×

Opatija

Kvarner

Opatija, elegantna turistička destinacija, središte je rivijere s najdužom tradicijom u turizmu Hrvatske. Kongresni kapaciteti obuhvaćaju više od 50 dvorana sa do 900 sjedišta.
31Broj hotela
2685Smještajnih jedinica
2500Najveća dvorana
40 kmUdaljenost od zračne luke

Opatija, elegantna turistička destinacija, središte je rivijere s najdužom tradicijom u turizmu Hrvatske. Povoljan geoprometni položaj, najbliži izlaz na toplo more Srednje Europe, na otprilike 500 km od Milana, Beča i Münchena, bujna vegetacija i ugodna klima (45°20’ sjeverne širine) najvažniji su razlozi začetka i naglog razvoja turizma krajem 19. stoljeća.

Građena na prijelazu 19. u 20. stoljeće, do danas je zadržala sklad s prirodom. Njegovani parkovi, osvijetljeno obalno šetalište (Lungomare 10 km), uređena kupališta i fontane okvir su za vile i hotele u koje se može smjestiti do 9.000 gostiju.

S obzirom na relativnu stalnost temperatura (zimski prosjek 7,0°C, ljeti 21,9°C), visoki zračni pritisak i stalno strujanje zraka, podneblje Opatije je umirujuće i okrepljujuće. Kontrasti mora i planine, zelenila parkova i plavetnila mora, starih građevina i suvremenog komfora, bučnih zabavišta i tihih izletišta čine Opatiju i njenu okolicu privlačnim stjecištem turista u svako godišnje doba.

Kongresni kapaciteti (više od 50 dvorana sa do 900 sjedišta), 11 zatvorenih bazena, wellness programi, casino, diskoteke, Ljetna pozornica s 2.000 mjesta, karnevali, festivali, mogućnost kraćih izleta u bližu okolicu ili cjelodnevnih u nacionalne parkove Plitvička jezera i Risnjak ili Veneciju dio su opatijske turističke ponude.

Villa AngiolinaZgrada koja je sasvim sigurno obilježila početak turističke epohe u povijesti Opatije, danas je sjedište Hrvatskog muzeja turizma. Do njene izgradnje 1844. godine Opatija je bilo relativno veliko naselje od oko 120 kuća, grupiranih uglavnom oko parcela udaljenih od morske obale i orijentiranog prema ribarstvu i pomorstvu. Dolaskom riječkog patricija Iginija Scarpe, njegovim podizanjem vile Angioline (koje je dobilo ime po tada već pokojnoj Scarpinoj ženi iz roda Sartorijevih), Opatija otvara vrata čitavom nizu gostiju i putnika, među kojima austrijskoj carici Mariji Ani, botaničaru Heinrichu Noëu, hrvatskom banu Josipu Jelačiću i drugima koji, oduševljeni lokalnom vegetacijom i klimom, šire famu Opatije i tako pripremaju teren za buduće klimatsko lječilište.


Crkva Sv. JakovaPodignuta najvjerojatnije 1420-ih, kao kolonija benediktinaca prebjeglih iz furlanskog samostana Sv. Petra u Rožacu (San Pietro di Rosazzo), ova opatija dala je ime čitavom kasnijem naselju. Danas je sačuvala vrlo malo od svog izvornog izgleda: 1506. opat Šimun izgradio je ili pregradio crkvu, kako govori natpis nad portalom; krajem XVIII. stoljeća temeljito je renovirana, a 1930-ih bitno proširena. Od atrakcija, čuva repliku jednog Meštrovićevog reljefa.


Djevojka s galebomPrepoznatljiv simbol grada i jedna od najčešće fotografiranih skulptura u Hrvatskoj. Elegantna statua na stijeni uz obalno šetalište Lungomare krije zanimljivu priču. Na njenom je mjestu nekoć stajao kip Madonne del Mare, postavljen da bdije nad dušom grofa Arthura Kesselstadta, nestalog u proljetnoj oluji na moru 1891. godine. Originalna statua Madonne del Mare danas se nalazi u Hrvatskom muzeju turizma u Vili Angiolina, a pozlaćena replika se nalazi pored crkve sv. Jakova.


