×

Ivanić-Grad

Zagreb

Cijelo područje ima velike mogućnosti za razvoj seoskog turizma, pa je na tome i težište turističkih planova i razvoja u idućem razdoblju.
Ivanić-Grad
Ivanić-Grad
Foto: TZ Ivanić-Grad

Svojim prirodnim ljepotama i povijesnim spomenicima privlači sve više turista i gostiju. Uz ostalo, oni uživaju u blagodatima domaće kuhinje i odličnoj vinskoj kapljici. Ljubitelji rekreacije, pak, mogu se opustiti uz šetnje, vožnju biciklom po valovitim obroncima Moslavine, u branju gljiva i drugih šumskih plodova, a na svoje će doći i lovci i ribolovci. Na lovištima, ukupne površine 5000 hektara, postoji nekoliko lovačkih domova, a u nekima je moguće i prenoćiti.

Tzig.hr

Prvo poglavlje - Od Dubrave do Ivanića

Područje današnjeg Ivanića bilo je (od osnivanja zagrebačke biskupije 1094. godine) dio Dubravske župe, čije je upravno i sudsko sjedište bilo u Dubravi. Kasnije, zagrebački biskupi osnivaju posebno upravno i gospodarsko područje, sa sjedištem u Ivaniću. Ivanićka se župa prvi puta spominje u povijesnim dokumentima koji datiraju iz 1288. godine.

Drugo poglavlje - Hvala ti, Albene!

Postupno, građani Ivanić-Grada, obrtnici, trgovci, slobodni seljaci, uspjeli su se izboriti za posebne povlastice i slobode, za povlašteni položaj u odnosu na druga naselja u Ivanićkoj župi. Povelja koju im je 1404. godine dao zagrebački biskup Eberhard Alben (kojom su im zajamčene sve povlastice koje su i ranije imali) zacijelo je najznačajniji dokument u povijesti grada. Već godinu dana kasnije prava Ivanića potkrepljena su i proširena kraljevskom ispravom koju je izdao Sigismund.

Treće poglavlje - Nadnevak za pamćenje

Vrhovnu vlast zagrebačkih biskupa zamjenjuje vrhovna carska i vojna vlast krajiških kapetana i generala. Slobodnom vojnom općinom postaje 1767. godine. Kada je car Franjo Josip I. (8. lipnja 1871.) ukinuo Varaždinsku krajinu, Ivanić postaje samostalnom gradskom općinom i službeno dobiva status grada. Taj se povijesni datum danas slavi kao Dan grada Ivanić-Grada.

Četvrto poglavlje - U boj, u boj, za grad svoj!

U doba nadiranja Turaka, u XVI. stoljeću, Ivanić-Grad je bilo jedno od najvažnijih uporišta obrane. Godine 1552., uz Križevce, Koprivnicu i Sisak, ostao je posljednjom preprekom prije Zagreba i njegove okolice. Stara tvrđava, s malo posade, nije bila sposobna nositi takav teret obrane. Stoga će Ivanić uskoro dobiti novu tvrđavu. Podići će je talijanski graditelj Domenico de Lalio, isti onaj koji će utvrditi i Sisak. Najveća bitka s Turcima u susjedstvu Ivanića odigrala se 1586. godine. U njoj su Turci bili potpuno razbijeni, a Ivanić Grad sa svojom tvrđavom ostaje na braniku Hrvatske sve do kraja stoljeća.

Tzig.hr

Crkva sv. Petra

Glavni dio - Župna crkva sv. Petra dovršena 1831. godine u kasnobaroknom stilu.
Dodatak prvi - krajem prošlog stoljeća oko crkve je uređen park u stilu engleske parkovne arhitekture.
Dodatak drugi - godine 1925. pred ulazom u crkvu podignut je spomenik 1000. godišnjici hrvatskog kraljevstva.

Gradska vijećnica

Vrijedan spomenik s grbom grada iznad vrata iz 1889. godine.

Vatrogasci

U Ivaniću je 1892. godine utemeljeno i jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava, odakle je i pionir hrvatskog vatrogastva Đuro Deželić.

Društva

U Ivaniću djeluju: Vokalni ansambl Milka Trnina , KUD „Ivanić", KUD "Ogranak seljačke sloge" Posavski Bregi, KUD „Posavec" Dubrovčak Lijevi/ Topolje , KUD „ Đuro Kundek" Caginec, Puhački orkestar KUD-a „Posavec", Muški komorni zbor „Posavec", Udruga slobodnih umjetnika „Forma 2000.", VIS „ Pelister"...

