×

Opatija - Maštovito, zanimljivo, uzbudljivo!

Kvarner

Opatija, elegantna turistička destinacija, središte je rivijere s najdužom tradicijom u turizmu Hrvatske. Kongresni kapaciteti obuhvaćaju više od 50 dvorana sa do 900 sjedišta.
31Broj hotela
2598Smještajnih jedinica
900Najveća dvorana
40 kmUdaljenost od zračne luke

Gastronomija
James Joyce najradije je u Opatiji vrijeme kratio na terasi hotela Imperial, ispijajući kavu i uživajući u lokalnim specijalitetima. Ako znamo da je pisac Uliksa i jedan od najznačajnijih književnika modernog doba poznat po izjavi u kojoj tvrdi da je imao dobar dan jer je „napisao cijelu jednu rečenicu“, jasno je da se radi o čovjeku predanom perfekcionizmu i potrazi za savršenstvom. Njegovo je zadovoljstvo kušanim najbolja potvrda kvalitete gastronomije ovog područja koje počiva na spoju plodova mora priobalnih mjesta okrenutih tradiciji ribarenja i plodova polja „gornjih krajeva“, koji su preživljavali zahvaljujući poljoprivredi i stočarstvu te stoga preferirali krepkija jela.

Takav spoj, koji niti najistančanija gurmanska nepca ne ostavlja ravnodušnima, sljubljen s najfinijim vinima regije stvorio je od Opatijske rivijere, gastro-destinaciju koja nudi najveći broj vrhunskih restorana „po glavi stanovnika“ u čitavoj zemlji. Ugostiteljski objekti koji su najbolje spojili esenciju mediteranske prehrane i specifičnih lokalnih namirnica nose oznaku kvalitete Kvarner Gourmet, a često su okićeni priznanjima domaćih i stranih gastronomskih vodiča. Male lokalne „oštarije“ i konobe koje njeguju tradicionalni pristup hrani i domaćinski ambijent oduvijek su na meti „gastro-nomada“ željnih iskušavanju svih tajni lokalne ponude, a istaknute su oznakom kvalitete Kvarner Food.

Svježe autohtone namirnice kao što su divlje šparuge, kvarnerski škampi ili tartufi u kuhinjama su chefova Opatijske rivijere pretvorene u prava umjetnička djela, nježnih i uzbudljivih okusa koji nikad neće izblijediti iz sjećanja gostiju.

Opatijska rivijera (Ičići, M. Draga, Lovran, Kastav, Matulji)
More je oduvijek bilo glavni resurs Ičića, još otkako su devet stoljeća prije nove ere na obalama ovog mjesta Liburni gradili brze brodove kojima su plovili do Sjeverne Afrike i Male Azije. Ne čudi stoga što se ta povezanost s morem održala do današnjih dana jer su dva glavna aduta Ičića atraktivna velika plaža i jedna od najboljih marina na Jadranu.

Svojim gostima Ika nudi najcjenjenije resurse na godišnjem odmoru – mir i tišinu u kojoj ništa neće ometati predah od svakodnevnog stresa. Mjesto sa samo nekoliko stotina stanovnika ponosi se svojom ribarskom i brodograditeljskom tradicijom, koju je ugradila i u turističku ponudu.

Lovran je najstarije naselje na Opatijskoj rivijeri, sagrađeno na mjestu koje je za svoju rezidenciju još u 1. stoljeću prije Krista odabrao rimski patricij, državnik, vojskovođa i kartograf Marko Vipsanije Agripa.

Nastala na mjestu gdje Učka uranja u more, Mošćenička Draga spaja najbolje od „dva svijeta“. Njena plaža Sipar jedna je od najjljepših na Kvarneru, a u skrovitim mjestima uz obalnu šetnicu nalaze se i brojne druge, male, prirodne plaže, daleko od gužve i neželjenih pogleda.

Tri zvonca na grbu Matulja predstavljaju zvončarsku tradiciji koja je doživjela i međunarodno priznanje svoje vrijednosti uvrštavanjem u popis nematerijalne baštine UNESCO. Jedinstven prizor koji gledatelje uvlači u magičan svijet pokladne tradicije je pohod snažnih muškarca koji opasani teškim zvonima, ukrašeni zastrašujućim maskama i „baltama“ koje simboliziraju oružje, obilaze po „bijelim putevima“ mjesta matuljskog zaleđa.

Grad Kastav je nekadašnje upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Primorja, sazdan na 365 metara visokom brijegu nad Kvarnerom, a osvaja pogledom na Opatiju i kvarnerski zaljev osebujnom arhitekturom i živopisnim događanjima.

PP Učka
Posebne klimatske karakteristike odredile su razvoj Učke. Planina čije su padine „uronjene“ u more dom su mnogih endemskih biljnih i životinjskih vrsta, a upravo je ova bioraznolikost kao i jedinstvenost planinskog reljefa jedan od razloga zbog kojih je najveći dio toga područja dobio status zaštićenog područja kao park prirode. Učka je bila i kolijevka civilizacije čitavog kraja – prije deset tisuća godina na njoj su se nastanile prve skupine nomadskih lovaca, što je vrijeme na koje podsjeća arheološko nalazište Pupićine i Vele peći u Veloj dragi, a u staroslavenskoj mitologiji doživljavana je kao „dom bogova“ i sveto mjesto za „obične smrtnike“. Svaki djelić Učke ima svoju priču, a te priče govore o ljudima, božanstvima, vilama i vilenjacima kao i zadivljujućim prirodnim, biljnim i životinjskim ljepotama.