Hotel KvarnerNajstariji hotel na istočnoj obali Jadrana otvoren je 1884. godine kao prvi luksuzni objekt u Opatiji. U početku je bio predviđen kao sanatorij za plućne bolesti za plemstvo i uglednike. Nakon što su toplice stradale u požaru, 1913. godine novoizgrađena Kristalna dvorana postala je blistavo gradsko okupljalište. Ukrašena prekrasnim kristalnim lusterima, dvorana je mjesto gdje se odvijaju brojne kulturno-zabavne manifestacije i razne svečanosti.


Lungomare (Šetalište Franje Josipa I)Između bogatih parkova i prekrasnih vila s jedne strane, te uzburkanih morskih valova s druge, smjestila se jedna od glavnih atrakcija Opatijske rivijere – deset kilometara duga i stotinu godina stara šetnica Lungomare koja povezuje Volosko s Lovranom. Obavijen hladom lovora i hrasta crnike, Lungomare nudi priliku za upoznavanje lokalne povijesti i kulturnih znamenitosti kao što su rodna kuća znanstvenika Andrije Mohorovičića ili djevojka s galebom koja je postala simbolom Opatije.


Parkovi Angiolina i Sv. JakovSredišnji opatijski park je hortikulturni spomenik površine 3.64 ha. Podijeljen je na 60 polja i u njemu je zasađeno oko 150 biljnih vrsta. Veliki broj njih potječe iz dalekih krajeva svijeta i nisu tipične za ovo podneblje. U povijesnim dokumentima nalazimo podatke o nastajanju parka u razdoblju od 1845. do 1860. godine, u okolini Ville Angiolina koja je bila vlasništvo Iginia Scarpe, velikog ljubitelja prirode. U tom dijelu nalaze se mnoge biljke koje su prenesene iz Japana, Kine, Južne Amerike, Australije i drugih krajeva svijeta. Među mnogim zanimljivim biljkama u parku se nalazi i japanska kamelija (Camellia japonica), koja je s vremenom postala prepoznatljivi simbol Opatije. Danas je park podijeljen u dva dijela, jedan u blizini crkve – park sv. Jakova i drugi u blizini Ville Angiolina – Park Angiolina.


Park prirode UčkaU zaleđu Opatije će na svoje doći ljubitelji prirode i sportova na otvorenom, ali i svi koje zanimaju povijest i kulturna baština. Mjesta i sela u okolici otkrivaju priče iz dalekih vremena, a veličanstvena planina Učka, proglašena Parkom prirode, koja se s razine mora uspinje do impozantnih 1400 metara nadmorske visine, pravi je izazov za ljubitelje planinarenja i brdskog biciklizma. Za samo nekoliko sati jedna od mnogobrojnih planinarskih staza odvest će vas iz slikovite arhitekture mediteranskih gradića liburnijskog primorja preko šumovitih obronaka Učke do njenog najvišeg vrha Vojaka na visini od 1401 metar. Sa vidikovca koji oblikom podsjeća na srednjevjekovnu kulu pruža se punih 360 stupnjeva pogleda od kojeg zastaje dah: Istarski poluotoci, otoci sjevernog Jadrana, planine Gorskog kotara, Venecija, talijanske Alpe...


Hrvatski muzej turizmaHrvatski muzej turizma specijalizirana je muzejska ustanova nacionalne razine osnovana 2007. godine koja prikuplja, čuva, istražuje i prezentira materijalnu i nematerijalnu baštinu turističkog sadržaja. Među temeljnim zadacima ustanove prikupljanje je podataka o svim relevantnim izvorima i o potencijalnim muzejskim predmetima važnim za povijest hrvatskog turizma. Muzej raspolaže s dvije zgrade: vilom Angiolinom i Umjetničkim paviljonom "Juraj Šporer".

Pregled ostalih opatijskih znamenitosti pogledajte ovdje.

Kongresni i insentiv ured Opatija, kao sastavni dio Turističke zajednica grada Opatije, neprofitna je organizacija čija je uloga promicanje Opatije kao hrvatske kongresne i insentiv destinacije. Kongresni i insentiv ured pruža besplatne i neutralne informacije o mogućnostima organizacije kongresa i insentiva u Opatiji i njenoj okolici.

