×

Poreč - Gastronomija - specijaliteti

Istra

Već godinama zaredom u raznim akcijama koje provode hrvatski mediji i nacionalna Turistička zajednica, Poreču nema premca kada je riječ o prvom mjestu. Toliko nagrada i priznanja nema niti jedan hrvatski turistički grad.

Porečka riviera obiluje restoranima, a neka su naselja pravi rekorderi s restoranom na svakih petnaest stalnih stanovnika. Pritom treba napomenuti da se ovdje ljudi, osim turizmom, bave i ribolovom, što nije zanemariv podatak poklonicima hrane spravljene od plodova mora, začinjene domaćim uljem koje je sačuvalo odsjaj sunca na zelenim plodovima iz kojih je nastalo. Osim morskih, restorani će ponuditi i specijalitete istarske kontinentalne kuhinje, a sve to najbolje je popratiti bijelom malvazijom ili crvenim merlotom, odnosno teranom, redom proizvodima ovog dijela obale.

Istarski pršut
Istarski pršut je posebno sušen svinjski but i vrlo je cijenjen lokalni specijalitet. Najčešće se služi uz sir i masline ili se od njega pripremaju topla jela.

Ombolo
Ombolo se priprema od čistog mesa svinjskog kotleta mariniranjem u vinu, češnjaku i lovoru, a zajedno s istarskim kobasicama peče se na žaru. Poslužuje se s kukhanim kiselim kupusom

Istarski tartuf
Istarski tartuf je kvalitetom jedinstven i cijenjen u svijetu. Priprema se s tjesteninom, u omletu, nariban na steak ili uz divljač.

Bakalar na bijelo
Bakalar na bijelo se u Istri priprema od sušenog bakalara, koji se kuhan miješa s maslinovim uljem i češnjakon.

Šparuge
Šparuge su istarski spceijalitet. Rastu u divljini i beru se u proljeće. Pripremaju se s jajima, na maslinovom ulju i kao prilog raznim jelima.

Istarska supa
Istarska supa je osobitost istarske kuhinje. U bukaletu, obično zemljani vrč, stavi se 9 decilitara temperiranog crnog vina - terana ili borgonje. Dodamo žličicu šećera, maslinovo ulje, malo papra i popržene tople ploške kruha. U to se uroni žlica i posluži društvo koje, ukoliko želi, može piti na tradicionalni istarski prijateljski način - u krug, svi iz jednog vrča!

Ravioli, posutice, fuži ili makaroni
Ravioli, posutice, fuži ili makaroni različite su vrste tjestenine s umakom, karakteristično jelo u seoskim domaćinstvima. Domaća tjestenina najčešće se služi kao prilog umacima od kokoši, gljiva, pršuta ili vinogradskih puževa.

Orada, brancin ili švoj na žaru
Kaže se da je bijela riba iz Jadrana među najukusnijima na svijetu. Porečki ugostitelji ponudit će Vam najkvalitetnije: orade, brancine i listove (švoje) pripremljene na žaru s maslinovim uljem, češnjakomk i peršinom.

Jakovljeve kapice, dagnje ili oštrige
Porečko podmorje obiluje školjkama, ali imamo i nekoliko poznatih uzgajališta školjaka. Oštrige se jedu svježe iz mora, s par kapi llimunova soka, jakovljeve kapice zapečene sa začinima i sirom, a dagnje na buzaru. Uostalom, pustite domaćinu da Vam preporuči način pripreme.

Rakovi
Škampi su uz jastoga i rakovicu najpoznatiji jadranski rakovi. Osim na buzaru pripremaju se na žaru i na druge načine. Na Vama je da izaberete...

Plodovi mora
Ribe, lignje, školjke i rakovi u umaku s tjesteninom, na rižoto ili kao brodet delikatesna su jela porečkih restorana.

istra.hr