×

Što je donio IMEX 2015?

Hrvatski štand u Frankfurtu ove je godine brojem izlagača bio prepolovljen. Kakva su iskustva hrvatskih hotela i agencija s međunarodne burze IMEX Frankfurt 2015?
IMEX 2015; foto: imex-frankfurt.com, croatia.hr
IMEX 2015; foto: imex-frankfurt.com, croatia.hr

IMEX Frankfurt s godinama je postao jedna od vodećih međunarodnih kongresnih burzi koja okuplja kongresne profesionalce iz čitavog svijeta. Tamo je cijeli svijet, destinacije se natječu prezentacijama svojih kongresno-insentiv ponuda na štandovima, brojem sastanaka s buyerima, osmišljenom promocijom. Tamo je i Hrvatska.

Ove godine Frankfurt je ugostio IMEX od 19. do 21. svibnja, tradicionalno u svojim sajamskim prostorima - Messe Frankfurt. Ekonomske dobrobiti od oko 9.000 sudionika samo ove burze, a treba imati na umu da je Frankfurt ne samo finacijsko središte, već i jedan od najjačih sajamskih gradova u Njemačkoj, ne treba ni spominjati. Ako vas zanima, možete pročitati naš intervju s direktorom Messe Frankfurta Wolfgangom Marzinom. Iznimno, IMEX će se iduće godine pomaknuti u nešto raniji termin - od 19. do 21. travnja 2016. (ukoliko želite uštedjeti na avio kartama i smještaju, bukirajte ih već prema kraju ove godine).

Foto: Imex 2015

IMEX je ove godine bio veći nego ikada. Možda je to najbolji odgovor za sve one koji vjeruju da će virtualni i hibridni sastanci preuzeti primat u industriji poslovnih događanja. Ljudi se, jednostavno, vole vidjeti uživo, stisnuti ruke jedni drugima, popiti piće nakon radnog dijela, uživo čuti predavanje nekih od autoriteta u industriji, zabaviti se na jednom od brojnih društvenih događanja... Tako je u velikoj izložbenoj hali u dva dana predstavljeno 3.500 izlagača, uključujući 55 štandova izlagača koji su se pojavili prvi put, dok je 20% postojećih odlučilo ove godine zakupiti još veću izlagačku površinu. U skladu s velikom ekspanzijom i razvojem kongresne (MICE) industrije u azijskim zemljama zadnjih godina, najveće dodatne površine štandova imali su upravo izlagači poput Kine, Japana, Singapura i Tajvana. Predstavili su se izlagači iz 150 zemalja svijeta – kongresne destinacije, hoteli, DMC, PCO, event i marketinške agencije, kao i strukovna udruženja, novinari, brojni posjetitelji koji su došli posjetiti poslovne partnere i osjetiti atmosferu, čuti najnovije trendove kongresne industrije... Među europskim destinacijama, Austrija, Danska i Nizozemska su također proširili površine svojih štandova. S druge strane, Hrvatska turistička zajednica, nositelj hrvatske promocije, ove godine se predstavila na nešto manjem štandu. Naime, odavno nije zabilježen manji broj domaćih suizlagača; sudjelovalo ih je samo dvanaest, otprilike polovica u odnosu na prošlu godinu. Što je razlog izostanka interesa domaćih hotelijera i agencija, osim visokih cijena zakupa prostora? Neki od njih su našli druge opcije izlaganja, dosta povoljnije, a s većim mogućnostima za zakazivanje sastanaka s hosted buyerima, nastupajući u okviru poslovnih mreža i asocijacija čiji su članovi.

Iskustva hrvatskih izlagača
Milan Pejić iz lošinjskih Jadranka Hotela (Lošinj Hotels&Villas) zadovoljan je ovogodišnjim nastupom u Frankfurtu: „Riječ je o jednom od najfrekventnijih događaja kada je u pitanju umrežavanje i ostvarivanje novih poslovnih suradnji. Održali smo 15 sastanaka, od kojih je njih pet bilo bez prethodnog dogovora. Ti podaci pokazuju kako je interes za Lošinj sve veći te kako je Lošinj prepoznat kao jedna od svjetskih top destinacija koja svojom vrhunskom ponudom postaje sve konkurentnija na turističkom tržištu. Takav interes za nas je, prije svega pokazatelj da radimo dobro posao, a istovremeno i dodatni vjetar u leđa da nastavimo s razvojem naše ponude.“

Foto: HTZ

Predstavnici hrvatskih DMC i PCO agencija manje su zadovoljni ovogodišnjim izdanjem. „Nažalost, ove godine možemo primijetiti nastavak pada dogovorenih sastanaka, koji nisu bili zadovoljavajuće kvalitete. S druge strane, imali smo posjete „walk in“ agenata koji su bili u potrazi za DMC agencijama u Hrvatskoj, a doveli su ih naši informatori na štandu. Veliki broj potencijalnih klijenata nam je javio da neće biti u mogućnosti posjetiti sajam s obzirom na već visoku sezonu te vjeruju da će u jesen, u vrijeme EIBTM-a u Barceloni, imati ipak malo više mogućnosti putovanja.“, govori Silva Ušić iz zagrebačke agencije Penta PCO.