Aktivnosti Ureda obuhvaćaju svakodnevnu komunikaciju s pružateljima usluga u gradu, organizatorima događanja i potencijalnim klijentima. Ured također potpomaže događanja koja se odvijaju u gradu pružanjem relevantnih informacija i promoviranjem putem internetskih stranica.

Međunarodno djelovanje Ureda usmjereno je na promociju kongresne i insentiv ponude Opatije na specijaliziranim svjetskim burzama za kongresnu djelatnost (IMEX, EIBTM). Kongresni i insentiv ured Opatija punopravni je član.Kongresni i insentiv ured Opatija daje neutralne i besplatne informacije organizatorima kongresnih i insentiv događanja u Opatiji. Osnovne usluge uključuju:

• prijedlog i pronalaženje mjesta događanja
• ugošćavanje studijskih grupa i inspekcijskih posjeta
• prijedlozi za društvene programe, te izlete prije i poslije događanja
• opskrbljivanje promotivnim materijalom
• pomoć kod izbora profesionalnih kongresnih organizatora
• pomoć kod izrade ponuda

Kongresni katalog "Opatija - kongresna destinacija s tradicijom" je vodič za organizatore događanja koji na jednom mjestu predstavlja kompletnu kongresnu i insentiv ponudu Opatije i okolice.

Kontakt

Goran Pavlović
Menadžer za kongresni i ostale oblike turizma
tel: +385 51 603 273
fax: +385 51 271 699
e-mail: convention.bureau@visitOpatija.com

"Predstaviti se u Opatiji", to je prestiž i neuništivi moto. Opatija je oduvijek predstavljala elitni centar za najveća događanja - poslovna, umjetnička, zabavna. Kada želite fascinirati uzvanike, po fascinaciju dolazite u Opatiju, nepisano je pravilo koje se primjenjuje duže od stoljeća i pol. Glavni poslovni skupovi i veliki koncertni spektakli oduvijek su obitavali u Opatiji i njenim čuvenim pozornicama - velikoj Ljetnoj pozornici i mitskoj Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.

Povoljan geoprometni položaj i ugodna klima najvažniji su razlozi začetka i naglog razvoja turizma krajem 19. stoljeća. Opatija je elegantna turistička destinacija i središte rivijere s najdužom tradicijom u turizmu Hrvatske. Ponos grada - prostrani i njegovani parkovi, osvijetljeno obalno šetalište dugačko čak 12 kilometara, brojna kupališta i fontane, okvir su za vile i hotele u koje se može smjestiti do 6.000 gostiju.

O opatijskoj kongresnoj i turističkoj tradiciji svjedoči činjenica da je ovdje još 1904. godine održan Četvrti kongres austrijskih balneologa, a 1906. izašla knjiga Abbazia als Kurort (Opatija kao lječilište) posvećena šezdesetom rođendanu znamenitoga opatijskog liječnika Juliusa Glaxa. S više od 20 hotela, od kojih je većina kategorije četiri ili pet zvjezdica, nizom restorana i rekreacijskih sadržaja, zabavnih programa i događanja, Opatija danas može zadovoljiti zahtjevne organizatore kongresa i njihove sudionike.

Organizatorima kongresnih događanja Opatija nudi sve prednosti velike kongresne destinacije s jedne i neodoljivog šarma intimnog turističkog odredišta s druge strane. Kombinacija iskustva i tradicije u organizaciji kongresa, te moderni i kvalitetni kapaciteti, odličan su temelj za organizaciju skupova i događanja različitih vrsta i veličina.

Danas, više od 120 godina nakon održavanja prvog kongresa, u Opatiji se godišnje održava ukupno više od 500 kongresa, seminara, raznih skupova i događaja. Veliki broj današnjih kongresa u Opatiji je tradicionalan i nacionalnog značaja, a svake godine bilježi se sve veći broj kongresa međunarodnog značaja.

