×

Ivanić-Grad - Kulturna baština

Zagreb

Cijelo područje ima velike mogućnosti za razvoj seoskog turizma, pa je na tome i težište turističkih planova i razvoja u idućem razdoblju.

Crkva sv. Petra

Glavni dio - Župna crkva sv. Petra dovršena 1831. godine u kasnobaroknom stilu.
Dodatak prvi - krajem prošlog stoljeća oko crkve je uređen park u stilu engleske parkovne arhitekture.
Dodatak drugi - godine 1925. pred ulazom u crkvu podignut je spomenik 1000. godišnjici hrvatskog kraljevstva.

Gradska vijećnica

Vrijedan spomenik s grbom grada iznad vrata iz 1889. godine.

Vatrogasci

U Ivaniću je 1892. godine utemeljeno i jedno od najstarijih dobrovoljnih vatrogasnih društava, odakle je i pionir hrvatskog vatrogastva Đuro Deželić.

Društva

U Ivaniću djeluju: Vokalni ansambl Milka Trnina , KUD „Ivanić", KUD "Ogranak seljačke sloge" Posavski Bregi, KUD „Posavec" Dubrovčak Lijevi/ Topolje , KUD „ Đuro Kundek" Caginec, Puhački orkestar KUD-a „Posavec", Muški komorni zbor „Posavec", Udruga slobodnih umjetnika „Forma 2000.", VIS „ Pelister"...

Sport

U Ivanić-Gradu aktivno već skoro cijelo stoljeće djeluju mnoge sportske udruge i klubovi, a duga tradicija i zavidni rezultati postignuti su u nogometu, rukometu, biciklizmu, košarci, streljaštvu i karateu.

Događanja

Ivanićki fašnik u veljači, Dani Grada i Festival lana u lipnju, Međunarodna biciklistička utrka Memorijal Stjepana Grgca u kolovozu, Bučijada u listopadu, Smotra muških pjevačkih skupina Hrvatske u studenome, a organiziraju se i druge kulturne, zabavne i sportske priredbe.

Obrazovanje

Odgojno-obrazovnu i kulturnu tradiciju nastavljaju danas dvije osnovne i jedna srednja škola, te Pučko otvoreno učilište, s raznovrsnim kulturno-umjetničkim programima i knjižnicom.
Prva pučka škola osnovana je u Ivanić-Gradu još davne 1750. godine, službeni joj je naziv bio "Komunalna pučka škola", a 1877. godine osnovana je čitaonica, pod nazivom "Građanska čitaonica", jedna od najstarijih kulturnih institucija te vrste u Hrvatskoj.

Objekti

U samom Ivanić-Gradu gostima stoji na raspolaganju suvremena kino dvorana, održava se ciklus tjednih i mjesečnih kulturno-zabavnih priredbi u Domu kulture, tu su i sportska dvorana, sportski tereni za nogomet, rukomet, tenis, automatska četverostazna kuglana, streljana u Topolju.

Tzig