Uza sve to, Park prirode Učka, gostima avanturistima nudi pregršt uzbuđenja jer se zahvaljujući posebno osmišljenoj ponudi i uređenim sportskim i rekreativnim lokalitetima u njemu može planinariti, okušati u brdskom biciklizmu, slobodnom penjanju, pustolovnim utrkama, slobodnom letenju ili jednostavnom – pješačenju desecima kilometara uređenih poučnih pješačkih staza. Posebno je dojmljiv pogled koji se pruža s vrha planine jer zahvaća čitav istarski i kvarnerski kraj, otoke u plavoj izmaglici, a za vedrijih dana stiže čak do Venecije.

Povijesni gradići
Veprinac, Kastav i Mošćenice nekada su bile važne utvrde kastavskog feuda koji se prostirao čitavim područjem Opatijske rivijere, a danas nudi brojna povijesna nalazišta vremenski raspoređena sve od prethistorijskih vremena pa do Srednjeg i Novog vijeka. Iako život u ovim mjestima nikad nije stao, brojni su njihovi dijelovi još uvijek neistraženi pa su nedavno otkriveni vrijedni glagoljski grafiti u crkvici Svete Ane u Veprincu. Stoga i mnogi posjetitelji ovih gradića i povijesni zaljubljenici dok razgledavaju njegove spomenike zapravo sudjeluju u uzbudljivom „lovu na blago“ u kojem nagrada često bude otkriće povijesne znamenitosti dotad nepoznate stručnoj javnosti.

Tri stara povijesna gradića danas omogućuju i izvrstan uvid u način života kakav je prevladavao u ovim krajevima stotinama godina unazad, kroz razgledavanje etnografsko-povijesnih zbirki koje čuvaju svakodnevne uporabne predmete, ali i kroz aktivno sudjelovanje. Ako želite saznati kako su „živjeli naši stari“ pokušajte samljeti masline i napraviti najfinije maslinovo ulje u Mošćeničkom tošu starom više od tri stoljeća; provesti samo nekoliko minuta u okovima i mraku veprinačke samice, smještaja nekad rezerviranog za teške prijestupnike ili prošetati kastavskim trgom Lokvina koji je ime dobio po lokvi u kojoj se skupljala voda za potrebe mjesta i u kojoj su Kastavci 1666. godine utopili kapitana Morellija koji je htio provesti harač nad stanovnicima.

Hrvatska ulica slavnih
Projekt Hrvatska ulica slavnih pokrenula je krajem 2005. agencija za odnose s javnošću Apriori komunikacije s ciljem da se simbolično nagrade osobe koje su svojim sportskim, znanstvenim, kulturnim ili umjetničkim radom doprinijele promociji Hrvatske u svijetu.

Potencijalne laureate nominira Komisija za nominacije, nezavisno tijelo projekta, koju čine ugledne osobe iz javnog života. Za nominirane glasaju čitatelji medijskih pokrovitelja, a po jedna živuća i umrla osoba s najviše dobivenih glasova postaje laureat i dobitnik svoje zvijezde u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji.

Krk i Cres
Putovanje Krkom – "zlatnim otokom", kako su ga zbog njegovih posebnosti zvali u antici - put je kroz tisućljetnu povijest ali i dinamičnu turističku stvarnost utemeljenu na kvalitetnoj ponudi, aktivnom životu, tradiciji i bogatoj eno-gastronomskoj ponudi. I gdje god pošli - u slikoviti glagoljaški Vrbnik, u Jurandvor u kojem je u crkvi sv.. Lucije pronađen znameniti spomenik hrvatske pismenosti Baščanska ploča iz 1100. godine, u Malinsku, Bašku, Krk, Punat, Njivice, Omišalj… ili pak na znameniti otočić Košljun, na Krku otkrivate osebujan svijet daleke povijesti utkane u svakidašnjicu otočkih mjesta, prošlost potpuno usklađenu sa dinamičnim turističkim životom ovoga otoka.

Ako želite uživati u netaknutoj prirodi, upoznati najmanje dva lica jednog te istog otoka, promatrati let bjeloglavih supova ili ih posvojiti kao i shvatiti fenomen jedinstvenog Vranskog jezera, zaustavite se u Cresu. Otok Cres, smješten u sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva na jugu je pokretnim mostom povezan s otokom Lošinjem. Obala otoka je razvedena i na zapadnom i južnom dijelu ima mnogo uvala i šljunkovitih plaža dok su sjeverni i istočni dio oivičeni surovim i strmim stijenama. No, kontrastima tu nije kraj - u sjevernom, submediteranskom dijelu visoke su i guste šume hrasta medunca, graba, brijesta i kestena dok je na srednjem i južnom, mediteranskom dijelu mnogo pašnjaka i guste makije.

Gorski kotar
Svoje izletničke adute svakako ima i Gorski kotar, od Opatije udaljen manje od sat vremena vožnje. Nacionalni park Risnjak proteže se na 64 km2 površine i obuhvaća prekrasnu poučnu stazu Leska dužine 4,5 kilometara. Tu su još i kanjon Kamačnika, izletište Zeleni vir, Lokvarsko jezero, te jezero Bajer u Fužinama.

Istra
Pogledom možete obuhvatiti čitavo bogatstvo raznolikosti, od snježne bjeline nedalekih planina, talasanje zelenih njiva i polja, zaravni i udolja, valovitih predjela s vinogradima i maslinicima, do modrine beskrajnog mora. Kad uđete u tu raskoš, kad joj se sasvim približite, zadivit će vas svaki njen detalj, svaka pojedinost, crkvena pročelja i gradski portali, seoske ulice s kortama, voltama i baladurima, klokot brzog potoka i proplanak s rascvalim trešnjama. Sve je tu blisko i prijateljsko: i priroda i naselja i ljudi.