Tome naravno pridonosi i povoljna lokacija Opatije kao središnje poveznice cijele regije Alpe-Adria (Hrvatska, Slovenija, Italija, Austrija i Mađarska). Opatija je danas zahvaljujući razvoju moderne cestovne mreže lako dostupna osobnim automobilom u samo nekoliko sati vožnje iz svih važnih središta regije. Prema postojećoj cestovnoj infrastrukturi, Opatija se u ovom trenutku nalazi unutar 5 sati vožnje osobnim automobilom od najvažnijih gradova južnog i centralnog dijela Europe (Zagreb, Varaždin, Osijek, Split, Ljubljana, Maribor, Venecija, Milano, Beč, Budimpešta, Salzburg, München, Beograd...).

Zrakoplovom se u Opatiju može stići preko pet međunarodnih zračnih luka koje su udaljene maksimalno dva sata transfera. Vlakom se u Opatiju iz smjera Zagreba dolazi preko željezničke stanice Rijeka (15 km), a iz smjera Ljubljane preko stanice Opatija-Matulji (6 km).

Organizatorima kongresnih događanja Opatija nudi sve prednosti velike kongresne destinacije s jedne i neodoljivog šarma intimnog turističkog odredišta s druge strane.

Kombinacija iskustva i tradicije u organizaciji kongresa, te moderni i kvalitetni kapaciteti, odličan su temelj za organizaciju skupova i događanja različitih vrsta i veličina.

Opatija godišnje ugosti više od 500 različitih poslovnih skupova. Široki raspon i raznolikost kongresnih kapaciteta omogućava održavanje više skupova istovremeno. Veliki broj današnjih kongresa u Opatiji je tradicionalan i nacionalnog značaja, a svake godine bilježi se sve veći broj kongresa međunarodnog značaja.

Kongresni kapaciteti u hotelimaHotel Ambasador *****
Broj soba: 243
Broj dvorana: 8
Najveća dvorana: 473m² / 500 sjedećih mjesta
Ukupno sjedećih mjesta: 950

Amadria Park Hotel Milenij *****
Broj soba: 96
Broj dvorana: 2
Najveća dvorana: 173 m² / 220 sjedećih mjesta
Ukupno sjedećih mjesta: 300

Grand Hotel Adriatic ****/***
Broj soba: 315
Broj dvorana: 8
Najveća dvorana: 750 m² / 550 sjedećih mjesta
Ukupno sjedećih mjesta: 1.200

Hotel Admiral ****
Broj soba: 200
Broj dvorana: 6
Najveća dvorana: 170 m² / 130 sjedećih mjesta
Ukupno sjedećih mjesta: 330

Amadria Park Grand hotel 4 opatijska cvijeta ****
Conference Park 25/7

Broj soba: 191
Broj dvorana: 10
Najveća dvorana: 340 m² / 450 sjedećih mjesta
Ukupno sjedećih mjesta: 1.150

Amadria Park Hotel Royal ****
Broj soba: 54 sobe
Broj dvorana: 1
Najveća dvorana: 750 m² / 950 sjedećih mjesta

Hotel Bristol by OHM Group ****
Broj soba: 78
Broj dvorana: 3
Najveća dvorana: 217 m² / 150 sjedećih mjesta
Ukupno sjedećih mjesta: 185

Hotel Kvarner ****
Broj soba: 82
Broj dvorana: 2
Najveća dvorana: 655m² / 850 sjedećih mjesta
Ukupno sjedećih mjesta: 900

Heritage Hotel Imperial ****
Broj soba: 121
Broj dvorana: 2
Najveća dvorana: 319m² / 200 sjedećih mjesta
Ukupno sjedećih mjesta: 350

Hotel Palace Bellevue ****
Broj soba: 221
Broj dvorana: 3
Najveća dvorana: 99m² / 90 sjedećih mjesta
Ukupno sjedećih mjesta: 190

Hotel Mozart *****
Broj soba: 29
Broj dvorana: 2
Najveća dvorana: 100 m² / 120 sjedećih mjesta
Ukupno sjedećih mjesta: 180

Hotel Ikador*****
Broj soba: 16
Broj dvorana: 1
Najveća dvorana: 65 m² / 16 sjedećih mjesta

Hotel Laurus ****
Broj soba: 24
Broj dvorana: 1
Najveća dvorana: 246 m² / 120 sjedećih mjesta

Design Hotel Navis *****
Broj soba: 44
Broj dvorana: 1
Najveća dvorana: 64 m² / 40 sjedećih mjesta