Sport

U Ivanić-Gradu aktivno već skoro cijelo stoljeće djeluju mnoge sportske udruge i klubovi, a duga tradicija i zavidni rezultati postignuti su u nogometu, rukometu, biciklizmu, košarci, streljaštvu i karateu.

Događanja

Ivanićki fašnik u veljači, Dani Grada i Festival lana u lipnju, Međunarodna biciklistička utrka Memorijal Stjepana Grgca u kolovozu, Bučijada u listopadu, Smotra muških pjevačkih skupina Hrvatske u studenome, a organiziraju se i druge kulturne, zabavne i sportske priredbe.

Obrazovanje

Odgojno-obrazovnu i kulturnu tradiciju nastavljaju danas dvije osnovne i jedna srednja škola, te Pučko otvoreno učilište, s raznovrsnim kulturno-umjetničkim programima i knjižnicom.
Prva pučka škola osnovana je u Ivanić-Gradu još davne 1750. godine, službeni joj je naziv bio "Komunalna pučka škola", a 1877. godine osnovana je čitaonica, pod nazivom "Građanska čitaonica", jedna od najstarijih kulturnih institucija te vrste u Hrvatskoj.

Objekti

U samom Ivanić-Gradu gostima stoji na raspolaganju suvremena kino dvorana, održava se ciklus tjednih i mjesečnih kulturno-zabavnih priredbi u Domu kulture, tu su i sportska dvorana, sportski tereni za nogomet, rukomet, tenis, automatska četverostazna kuglana, streljana u Topolju.

Tzig

Izrada opanaka i ostalih kožnih proizvoda je tradicija obitelji Kruh Vuk koja datira od početka 20. stoljeća. Djed Slavko otvorio je obrt u Ivanić-Gradu, a naslijedio ga je njegov sin Josip. Danas se ovim poslom bavi cjelokupna obitelj.

U obiteljskoj tradicijskoj proizvodnji izrađuju se proizvodi (isključivo po narudžbi) za kulturno umjetnička društva u zemlji i još više u inozemstvu. Osim opanaka, proizvode se i ostali tradicijski kožni proizvodi za narodne nošnje, čizme, remenje.

U novije vrijeme razvija se suradnja sa modnom industrijom prema idejama modnih dizajnera.

Kruh Vuk d.o.o.
Ivan Kruh Vuk, Ulica ruža 62, 10310 Ivanić Grad
Tel.: +385 1 2881 449
e-mail: info@opanci-obuca.com
www.opanci-obuca.com

 

Tzig.hr

NAFTALAN, lječilište poznato u svijetu po rijetkim i jedinstvenim prirodnim ljekovitim izvorima.

Naftalan, po kome je lječilište dobilo ime, je specifična vrsta ljekovite nafte, čije je ovo drugo nalazište u svijetu, jedino u Europi i bez sumnje je prava rijetkost.

Slana termalna voda, kao rezidua Panonskog mora i ljekovita nafta-naftalan uz suvremeno opremljenu fizikalnu medicinu predstavlja odličnu osnovu za liječenje kožnih i reumatskih bolesti.

Upravo ti prirodni ljekoviti činitelji i suvremeno koncipirana fizikalna terapija te odličan medicinski tim stvorili su mogućnost dolaska pacijenata oboljelih od psorijaze te upalnih reumatskih bolesti iz mnogih zemalja svijeta.

Naftalan, specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju
Omladinska 23 a, Tel.01 2834 555, fax. 01 2881 481
informacije.rezervacije@naftalan.hr
www.naftalan.hr

 

Tzig.hr

ŠRC Petek

Ukoliko ste naumili provesti idealan obiteljski vikend, ovo je pravo mjesto za Vas!

Vrhunska zabava za sve naraštaje, a posebno za djecu. Razne penjalice, ljuljačke, tobogani, njihaljke i klackalice, pješčanik i ostali zabavni sadržaji pružit će Vama i Vašoj djeci puno zabave i smijeha.

U trenucima dok se djeca zabavljaju nudi Vam se mogućnost rekreacije ili opuštanja uz osvježavajuće piće na jednoj od terasa s nesmetanim pogledom na dječje igralište i sportske terene.

Veliki izbor raznih sprava za vježbanje i održavanje kondicije, dostupnost svakim radnim danom. Jednostavno i lako vježbanje po vrlo pristupačnim cijenama čine teretanu pravim izborom za Vas. Vježbajte koliko i kada to Vama odgovara. Osim teretane u ponudi je i mogućnost opuštanja i relaksacije uz medicinsko-rehabilitacijsku masažu.

Ne oklijevajte! Mi Vas čekamo...

ŠRC Petek
Etanska cesta bb, Ivanić-Grad
Tel.: 01 2883 070
www.petek.hr

Tzig.hr

Možda će vas zanimati