×

Opatija - Atrakcije

Kvarner

Opatija, elegantna turistička destinacija, središte je rivijere s najdužom tradicijom u turizmu Hrvatske. Kongresni kapaciteti obuhvaćaju više od 50 dvorana sa do 900 sjedišta.
31Broj hotela
2598Smještajnih jedinica
900Najveća dvorana
40 kmUdaljenost od zračne luke

Villa AngiolinaZgrada koja je sasvim sigurno obilježila početak turističke epohe u povijesti Opatije, danas je sjedište Hrvatskog muzeja turizma. Do njene izgradnje 1844. godine Opatija je bilo relativno veliko naselje od oko 120 kuća, grupiranih uglavnom oko parcela udaljenih od morske obale i orijentiranog prema ribarstvu i pomorstvu. Dolaskom riječkog patricija Iginija Scarpe, njegovim podizanjem vile Angioline (koje je dobilo ime po tada već pokojnoj Scarpinoj ženi iz roda Sartorijevih), Opatija otvara vrata čitavom nizu gostiju i putnika, među kojima austrijskoj carici Mariji Ani, botaničaru Heinrichu Noëu, hrvatskom banu Josipu Jelačiću i drugima koji, oduševljeni lokalnom vegetacijom i klimom, šire famu Opatije i tako pripremaju teren za buduće klimatsko lječilište.


Crkva Sv. JakovaPodignuta najvjerojatnije 1420-ih, kao kolonija benediktinaca prebjeglih iz furlanskog samostana Sv. Petra u Rožacu (San Pietro di Rosazzo), ova opatija dala je ime čitavom kasnijem naselju. Danas je sačuvala vrlo malo od svog izvornog izgleda: 1506. opat Šimun izgradio je ili pregradio crkvu, kako govori natpis nad portalom; krajem XVIII. stoljeća temeljito je renovirana, a 1930-ih bitno proširena. Od atrakcija, čuva repliku jednog Meštrovićevog reljefa.


Djevojka s galebomPrepoznatljiv simbol grada i jedna od najčešće fotografiranih skulptura u Hrvatskoj. Elegantna statua na stijeni uz obalno šetalište Lungomare krije zanimljivu priču. Na njenom je mjestu nekoć stajao kip Madonne del Mare, postavljen da bdije nad dušom grofa Arthura Kesselstadta, nestalog u proljetnoj oluji na moru 1891. godine. Originalna statua Madonne del Mare danas se nalazi u Hrvatskom muzeju turizma u Vili Angiolina, a pozlaćena replika se nalazi pored crkve sv. Jakova.


Hotel KvarnerNajstariji hotel na istočnoj obali Jadrana otvoren je 1884. godine kao prvi luksuzni objekt u Opatiji. U početku je bio predviđen kao sanatorij za plućne bolesti za plemstvo i uglednike. Nakon što su toplice stradale u požaru, 1913. godine novoizgrađena Kristalna dvorana postala je blistavo gradsko okupljalište. Ukrašena prekrasnim kristalnim lusterima, dvorana je mjesto gdje se odvijaju brojne kulturno-zabavne manifestacije i razne svečanosti.


Lungomare (Šetalište Franje Josipa I)Između bogatih parkova i prekrasnih vila s jedne strane, te uzburkanih morskih valova s druge, smjestila se jedna od glavnih atrakcija Opatijske rivijere – deset kilometara duga i stotinu godina stara šetnica Lungomare koja povezuje Volosko s Lovranom. Obavijen hladom lovora i hrasta crnike, Lungomare nudi priliku za upoznavanje lokalne povijesti i kulturnih znamenitosti kao što su rodna kuća znanstvenika Andrije Mohorovičića ili djevojka s galebom koja je postala simbolom Opatije.


Parkovi Angiolina i Sv. JakovSredišnji opatijski park je hortikulturni spomenik površine 3.64 ha. Podijeljen je na 60 polja i u njemu je zasađeno oko 150 biljnih vrsta. Veliki broj njih potječe iz dalekih krajeva svijeta i nisu tipične za ovo podneblje. U povijesnim dokumentima nalazimo podatke o nastajanju parka u razdoblju od 1845. do 1860. godine, u okolini Ville Angiolina koja je bila vlasništvo Iginia Scarpe, velikog ljubitelja prirode. U tom dijelu nalaze se mnoge biljke koje su prenesene iz Japana, Kine, Južne Amerike, Australije i drugih krajeva svijeta. Među mnogim zanimljivim biljkama u parku se nalazi i japanska kamelija (Camellia japonica), koja je s vremenom postala prepoznatljivi simbol Opatije. Danas je park podijeljen u dva dijela, jedan u blizini crkve – park sv. Jakova i drugi u blizini Ville Angiolina – Park Angiolina.


Park prirode UčkaU zaleđu Opatije će na svoje doći ljubitelji prirode i sportova na otvorenom, ali i svi koje zanimaju povijest i kulturna baština. Mjesta i sela u okolici otkrivaju priče iz dalekih vremena, a veličanstvena planina Učka, proglašena Parkom prirode, koja se s razine mora uspinje do impozantnih 1400 metara nadmorske visine, pravi je izazov za ljubitelje planinarenja i brdskog biciklizma. Za samo nekoliko sati jedna od mnogobrojnih planinarskih staza odvest će vas iz slikovite arhitekture mediteranskih gradića liburnijskog primorja preko šumovitih obronaka Učke do njenog najvišeg vrha Vojaka na visini od 1401 metar. Sa vidikovca koji oblikom podsjeća na srednjevjekovnu kulu pruža se punih 360 stupnjeva pogleda od kojeg zastaje dah: Istarski poluotoci, otoci sjevernog Jadrana, planine Gorskog kotara, Venecija, talijanske Alpe...


Hrvatski muzej turizmaHrvatski muzej turizma specijalizirana je muzejska ustanova nacionalne razine osnovana 2007. godine koja prikuplja, čuva, istražuje i prezentira materijalnu i nematerijalnu baštinu turističkog sadržaja. Među temeljnim zadacima ustanove prikupljanje je podataka o svim relevantnim izvorima i o potencijalnim muzejskim predmetima važnim za povijest hrvatskog turizma. Muzej raspolaže s dvije zgrade: vilom Angiolinom i Umjetničkim paviljonom "Juraj Šporer".

Pregled ostalih opatijskih znamenitosti pogledajte ovdje.