Centar Gervais

Centar Gervais otvoren je 2017. godine kao multifunkcionalni centar namijenjen održavanju konferencija, poslovnih i kulturnih događanja. Nalazi se u užem centru grada, na nekoliko minuta hoda od većine opatijskih hotela. Raspolaže s velikom kazališnom dvoranom, koja može primiti 500 sudionika u parteru i na balkonu. U prizemlju se nalazi mala dvorana za 300 sudionika koja se po potrebi može podijeliti na tri manje ili koristiti kao jedan samostalan prostor s dnevnim svjetlom. Prostran lobby odličan je izložbeni prostor, u sklopu kojeg se nalaze i ugostiteljski sadržaji. Suteren je osmišljen kao klupski prostor za koncerte i druga zabavna događanja, te ima vlastiti ulaz.

Villa Antonio
Smještena u samom centru Opatije, vila Antonio raspolaže jednom kongresnom dvoranom veličine 115 m² u obliku amfiteatra. Opremljena je projekcijskim platnom i projektorom.

Kulturni dom Zora
Kulturni dom Zora nalazi se u samom centru grada i lako je dostupan pješice iz gotovo svih opatijskih hotela. Raspolaže multifunkcionalnom dvoranom površine 96 m² namijenjenom održavanju predavanja, seminara i domjenaka. Nalazi se u neposrednoj blizini Centra Gervais, pa može poslužiti kao dodatni prostor.

Ljetna pozornica Opatija
Ljetna pozornica Opatija izgrađena je 1954. godine kao jedna od rijetkih otvorenih pozornica na Mediteranu. Od tada pa do danas ugostila je brojne glazbene koncerte, velika operna gostovanja i balete, te gostovanja nekih od najvećih svjetskih umjetnika.

Ljetna pozornica smještena je u blizini opatijske gradske luke i glavnog gradskog parka, a iz većine opatijskih hotela s kongresnim kapacitetima dostupna je pješice za nekoliko minuta.

Veliko amfiteatralno gledalište kapaciteta je 2.500 sjedećih mjesta. Ljetna pozornica odlična je lokacija za održavanje koncerata i sličnih događanja na otvorenom. Uz veliku centralnu scenu ima još i malu pozornicu na kojoj se odvijaju događanja namijenjena manjoj publici. Mala scena ujedno je pogodna i za održavanje domjenaka, zabava i sličnih događanja.

Sportska dvorana Marino Cvetković
Sportska dvorana Marino Cvetković zauzima površinu od 11.000 kvadrata i obuhvaća veliko sportsko igralište od 1.800 m2 koje se može prilagođavati ovisno o namjeni s tribinama za 1.217 gledatelja, i malo igralište od 200 m2. U sklopu dvorane nalaze se i popratni sadržaji kao što su recepcija, garderobe, sale za sastanke, restoran, terasa za VIP evente, ambulanta, wellness centar (saune, masaže) i trg na otvorenom. U suterenu je parkiralište sa 137 parkirnih mjesta i 5 mjesta za invalide. Uz dvoranu je osigurano pet parkirnih mjesta za autobuse. Dvorana je namijenjena održavanju raznih sportskih manifestacija (rukomet, košarka, odbojka, mali nogomet, tenis, stolni tenis, gimnastika, badminton, boks, hrvanje itd.) te kulturnih, poslovnih, izložbeno-sajamskih i zabavnih događanja (koncerti, izložbe, sajmovi, konvencije, kongresi, poslovni skupovi).

U Opatiji i njezinoj bližoj ili široj okolici postoje idealne mogućnosti za organizaciju poticajnih putovanja i motivacijskih programa, te izleta. Tu će ponešto za sebe naći adrenalinski ovisnici, zaljubljenici u povijest ili pak gurmani i ljubitelji dobrih vina.

Za one koji preferiraju sportske sadržaje, impresivan obalni krajolik nudi razne mogućnosti za jedrenje Kvarnerom ili za istraživanje ljepota kristalno čistog mora, brojne pješčane i šljunčane plaže, skrivene uvale, slikovite luke i doživljaj još uvijek netaknute prirode.