Daniel Marušić, direktor agencije DT Croatia – Dubrovnik Travel DMC, podijelio je svoja razmišljanja o organizaciji burze: „IMEX je bio jako dobar ove godine, imali smo puno sastanaka i konkretnih upita, pripremili smo se kvalitetno, a to je uvijek najbitnije. Atmosfera nije opuštena kao na EIBTM-u, ali posao je posao, pa ga radimo kako treba i gdje ga ima. No, termin samog sajma je nezgodan jer se radi o dijelu godine kada svi imamo mnogo posla. To je kao da organizirate usred ljeta turistički sajam!

Marušić već nekoliko godina ne izlaže na hrvatskom štandu, već na štandovima strukovnih mreža čiji je član. Ovakav način smatra puno boljom opcijom iz više razloga.
„DT Croatia i naše ostale tvrtke DT Slovenia, Talas Montenegro, Talas Serbia, članovi su mnogih profesionalnih MICE udruženja. Među njima najprestižniji je DMC klub Euromic, čiji članovi imaju uključen besplatan nastup na najvažnijim sajmovima kongresne undustrije. S druge strane, na HTZ-ovom štandu za izlagačko mjesto i ostale troškove plaća se preko 6.000 eura, što je apsolutno neprihvatljivo. Članovi zagrebačkog kongresnog ureda imaju subvencioniran taj trošak, no svi ostali hrvatski suizlagači plaćaju puni iznos. Nije riječ samo o trošku, već i o kvaliteti nastupa. Primjerice, izlagačko mjesto kod našeg predstavnika, mreže Body&Soul International, plaćamo 50% manje nego što bismo HTZ-u, a sastanke imamo neprestano jer se Body&Soul brine o broju i kvaliteti sastanaka. HTZ se brine samo o izgledu štanda i općoj promociji, međutim za nas kao izlagače to nije dovoljno. Također, čuo sam od raznih hosted buyera izrazito loše kritike o grupnim prezentacijama koje su se izvodile na štandu HTZ-a. Sve su to razlozi zašto više ne nastupamo unutar hrvatskog štanda. S druge strane, moramo skupo plaćati usluge HTZ-a, koji svoj posao radi loše u smislu promocije i managementa – dugoročno, to je loša situacija za sve nas u Hrvatskoj. Struka je rekla svoje!“, razočaran je trenutnom situacijom Marušić.

Foto: IMEX Social Team

Popratna događanja
Od brojnih popratnih događanja vrijedno je spomenuti tradicionalni Association Day&Evening za predstavnike međunarodnih udruženja, zatim poseban, ekskluzivni event za direktore i kupce najvećih korporacija. No, posebno je zanimljiv IMEX Politicians Forum koji je okupio četredesetak političara, uključujući ministre i ostale decision makere iz Kanade, Češke, Grčke, Njemačke, Mađarske, Meksika, Srbije, Singapura i ostalih zemalja, koji su raspravljali o tome na koji način dovesti u svoje zemlje velika međunarodna događanja.

U Hrvatskoj nema interesa za sudjelovanjem na takvim događanjima jer ne postoji ni osnovna svijest političara i državnih institucija o važnosti razvoja kongresne industrije i njezinom utjecaju na lokalno gospodarstvo. Kako ćemo znati koliko kongresno-insentiv industrija doprinosi u terminima rasta BDP-a, zapošljavanja i ostalog, ako ovakve pokazatelje ne bilježimo i ne mjerimo? Od ove godine ukinuto je, naime, čak i osnovno praćenje kongresa i ostalih poslovnih skupova koje je godinama provodio Hrvatski zavod za statistiku. Budući da još uvijek nemamo veliki kongresni centar, da su nam zračne linije u proljeće i jesen s ostatkom svijeta prepolovljene, da nam nedostaje ozbiljan branding i promišljena promocija na ovom tržištu – postavlja se pitanje koliko smo zapravo konkurentni u odnosu na ostatak regije, Europe, svijeta. Dok sami sebe hvalimo i pokušavamo izvući najbolje iz onoga čime trenutno raspolažemo u organizaciji skupova, kada čovjek vidi sve ostale svjetske igrače na jednom mjestu, što sve te na koje načine nude, zamisli se... Bill McDermott, predsjednik uprave softverskog giganta SAP-a, na otvorenju IMEX-a rekao je: „Sastanci i skupovi su važni – kao sudionici ove industrije trebate slaviti svoje pobjede, stalno nanovo smišljati nove stvari te inspirirati ljude.“ Došlo je vrijeme da i u Hrvatskoj nanovo „izmislimo“ kongresnu industriju, samo što to nitko neće učiniti za nas i umjesto nas.