvija vlastiti program certificiranja pod nazivom CCMEP (Certified Croatian Meetings and Events Professional). Predstavit će ga na ovogodišnjem Forumu kongresne industrije, koji će se održati 3. prosinca 2015. u zagrebačkom hotelu Palace.

„Budući da je poslovni turizam specifičan oblik turizma koji je potpuno različit od ostalih oblika turizma, prije svega u ciljevima svoga tržišta, pa tako i u potrebnim znanjima pružatelja usluga, već duže je postojala potreba za nacionalnim programom certificiranja profesionalaca u poslovnom turizmu. Osim toga, htjeli smo našim članovima dati dodatnu vrijednost koju će struka – domaća, ali još više strana – znati prepoznati. Certificiranje se temelji na kontinuiranoj edukaciji, a ona je temelj svakog napretka.“, izjavio je Ranko Filipović, podpredsjednik HUPKT-a.

Prijedlog programa CCMEP izradila je Radna grupa, sastavljena od profesionalaca iz hotelijerstva, agencijskog poslovanja te kongresnih ureda, a svoj doprinos dala je i Savjetodavna grupa koju čine predstavnici institucija s Ekonomskog fakulteta i HGK. Program je nastao na temelju nekoliko međunarodnih programa, uključujući one iz susjednih zemalja, SAD-a, Poljske i Velike Britanije, no prilagođen je uvjetima hrvatskog tržišta i poslovnim ciljevima domaćih profesionalaca.

Prvi ciklus certificiranja održat će se u sklopu Foruma 2015., edukacijom na temu organizacije poslovnih skupova. Drugi ciklus edukacije, na temu poznavanja Hrvatske kao destinacije na tržištu poslovnog turizma, održat će se do kraja veljače 2016., nakon čega slijedi ispit i dodjela prvih certifikata CCMEP. Za certificiranje se mogu prijaviti isključivo fizičke osobe, sudionici iz kongresno-insentiv-event industrije, s minimalno dvije godine iskustva u MICE sektoru. Certifikat vrijedi pet godina, nakon čega se radi recertificiranje temeljem sakupljenih edukacijskih bodova, sudjelovanjem na edukacijskim događanjima u organizaciji HUPKT-a.

Cijena certificiranja za redovne i pridružene članove Udruge (fizičke i pravne osobe) iznosi 1.500 kn po osobi, a za ne-članove 4.000 kn po osobi, uz mogućnost uplate u tri rate. Detalje možete pronaći u Pravilniku o postupku certificiranja profesionalaca u kongresnom turizmu.

Na pitanje kakve će koristi donijeti certifikat svojim nositeljima, Filipović pojašnjava: „Certificiranost donosi dodatnu konkurentnost i određenu garanciju kupcima da im je pružatelj usluge profesionalac, koji svakom projektu pristupa prema pravilima struke. Prepoznat je i prihvaćen i od javnog sektora, od kojeg imamo potpunu podršku. Udruga provodi aktivnosti odnosa s javnošću, kojima će se pozicionirati i posebna kvaliteta koju donosi budući certifikat, a na svakom će članu biti mogućnost da pojedinačno kapitalizira posjedovanje certifikata, prije svega stručnim radom i izvrsnošću u poslovanju te direktnim aktivnostima tržišnog komuniciranja.“

Padraic Gilligan poseban gost Foruma 2015!

Ovogodišnji Forum kongresne industrije održava se 3. prosinca 2015. u hotelu Palace u Zagrebu. Tema skupa je „Utjecaj kongresno-insentiv industrije na destinaciju“, o čemu će govoriti prof.dr.sc. Oliver Kesar sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i poseban gost, Padraic Gilligan iz međunarodne konzultantske agencije Sool Nua. Nakon osnivanja i dugogodišnjeg vođenja vodeće irske DMC agencije Ovation, koja kasnije postaje dijelom svjetske MCI Grupe, Gilligan zajedno sa suosnivačem Ovationa Patrickom Delaneyem, prošle godine započinje konzultantski biznis. Ovaj „dinamični duo“ spada među najzanimljivija lica i vodeće stručnjake u industriji, a Delaneya smo imali priliku slušati 2013. na seminaru u Zagrebu. Više informacija o Forumu i programu certificiranja HUPKT-a bit će dostupno u rujnu.