Trekking i orijentaciju u prirodi možete započeti šetnjom odabranim stazama Parka prirode Učka, i uživanjem u prekrasnim krajolicima uz pratnju vodiča. Kako biste potaknuli sportski duh, nadopunite svoju aktivnost snalaženjem u prirodi pomoću karte i kompasa ili GPS-a, te pronađite zadane kontrolne točke.

Učka je idealna destinacija i za rekreacijsko istraživanje spilja (caving) i slobodno penjanje te natjecanje timova u svladavanju prepreka poput spilja i strmih litica. Naučite tehniku spuštanja niz liticu ili stijenu konopom, ili se spustite u čarobni svijet krškog podzemlja uz pratnju stručnog speleološkog vodiča i uz svu potrebnu opremu.

Biciklom se na Kvarneru mogu prijeći obala, otoci i gorje na više od 1300 km obilježenih biciklističkih staza. Raznolikost Zahvaljujući raznolikosti krajolika i terena, vaša vožnja biciklom bit će uvijek zanimljiva i dinamična, bez obzira vozite li sami, u organiziranim turama, ili s vodičima.

Sea kayaking je poput šetnje po moru. Pogledom potražite dupine, divite se morskim nazubljenim grebenima i skrivenim špiljama, i doživite najljepši zalazak sunca. Ne morate biti niti sportaš niti dobar veslač.

Boravak u Opatiji prilika je za upoznavanje ne samo grada i bliže okolice, već i Hrvatske u cjelini, od prirodnih znamenitosti do kulturnog naslijeđa. Iz Opatije se tako svakodnevno mogu organizirati izleti na neke od najatraktivnijih destinacija poput Plitvičkih jezera, Istre, Krka, Cresa i ostalih kvarnerskih otoka, Venecije, Zagreba,…

Gastronomija
James Joyce najradije je u Opatiji vrijeme kratio na terasi hotela Imperial, ispijajući kavu i uživajući u lokalnim specijalitetima. Ako znamo da je pisac Uliksa i jedan od najznačajnijih književnika modernog doba poznat po izjavi u kojoj tvrdi da je imao dobar dan jer je „napisao cijelu jednu rečenicu“, jasno je da se radi o čovjeku predanom perfekcionizmu i potrazi za savršenstvom. Njegovo je zadovoljstvo kušanim najbolja potvrda kvalitete gastronomije ovog područja koje počiva na spoju plodova mora priobalnih mjesta okrenutih tradiciji ribarenja i plodova polja „gornjih krajeva“, koji su preživljavali zahvaljujući poljoprivredi i stočarstvu te stoga preferirali krepkija jela.

Takav spoj, koji niti najistančanija gurmanska nepca ne ostavlja ravnodušnima, sljubljen s najfinijim vinima regije stvorio je od Opatijske rivijere, gastro-destinaciju koja nudi najveći broj vrhunskih restorana „po glavi stanovnika“ u čitavoj zemlji. Ugostiteljski objekti koji su najbolje spojili esenciju mediteranske prehrane i specifičnih lokalnih namirnica nose oznaku kvalitete Kvarner Gourmet, a često su okićeni priznanjima domaćih i stranih gastronomskih vodiča. Male lokalne „oštarije“ i konobe koje njeguju tradicionalni pristup hrani i domaćinski ambijent oduvijek su na meti „gastro-nomada“ željnih iskušavanju svih tajni lokalne ponude, a istaknute su oznakom kvalitete Kvarner Food.

Svježe autohtone namirnice kao što su divlje šparuge, kvarnerski škampi ili tartufi u kuhinjama su chefova Opatijske rivijere pretvorene u prava umjetnička djela, nježnih i uzbudljivih okusa koji nikad neće izblijediti iz sjećanja gostiju.

Opatijska rivijera (Ičići, M. Draga, Lovran, Kastav, Matulji)
More je oduvijek bilo glavni resurs Ičića, još otkako su devet stoljeća prije nove ere na obalama ovog mjesta Liburni gradili brze brodove kojima su plovili do Sjeverne Afrike i Male Azije. Ne čudi stoga što se ta povezanost s morem održala do današnjih dana jer su dva glavna aduta Ičića atraktivna velika plaža i jedna od najboljih marina na Jadranu.

Svojim gostima Ika nudi najcjenjenije resurse na godišnjem odmoru – mir i tišinu u kojoj ništa neće ometati predah od svakodnevnog stresa. Mjesto sa samo nekoliko stotina stanovnika ponosi se svojom ribarskom i brodograditeljskom tradicijom, koju je ugradila i u turističku ponudu.

Lovran je najstarije naselje na Opatijskoj rivijeri, sagrađeno na mjestu koje je za svoju rezidenciju još u 1. stoljeću prije Krista odabrao rimski patricij, državnik, vojskovođa i kartograf Marko Vipsanije Agripa.

Nastala na mjestu gdje Učka uranja u more, Mošćenička Draga spaja najbolje od „dva svijeta“. Njena plaža Sipar jedna je od najjljepših na Kvarneru, a u skrovitim mjestima uz obalnu šetnicu nalaze se i brojne druge, male, prirodne plaže, daleko od gužve i neželjenih pogleda.

Tri zvonca na grbu Matulja predstavljaju zvončarsku tradiciji koja je doživjela i međunarodno priznanje svoje vrijednosti uvrštavanjem u popis nematerijalne baštine UNESCO. Jedinstven prizor koji gledatelje uvlači u magičan svijet pokladne tradicije je pohod snažnih muškarca koji opasani teškim zvonima, ukrašeni zastrašujućim maskama i „baltama“ koje simboliziraju oružje, obilaze po „bijelim putevima“ mjesta matuljskog zaleđa.

Grad Kastav je nekadašnje upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Primorja, sazdan na 365 metara visokom brijegu nad Kvarnerom, a osvaja pogledom na Opatiju i kvarnerski zaljev osebujnom arhitekturom i živopisnim događanjima.

PP Učka
Posebne klimatske karakteristike odredile su razvoj Učke. Planina čije su padine „uronjene“ u more dom su mnogih endemskih biljnih i životinjskih vrsta, a upravo je ova bioraznolikost kao i jedinstvenost planinskog reljefa jedan od razloga zbog kojih je najveći dio toga područja dobio status zaštićenog područja kao park prirode. Učka je bila i kolijevka civilizacije čitavog kraja – prije deset tisuća godina na njoj su se nastanile prve skupine nomadskih lovaca, što je vrijeme na koje podsjeća arheološko nalazište Pupićine i Vele peći u Veloj dragi, a u staroslavenskoj mitologiji doživljavana je kao „dom bogova“ i sveto mjesto za „obične smrtnike“. Svaki djelić Učke ima svoju priču, a te priče govore o ljudima, božanstvima, vilama i vilenjacima kao i zadivljujućim prirodnim, biljnim i životinjskim ljepotama.

Uza sve to, Park prirode Učka, gostima avanturistima nudi pregršt uzbuđenja jer se zahvaljujući posebno osmišljenoj ponudi i uređenim sportskim i rekreativnim lokalitetima u njemu može planinariti, okušati u brdskom biciklizmu, slobodnom penjanju, pustolovnim utrkama, slobodnom letenju ili jednostavnom – pješačenju desecima kilometara uređenih poučnih pješačkih staza. Posebno je dojmljiv pogled koji se pruža s vrha planine jer zahvaća čitav istarski i kvarnerski kraj, otoke u plavoj izmaglici, a za vedrijih dana stiže čak do Venecije.

Povijesni gradići
Veprinac, Kastav i Mošćenice nekada su bile važne utvrde kastavskog feuda koji se prostirao čitavim područjem Opatijske rivijere, a danas nudi brojna povijesna nalazišta vremenski raspoređena sve od prethistorijskih vremena pa do Srednjeg i Novog vijeka. Iako život u ovim mjestima nikad nije stao, brojni su njihovi dijelovi još uvijek neistraženi pa su nedavno otkriveni vrijedni glagoljski grafiti u crkvici Svete Ane u Veprincu. Stoga i mnogi posjetitelji ovih gradića i povijesni zaljubljenici dok razgledavaju njegove spomenike zapravo sudjeluju u uzbudljivom „lovu na blago“ u kojem nagrada često bude otkriće povijesne znamenitosti dotad nepoznate stručnoj javnosti.

Tri stara povijesna gradića danas omogućuju i izvrstan uvid u način života kakav je prevladavao u ovim krajevima stotinama godina unazad, kroz razgledavanje etnografsko-povijesnih zbirki koje čuvaju svakodnevne uporabne predmete, ali i kroz aktivno sudjelovanje. Ako želite saznati kako su „živjeli naši stari“ pokušajte samljeti masline i napraviti najfinije maslinovo ulje u Mošćeničkom tošu starom više od tri stoljeća; provesti samo nekoliko minuta u okovima i mraku veprinačke samice, smještaja nekad rezerviranog za teške prijestupnike ili prošetati kastavskim trgom Lokvina koji je ime dobio po lokvi u kojoj se skupljala voda za potrebe mjesta i u kojoj su Kastavci 1666. godine utopili kapitana Morellija koji je htio provesti harač nad stanovnicima.

Hrvatska ulica slavnih
Projekt Hrvatska ulica slavnih pokrenula je krajem 2005. agencija za odnose s javnošću Apriori komunikacije s ciljem da se simbolično nagrade osobe koje su svojim sportskim, znanstvenim, kulturnim ili umjetničkim radom doprinijele promociji Hrvatske u svijetu.

Potencijalne laureate nominira Komisija za nominacije, nezavisno tijelo projekta, koju čine ugledne osobe iz javnog života. Za nominirane glasaju čitatelji medijskih pokrovitelja, a po jedna živuća i umrla osoba s najviše dobivenih glasova postaje laureat i dobitnik svoje zvijezde u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji.

Krk i Cres
Putovanje Krkom – "zlatnim otokom", kako su ga zbog njegovih posebnosti zvali u antici - put je kroz tisućljetnu povijest ali i dinamičnu turističku stvarnost utemeljenu na kvalitetnoj ponudi, aktivnom životu, tradiciji i bogatoj eno-gastronomskoj ponudi. I gdje god pošli - u slikoviti glagoljaški Vrbnik, u Jurandvor u kojem je u crkvi sv.. Lucije pronađen znameniti spomenik hrvatske pismenosti Baščanska ploča iz 1100. godine, u Malinsku, Bašku, Krk, Punat, Njivice, Omišalj… ili pak na znameniti otočić Košljun, na Krku otkrivate osebujan svijet daleke povijesti utkane u svakidašnjicu otočkih mjesta, prošlost potpuno usklađenu sa dinamičnim turističkim životom ovoga otoka.

Ako želite uživati u netaknutoj prirodi, upoznati najmanje dva lica jednog te istog otoka, promatrati let bjeloglavih supova ili ih posvojiti kao i shvatiti fenomen jedinstvenog Vranskog jezera, zaustavite se u Cresu. Otok Cres, smješten u sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva na jugu je pokretnim mostom povezan s otokom Lošinjem. Obala otoka je razvedena i na zapadnom i južnom dijelu ima mnogo uvala i šljunkovitih plaža dok su sjeverni i istočni dio oivičeni surovim i strmim stijenama. No, kontrastima tu nije kraj - u sjevernom, submediteranskom dijelu visoke su i guste šume hrasta medunca, graba, brijesta i kestena dok je na srednjem i južnom, mediteranskom dijelu mnogo pašnjaka i guste makije.

Gorski kotar
Svoje izletničke adute svakako ima i Gorski kotar, od Opatije udaljen manje od sat vremena vožnje. Nacionalni park Risnjak proteže se na 64 km2 površine i obuhvaća prekrasnu poučnu stazu Leska dužine 4,5 kilometara. Tu su još i kanjon Kamačnika, izletište Zeleni vir, Lokvarsko jezero, te jezero Bajer u Fužinama.

Istra
Pogledom možete obuhvatiti čitavo bogatstvo raznolikosti, od snježne bjeline nedalekih planina, talasanje zelenih njiva i polja, zaravni i udolja, valovitih predjela s vinogradima i maslinicima, do modrine beskrajnog mora. Kad uđete u tu raskoš, kad joj se sasvim približite, zadivit će vas svaki njen detalj, svaka pojedinost, crkvena pročelja i gradski portali, seoske ulice s kortama, voltama i baladurima, klokot brzog potoka i proplanak s rascvalim trešnjama. Sve je tu blisko i prijateljsko: i priroda i naselja i ljudi.

Možda će vas zanimati